Medijci

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Glavni članek: Medijsko cesarstvo.
Medijci
Medija
Zgodovina Irana in Perzije
Medijsko cesarstvo (728–550 pr. n. št.)
Ahemenidsko cesarstvo (648–330 pr. n. št.)
Selevkidsko cesarstvo (312-47 pr. n. št.)
Partsko cesarstvo (247 pr. n. št.-224 n. št.)
Sasanidsko cesarstvo (226–650)
Samanidi
Buvajhidi
Seldžuško cesarstvo
Horezmski imperij
Ilkhanat
Safavidi
Zandi
Kadžarsko cesarstvo
Pahlavi
Iranska revolucija
Islamska republika Iran (1980– )

Medijci so bili indoevropsko ljudstvo, ki je živelo v severnih, zahodnih in severozahodnih območjih današnjega Irana, v grobem jih lahko označimo z območji Teherana, Hamedana, Azerbajdžana, severa Isfahana, Zanjana, in Kurdistana. Ta regija je bila v Stari Grčiji znana kot Medija. Okrog 6. stoletja pr. n. št. so Medijci ustvarili imperij (Medijsko cesarstvo), ki se je raztezal od province Aran (danes Republika Azerbajdžan) do severne in centralne Azije in Afganistana.

Medijcem pripisujejo nastanek Irana kot imperija in naroda, ki je bil največjih razsežnosti dokler Kir II. Veliki ni premagal vojske svojega deda, medijskega šaha Astjaga in osnoval združeni imperij Medijcev in Perzijcev, pogosto označevan kot Ahemenidsko cesarstvo. Do tega dogodka so bili vsi iranski narodi med civilizacijami starega sveta poznani kot Medijci oziroma Madijci.

V splošnem štejemo Medijce kot prednike današnjih Kurdov. Razen nekaterih osebnih (lastnih) imen je jezik Medijcev (medijščina) danes popolnoma nepoznan, nedvomno pa je bil podoben avestanskim in skitskim jezikom.

Medijska plemena[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]