Pogovor o Wikipediji:Izbrane obletnice/28. maj

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Izbor[uredi kodo]

Tale članek ima kot eno od štirih tem za 28. maj označeno tole:

Predlagam, da ta dogodek, ki ni ravno med najpomembnejšimi na tisti dan, nadomestimo z enim od naslednjih, seveda v pretekliku:

Še en razlog proti Valvazorju je, da se je že pojavil na glavni strani, skupaj s taisto sliko, ki sicer tudi ni najboljše kakovosti ... --romanm (pogovor) 19:28, 12 maj 2005 (CEST)

Glasujem za: * 1987 - Mathias Rust je preletel zračni prostor Sovjetske zveze in pristal na Rdečem trgu v Moskvi. lp, --matijap | pogovor 19:52, 12 maj 2005 (CEST)
Tudi jaz. --xJaM 21:14, 12 maj 2005 (CEST)

Vodilo me je predvsem to, da je Valvasor pomemben za Slovenijo, da ima (vsaj na prvi pogled) dodelan članek in celo sliko. Če bi bil članek (s kakšno primerno sliko), bi v ožji izbor uvrstil še vsaj AI in PLO. Upam, da s takšnim razmišljanjem nisem preveč udaril mimo (tudi pri drugih dnevih). Glede Rusta (ki ga donedavnega sploh ni bilo med dogodki) pa bo morda Klemen najbolje vedel, če ni njegov podvig le osmešil protizračne obrambe SZ, k njenemu razapadu pa prispeval bolj malo (vsekakor manj od perestrojke in dogodkov v pribaltiku ter Kavkazu) --Heretik 08:54, 13 maj 2005 (CEST)

Rust je poletel lih med praznikom, tako da niso bili niti pozorni. Gorbačov je izrabil to za odstavitev več kot 2.000 častnikov, ki so bili njegovi politični nasprotniki, tako da bi lahko rekli, da je na nek način bil njegov polet tudi del razpada SZ, je pa nedvomno pomemben del zgodovine. Rust je pa tudi dokazal, kaj se lahko zgodi, če pilot leti na minimalni višini, pod radarskim nadzorom ter če izkorišča teren. Dober prikaz vojaške veščine. LP, --Klemen Kocjančič 09:03, 13 maj 2005 (CEST)

Tudi meni se zdi Valvasorjev krst kar primeren vnos. To je bil včasih (in je še danes) pomemben dogodek, primerljiv z dnem rojstva. Poleg tega je članek dokaj kakovosten. Slika je očitno v redu, ker ima status izbrane slike. Alternativno bi lahko dodali drug pomemben dogodek na današnji dan iz Slovenije.
Za Mathiasa Rusta še vedno ni referenciranega članka, tako da po smernicah ne pride v poštev. Dodal sem dogodek o pariški komuni, ki sem ga dopolnil, en del pa še vedno potrebuje ureditev. --TadejM pogovor 07:32, 28. maj 2023 (CEST)[odgovori]