Turbinski letalski motor: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
pravopis
(pravopis)
===[[Turbopropelerski]]===
[[Slika:Turboprop operation-en.svg|sličica|Delovanje turbopropelerskega motorja]]
[[Turbopropelerski motor]] ''(ang. Turboprop)''je tip letalskega motorja, ki žene propeler preko reduktorja.<ref>[http://books.google.com/books?id=AWscFMlooH8C&pg=PT201 "Turboprop"], ''Pilot's Handbook of Aeronautical Knowledge'', [[Federal Aviation Administration]], 2009.</ref> Reduktor spremeni visoke obrate na izhodu iz turbine v nizke za pogon propelerja. Propeler se ponavadipo navadi vrtih pri konstatnih obratih, kot pri batnih letalskih motorjih, pri večjih močeh se poveča naklon lopatic.
 
Turbopropi so ponavadipo navadi uporabljeni za manjša počasnejša in energetsko bolj učinkovita letala, kot so npr. regionalna potniška letala. Obstajajo pa tudi izjeme npr. težki transporter [[Antonov An-22]], hitri strateški bombnik [[Tupoljev Tu-95]] in potniški [[Tupoljev Tu-114]]. Vsi slednji uporabljajo motor [[Kuznecov NK-12]]s kontrarotirajočimi propelerji, katerih koncu lopatic se vrtijo z nadzvočno hitrostjo. Ponavadi se konice propelerjev in rotorjev pri helikopterjih gibajo s podzvočnimi hitrostmi.
 
Turbopropi so bolj učinkoviti od turboreaktivnih pri hitrostih do 725km/h (450mph, 390 vozlov). Porabijo približno 2/3 kerozina v primerjavi z reaktivnim letalom.<ref>[http://www.centreforaviation.com/news/2010/07/09/more-turboprops-coming-to-the-market---maybe/page1 More turboprops coming to the market - maybe]</ref> Ponavadi letijo na manjših višinah kot reaktvina letala
 
V nabolj preprosti izvedbi imamo sestavne dele vstopnik, kompresor, zgorevalno komoro, turbino in izpušni del. Zrak se sesa v kompresor, se stisne v kompresorju, v zgorevalni komori se doda gorivo in
mešanica zgori ter ekspandira v turbini, ki je ponavadipo navadi večstopenjska. Turbina je za razliko od turboreaktivnih motorjih, prirejena delovanju za pogon propelerja, le približno 10% potiska ustvarijo izpušni plini, ki imajo še nekaj energije.
 
Cena nabave turbopropa in tudi drugih turbinskih motorjev je precej večja od batnih motorjev iste moči.
256.221

urejanj

Navigacijski meni