Apokalipsa zdaj

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Apokalipsa zdaj
logotip filma
RežijaFrancis Ford Coppola
ProdukcijaFrancis Ford Coppola
Scenarij
Vloge
PripovedujeMichael Herr
Glasba
FotografijaVittorio Storaro
Montaža
Studio
DistribucijaUnited Artists
Datum izida
10. maj 1979
Dolžina
147 minut[1]
DržavaZDA
Jezikangleščina
Proračun31 milijonov USD[2]
Dohodek bruto$150 milijonov USD[3]

Apokalipsa zdaj (tudi Apokalipsa danes, angleško Apocalypse Now) je ameriški epski vojni film o vietnamski vojni iz leta 1979, ki ga je režiral, produciral in skupaj z Johnom Miliusom zanj napisal scenarij Francis Ford Coppola. V glavnih vlogah nastopajo Marlon Brando, Robert Duvall, Martin Sheen, Frederic Forrest, Albert Hall, Sam Bottoms, Laurence Fishburne, Harrison Ford in Dennis Hopper. Scenarij in besedilo pripovedovalca, ki ga je napisal Michael Herr, ohlapno temelji na noveli Srce teme Josepha Conrada iz leta 1899, le da je prizorišče spremenjeno iz Svobodne države Kongo v poznem 19. stoletju v vietnamsko vojno. Filmska zgodba spremlja rečno potovanje stotnika Benjamina L. Willarda (Sheen) iz Južnega Vietnama v Kambodžo, kjer naj bi na skrivaj izvedel atentat na poročnika Kurtza (Brando), prebežnika iz ameriške vojske, ki je obtožen umora in velja za norega.

Milius je dobil idejo za priredbo novele Srce teme v vietnamski vojni film in je začel pisati scenarij s Coppolo kot producentom, George Lucas pa je bil predviden za režiserja. Zaradi zasedenosti slednjega je Coppola prevzel tudi režiserski položaj, projekta se je lotil pod vplivom filma Wernerja Herzoga, Aguirre, srd božji.[4] Sprva je bilo načrtovanih pet mesecev snemanja, toda film je postal razvpit po težavah ob snemanju, zaradi česar je to trajalo več kot leto, kar je Coppola ovekovečil v dokumentarnem filmu Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse (1991). Podaljšanje snemanja so povzročili prihod prekomerno težkega in povsem nepripravljenega Brandona, uničenje scene zaradi vremenskih nevšečnosti ter živčni zlom in skoraj usodna srčna kap Sheena. Težave so se nadaljevale tudi v post-produkciji, zaradi česar je bila premiera filma večkrat prestavljena, med tem ko je Coppola montiral več kot 300.000 metrov filmskega traku.[5]

Film je bil premierno prikazan 10. maja 1979 na Filmskem festivalu v Cannesu, kjer je še nedokončan prejel zlato palmo za najboljši film, uradno končan pa je bil 15. avgusta istega leta, ko so ga začeli prikazovati v ameriških kinematografih. Izkazal se je za finančno zelo uspešnega, saj je prinesel 78 milijonov USD prihodkov v ZDA in 150 milijonov po vsem svetu ob 31-milijonskem proračunu. Sprva je film naletel na mešane ocene kritikov, ki so hvalili fotografijo Vittoria Storara, Coppolov prikaz glavne teme filma pa označili za razočaranje. Sodobni kritiki ga uvrščajo med najboljše filme vseh časov. Na 52. podelitvi je bil nominiran za oskarja v osmih kategorijah, tudi za najboljši film, najboljšo režijo in najboljšega stranskega igralca (Duvall), osvojil pa oskarja za najboljšo fotografijo in mešanje zvoka. Revija Sight & Sound ga je uvrstila na 14. mesto najboljših filmov v zgodovini leta 2012 po anketi filmskih kritikov[6] in na šesto mesto po izboru režiserjev.[7] Leta 2000 ga je ameriška Kongresna knjižnica izbrala za ohranitev v okviru Narodnega filmskega registra zaradi njegove »kulturne, zgodovinske ali estetske vrednosti«.[8]

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Apocalypse Now«. British Board of Film Classification. Pridobljeno 20. decembra 2014.
  2. Appelo, Tim (30. avgust 2014). »Telluride: Francis Ford Coppola Spills 'Apocalypse Now' Secrets on 35th Anniversary«. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz spletišča dne 2. septembra 2014. Pridobljeno 5. avgusta 2019.
  3. Cowie 1990, str. 132.
  4. Peary, Gerald. »Francis Ford Coppola, Interview with Gerald Peary«. Gerald Peary. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 25. maja 2012. Pridobljeno 14. marca 2007.
  5. McNary, Dave (4. januar 2019). »Richard Marks, 'Apocalypse Now,' 'Terms of Endearment' Editor, Dies at 75«. Variety. Pridobljeno 7. februarja 2019.
  6. »Critics' top 100«. bfi.org.uk. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 25. novembra 2012. Pridobljeno 10. marca 2016.
  7. »Directors' top 100«. bfi.org.uk. Pridobljeno 1. junija 2019.
  8. »Complete National Film Registry Listing«. Library of Congress. Pridobljeno 19. julija 2018.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]