Medijci

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Glavni članek: Medijsko cesarstvo.
Medijci
Medija
Zgodovina Irana in Perzije
Medijski imperij (728–550 pr. n. št.)
Ahemenidska dinastija (648–330 pr. n. št.)
Selevkidska dinastija
Partski imperij
Sasanidska dinastija (226–650)
Samanidska dinastija
Buvajhidski imperij
Seldžuški turški imperij
Horezemski imperij
Ilkhanat
Safavidska dinastija
Zandska dinastija
Kvadžarska dinastija
Pahlavidska dinastija
Iranska revolucija
Islamska republika Iran (1980– )

Medijci so bili indoevropsko ljudstvo, ki je živelo v severnih, zahodnih in severozahodnih območjih današnjega Irana, v grobem jih lahko označimo z območji Teherana, Hamedana, Azarbejdžana, severom Esfahana, Zanjana, in Kurdistana. Ta regija je bila v Stari Grčiji znana kot Medija. Okrog 6. stoletja pr. n. št. so Medijci ustvarili imperij (Medijsko cesarstvo), ki se je raztezal od province Aran (danes Republika Azerbajdžan) do severne in centralne Azije in Afganistana.

Medijcem pripisujejo nastanek Irana kot imperija in naroda, ki je bil največjih razsežnosti dokler Kir II. Veliki ni premagal vojske svojega deda, medijskega šaha Astjaga in osnoval združeni imperij Medijcev in Perzijcev, pogosto označevan kot Ahemenidsko cesarstvo. Do tega dogodka so bili vsi iranski narodi med civilizacijami starega sveta poznani kot Medijci oziroma Madijci.

V splošnem štejemo Medijce kot prednike današnjih Kurdov. Razen nekaterih osebnih (lastnih) imen je jezik Medijcev (medijščina) danes popolnoma nepoznan, nedvomno pa je bil podoben avestanskim in skitskim jezikom.

Medijska plemena[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]