Pogovor o Wikipediji:Izbrane obletnice

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Navadni uporabniki[uredi kodo]

Sploh nisem vedel, da lahko "navadni" uporabniki to urejamo. --Eleassar pogovor 14:38, 11 jun. 2005 (CEST)

Vse predloge na glavni strani lahko ureja vsakdo. lp, --matijap | pogovor 09:44, 12 jun. 2005 (CEST)

Vsi smo mi načeloma »navadni« uporabniki. 8-) --xJaM 00:08, 13 jun. 2005 (CEST)

Torej, zdi se mi, da je med prazniki dovolj en dan, največ dva. Ta del se namreč piše krepko, pa se mi zdi neestetsko, če je nekaj vrstic krepkega besedila. Seveda je v interesu čim manj rdečih vnosov, vendar upoštevajmo, da se tole dela za daljše časovno obdobje, z malo sreče bo večina takih vnosov že do naseldnjega leta modra. Saj se izbira samo dovolj pomembne stvari. --Tone 12:25, 22 jun. 2005 (CEST)

Se strinjam s Tonetom. Če bo obveljal njegov predlog, bi bilo dobro popraviti za nazaj pri junijskih obletnicah. --xJaM 16:15, 22 jun. 2005 (CEST)

Dnevi okoli dotičnega datuma[uredi kodo]

Mislim, da še vedno nismo dokončno zmenili, kako bomo navajali datume. Trenutno se pojavljajo trije načini:

  • Včeraj Predvčerajšnjim Predpredvčerajšnjim
  • Včeraj Danes Jutri
  • Včeraj Jutri Pojutrijšnjem

(kjer so povsod napisani datumi, ne besede).

O tem je sicer že tekla debata na Pogovor k Wikipediji:Izbrane obletnice/8. september. Dajmo enkrat to dokončno dorečt, potem naj pa popravi robot. K vsemu skupaj dodajam še predlog tipa Predvčerajšnjim Včeraj Jutri Pojutrijšnjem, da imamo enako število dni za naprej in za nazaj, pri tem pa izpustimo današnji dan, ki že tako ali tako ima povezavo na vrhu. LP --Tone 18:37, 22 september 2005 (CEST)

Rojstva in smrti[uredi kodo]

Pravilo o samo enem rojstvu/smrti je po moje manj pomembno, kot možnost, da pokažemo na napisan članek. Zato predlagam formulacijo:

  • članek mora obvezno obstajati (modra povezava)

--AndrejJ 17:24, 25 september 2005 (CEST)

Sem že imel kaj takega v mislih. Konkretno sem nameraval predlagati skupinski projekt zapolnjenja vseh rdečih člankov, ko bojo enkrat v naslednjih mesecih narejeni vsi dnevi. Včasih je problem najti dovolj dobrih člankov v že obstoječi bazi, tak projekt bi pripomogel k povečanju člankov o zanimivih temah. LP --Tone 17:56, 25 september 2005 (CEST)

Ja, lahko gledaš tudi tako, da sprovociraš izdelavo članka s tem, ko je na naslovnici. Ampak mislim da je za večino mimoidočih bolje, če je glavna stran čimbolj "plava". --AndrejJ 20:26, 25 september 2005 (CEST)

Ker uporabljamo (nekoliko) različen slog predlagam poenotitev:

  • začenjamo z veliko ali malo začetnico, predlagam veliko
  • v tem primeru je potrebno vrstico zaključiti s piko
  • če je več uporabnih možnosti ali slik, jih lahko damo v komentar in prišparamo delo za drugo leto

--AndrejJ 00:25, 18 oktober 2005 (CEST)

Se strinjam, samo raje bi videl, da začenjamo z malo začetnico, kot je bila do sedaj praksa. Potem se dogodek bere takole: Dogodki na današnji dan tainta dan... zgodilo se je tole. Pika seveda spada na konec. Vidim še, da se je začelo prakticirati dodajanje na sliki. Zakaj pa ne. LP --Tone 00:30, 18 oktober 2005 (CEST)
Jaz sem za obliko povedi (velika začetnica, pika). »Na sliki« je praktično, ja. --matijap | pogovor 15:44, 18 oktober 2005 (CEST)
Za veliko začetnico nisem prepričan, saj je prva beseda v povedi pravzaprav številka. Strinjam pa se, da je treba pisati piko na koncu. Ravno sem nameraval opozoriti na to, pa sem opazil, da je ta diskusija potekala že pred leti. --Eleassar pogovor 21:25, 5. november 2013 (CET)[odgovori]

Kako delati[uredi kodo]

Sredi dopoldneva sem vnesel na 15. februar obletnice po mojem izboru. Niso se pojavile na glavni strani. Zaprosil sem za navodila (v povzetku urejanja) kaj moram še narediti. Sedaj so obletnice tam kjer naj bi bile. Hvala za pomoč, ki pa ni pomoč. Dali ste mi ribo, niste pa me naučili kako se lovi ribe. Če želite, da še kdaj vnesem kakšne obletnice mi povejte celoten postopek. Dopoldan imam dovolj časa da kaj uredim na Wikipediji pa na žalost ne vem kako. Na splošno so naša navodila za delo zelo pomanjkljiva, če bi jaz pisal takšna organizacijska navodila bi me po naglem postopku vrgli iz službe. --Janez Novak 13:28, 15 februar 2006 (CET)


Odpreš Wikipedija:Izbrane obletnice/Februar, povezava je na glavni strani ali pa Wikipedija:Izbrane obletnice/16. februar ali drug datum in urediš. Pojavi se samodejno, po potrebi pritisni F5. --AndrejJ (pog., prisp.) 13:32, 15 februar 2006 (CET)

Sklici na vnose[uredi kodo]

Pozdravljeni. Predlagam, da se med pravila doda naslednja določba:

  • »Dogodek, predstavljen na Glavni strani, mora biti ustrezno vključen in podprt z virom v članku, na katerega se povezuje.«

Trenutno pregledujem vnose za 18. februar in sta navedeni dve dejstvi, o katerih v člankih ne najdem ničesar:

  • Hernán Cortés je odplul proti Mehiki (na sliki majevske ruševine mesta Yaxchilan). -- to se konkretno nanaša na te ruševine
  • Med Alahabadom in Naimijem je bila prepeljana prva zračna pošta.

(@Romanm)

--TadejM pogovor 15:07, 18. februar 2023 (CET)[odgovori]

Ni bilo nasprotovanj. Sem dodal v pravila. --TadejM pogovor 19:50, 28. februar 2023 (CET)[odgovori]

Velika ali mala začetnica za letnico[uredi kodo]

Prestavljeno iz Pogovor:2023.

Drugo vprašanje je, ali se za številko piše velika ali mala začetnica. Menim, da bi bilo prav z veliko, ker ima številka v tem primeru vlogo alinejne oznake. Kot taka se ne razlikuje bistveno od vrstilnega števnika, za katerim pa v Svetovalnici piše, da je treba uporabiti veliko začetnico.[1] Splošno pravilo je: "Če je v kateri od alinej zapisana (vsaj ena) poved, za katero je zapisano končno ločilo, stoji končno ločilo (praviloma pika) za vsemi alinejami. V tem primeru se vse alineje začenjajo z veliko začetnico." Nekaj o tem je tudi tukaj. --TadejM pogovor 15:31, 28. februar 2023 (CET)[odgovori]

O kateri številki govoriš? — Yerpo Ha? 19:43, 28. februar 2023 (CET)[odgovori]

O letnici. Bom prestavil na ustrezno mesto. --TadejM pogovor 19:45, 28. februar 2023 (CET)[odgovori]

Predlagam, da se doda v smernice določilo, da se stavki za letnico in pomišljajem začnejo z veliko začetnico. --TadejM pogovor 20:11, 28. februar 2023 (CET)[odgovori]

Nihče ni imel nič proti. Sem vnesel v pravilo in na splošno opisal strukturo vnosa ter dodal še zgled. --TadejM pogovor 05:39, 11. marec 2023 (CET)[odgovori]