Služba državne varnosti

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

SDV - Služba državne varnosti (srbohrvaško SDB - Služba državne bezbednosti) je bila jugoslovanska tajna policija, ki se je leta 1966 preoblikovala iz UDBE.

SDV kot slovenska politična policija je bila organ za prepoznavanje in sankcioniranje političnih nasprotnikov v nekdanji socialistični Jugoslaviji. Zakon ji je dajal skoraj neomejene pristojnosti, ki so jih sdvjevci formalno spoštovali. SDV je delovala tudi v tujini, kjer takšnih pristojnosti ni imela, zato je delovala tajno. Opravila je niz podtalnih akcij, umorov, izsiljevanj in ugrabitev. Pri tem je uporabljala svoje agente in sodelovala z jugoslovanskimi in tudi tujimi civilisti. SDV je bila razpuščena leta 1990 z razpadom Jugoslavije. Zadnji načelnik SDV je bil Ivan Eržen, odgovoren za uničenje velikega dela arhivov službe.

Leta 2003 je nekdanji častni konzul na Novi Zelandiji Dušan Lajovic na internetu na naslovu www.udba.net objavil gradivo iz Centralne aktivne evidence, ki je vsebovala podatke o ljudeh, ki so sodelovali s tajno policijo.

Kasneje pa je Lajovic objavil podatke tudi v knjigi z naslovom Med svobodo in rdečo zvezdo. Imena pa so bila okrnjena, izbrisan je namreč ves slovenski politični vrh.

Znani (so)delavci/uslužbenci SDV[uredi | uredi kodo]

USLUŽBENCI:

SODELAVCI:


Glej tudi[uredi | uredi kodo]