Peloponez

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Peloponnese

Peloponez
Πελοπόννησος
Tradicionalna geograska enota Grčije
Peloponez (modro) znotraj Grčije
Regoja Zastava Grčije Greece
Glavno mesto Patras
Upravljanje
 • Guverner
Prebivalstvo (2011)
 • Skupno 1.100.071
ISO 3166 koda GR-E

Peloponez (Peloponnesus; grško Πελοπόννησος, Pelopónnēsos) je polotok ali fizično otok in geografska regija v južni Grčiji. Je ločen od osrednjega dela države s Korintskim zalivom in prekopom. V poznem srednjem veku in otomanski dobi je bil polotok znan kot Morea (grško Μωρέας), ime je še vedno v pogovorni uporabi v svoji demotični obliki (Μωριάς).

Polotok je razdeljen med tri upravne regije: večina pripada regiji Peloponez, manjši del pripada Zahodni Grčiji in Atiki.

Tukaj se je leta 1821 začela grška osamosvojitvena vojna. Peloponeščani od takrat skoraj v celoti obvladujejo politiko in vlado v Grčiji. [1]

Geografija[uredi | uredi kodo]

Korintski prekop ločuje Peloponez od celinske Grčije.
Pokrajina Arkadija

Peloponez je polotok, ki pokriva površino okoli 21.549 kvadratnih kilometrov in predstavlja najjužnejši del celinske Grčije. Najjužnejša točka na Peloponezu je rt Tenaro. Tehnično se lahko šteje za otok, saj je izgradnja Korintskega prekopa leta 1893, polotok ločila od celine. Redko, če sploh kdaj, je naveden kot "otok". Ima dve kopenski povezavi s preostalo Grčijo, naravno s Korintsko ožino in eno umetno po skozi 2,2 km dolgem mostu Rio-Antirrio med mestoma Rio in Antirrio, ki je bil končan leta 2004.

Polotok ima gorato notranjost in zelo razgibano obalo. Gora Taygetus je najvišja točka s 2.407 m. Ima tudi rodovitne, gosto poseljene doline in ravnice, ki segajo do morja. Slednje se razteza na zahodu med Patrasom in Pyrgosom in na jugu blizu Šparte. Ima štiri na jug obrnjene polotoke: Mesenija, Mani, rt Malea (znan tudi kot Epidaurus Limera) in Argolida na skrajnem severovzhodu Peloponeza.

Dve skupini otokov ležijo ob peloponeški obali: Argo-Saronski otoki na vzhodu in Jonski otoki na zahodu. Otok Kythera, pred polotokom Epidaurus Limera na jugu Peloponeza šteje za del Jonskih otokov.

Geološko je bil Peloponez prvotno otok, vendar je bil v času potiskanja Afriške tektonske plošče in Arabske plošče (tektonika plošč proti severu staknjen s kopnim. Pomembni sledovi o tem so vidni v geološko mladih nagubanih gorah. Prelomi v Peloponezu so številni in dajejo krajini značilno podobo. Še posebej v osrednjem Peloponezu (Arkadija) je 1500-1900 m visoko gorovje težko dostopno in označeno kot kraško polje, bazen v katerem se delno pojavljajo jezera. Primer za to je zdaj jezero Stymphalos. Ker je premik plošč še vedno nadaljuje in sta Peloponez in Kreta blizu Italije, je Evropa najbolj ogrožena regija s potresi.

Reke so maloštevilne in kratkega toka; najvažnejši sta Alfiós (z akumulacijskim jezerom in hidroelektrarno na pritoku Ladon) in Evrótas.

Nižine so delno poraščene z makijo, višji predeli mestoma z ohranjenimi gozdovi alepskega bora in hrasta. Oljke uspevajo do nadmorske višine 600 m, vinska trta do 1000 m (poznana je proizvodnja rozin in kvalitetnih vin). Gojijo bombaž, agrume, riž, koruzo, pšenico in dr. V notranjosti je razširjena živinoreja (ovce, koze). Industrija (pretežno prehrambena) se je razvila v večjih naseljih.

Prometno omrežje[uredi | uredi kodo]

Dve cestninski avtocesti in hitra cesta potekajo čez Peloponez in omogočajo povezavo z Atenami čez Korintski prekop na vzhodu preko več mostov in s severno Grčijo preko mostu Rio-Antiriio čez Korintski zaliv.

Glavna železniška proga vodi iz Aten do Korinta, kjer se razdeli na dva dela: ob severni obali (Piraeus Line do Patrasa) in vzdolž zahodne obale preko Tripolija do Kalamate (Kalamata Line). Druge sekundarne linije povezujejo mesto Pyrgos na zahodu polotoka oziroma Patras, Katakolo in Olimpijo. Novo letališče v Atenah je povezano z novo železniško postajo Kiato zunaj Korinta in nadomešča majhen del starega omrežja. Zobata železnica Diakofto - Kalavryta je ena od atrakcij polotoškega železniškega omrežja.

Iz pristanišča Patras vodijo povezave v Italijo pa tudi do Jonskih otokov (vključno otoka Zakintos in Kefalonija).

Dva večja letališča sta na Peloponezu: Patras (Airport Araxos) in Kalamata.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Karta Peloponeza v antiki.
Levja vrata, Mikene.
Herin tempelj, Olimpija.
Acrocorinth.

Polotok je bil naseljen že v prazgodovini. Njegovo današnje ime izhaja iz grške mitologije, natančneje legende o junaku Pelopsu, ki je dejal, da je osvojil celotno regijo. Ime Peloponnesos pomeni "otok Pelops".

Mikenska civilizacija, je bila prva večja civilizacija celinske Grčije, ki je prevladovala na Peloponezu v bronasti dobi iz svojega oporišča v Mikenah, v severovzhodnem delu polotoka. Mikenska civilizacija je propadla nenadoma konec 2. tisočletja pred našim štetjem. Arheološke raziskave so pokazale, da veliko njenih mest in palač kažejo znake uničenja. Kasnejša obdobja, znana kot grško temno obdobje srednjega veka, je označeno z odsotnostjo zapisov.

Leta 776 pred našim štetjem so prve olimpijske igre potekale v Olimpiji, in ta datum se včasih uporablja za označevanje začetka klasičnega obdobja grške antike. V antiki je bil Peloponez središče antične Grčije, saj je imel nekaj najmočnejših mestnih državic in je bil lokacija nekaterih najbolj krvavih bitk. Tukaj so bila večja mesta kot Antična Šparta, Korint, Argos in Megalopolis, in je bil v sedež Peloponeške lige. Vojaki iz polotoka so se borili v perzijskih vojnah in bil prizorišče Peloponeške vojne leta 431-404 pred našim štetjem. Zavzela ga je rastoča rimska republika leta 146 pred našim štetjem in je postal provinca Ahaja. V rimskem obdobju je polotok ostal uspešen, ampak postal obroben, relativno odrezan od širšega rimskega sveta.

Srednji vek[uredi | uredi kodo]

Bizantinska nadvlada in Slovanska naselja[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Bizantinska Grčija.

Po razdelitvi cesarstva leta 395 je Peloponez postal del Vzhodnega rimskega ali Bizantinskega cesarstva. Opustošenje Alarika v letih 396-397 je pripeljalo do izgradnje zidu Hexamilion čez Korintsko ožino. [2] Večina poznoantičnega polotoka je ohranila urbaniziran značaj. V 6. stoletju Hierocles našteje 26 mest v svojem Synecdemus. Z drugi polovici tega stoletja pa se je dejavnost gradnje ustavili skoraj povsod, razen v Konstantinoplu, Solunu, Korintu in Atenah. To je običajno pripisano katastrofam, kot so kuga, potresi in slovanski vdori. [3] Vendar pa novejše analize kažejo, da je bil padec urbanizacije tesno povezan z zlomom gospodarskih in trgovinskih omrežij, ki so podpirala poznoantično naseljevanje v Grčiji, kot tudi splošen umik cesarske vojske in uprave iz Balkana. Obseg slovanskih vdorov in naselitev v 7. in 8. stoletju ostaja predmet spora. Slovani so zasedli večino polotoka, kot je razvidno iz številčnosti slovanskih toponimov, vendar so se ti toponimi nabrali skozi stoletja in ne kot posledica začetne "poplave" slovanskih vpadov. Manj slovanskih toponimov se pojavi na vzhodni obali, ki je ostala v bizantinskih rokah in je bila vključena v Themo Hellas, ustanovljeno z Justinijanom II. okoli leta 690. Medtem ko tradicionalno zgodovinopisje čas prihoda Slovanov na jug Grčije določa v pozno 6. stoletja, ni nobenih dokazov za slovansko prisotnost na Peloponezu pred leti 700, ko so morda naselili tudi drugače izpraznjeno pokrajino.

Odnosi med Slovani in Grki so bili verjetno mirni, razen manjših uporov. Značilna je bila kontinuiteta peloponeškega grškega prebivalstva. To še posebej velja za Mani in Tsakonijo, kjer so bili slovanski vdori minimalni ali jih ni bilo. Bili so kmetovalci, Slovani so verjetno trgovali z Grki, ki so ostali v mestih, medtem ko so grške vasi še naprej obstajala v notranjosti, s svojo upravo, morda poklonili Slovanom. [4] Prvi poskus bizantinske cesarske vlade, da ponovno uveljavi svojo kontrolo nad neodvisnimi slovanskimi plemeni na Peloponezu je prišel leta 783 z logoteta Staurakiosovo kopensko akcijo iz Carigrada, ki je po mnenju Teofana Spovednika prinesel številne zapornike in prisilil Slovane da so se uklonili. Od srede 9. stoletja, po slovanskem uporu in napadu na Patras, je bil izveden proces helenizacije. Glede na (ne vedno zanesljivo) Kroniko Monemvasia, je leta 805 bizantinski guverner Korinta začel vojno s Slovani, ki jih je iztrebil in pustil prvotnim prebivalcem njihovo ozemlje. Nadzor nad mestom Patras in regijo so prevzeli ponovno naseljeni Grki. Številni Slovani so bili prepeljani v Malo Azijo in mnogi Azijci, Sicilijanci in Kalabrijski Grki os naselili Peloponez. Celoten polotok se je oblikoval kot nova Thema Peloponnesos, z glavnim mestom Korint.

Uvedba bizantinske oblasti nad slovanskimi enklavami je bil v veliki meri proces pokristjanjevanja in sprejemanja slovanskih poglavarjev v cesarske vrste, kot literarno, epigrafski in sigilografski dokazi pričajo o slovanskih archontes, ki sodelujejo v cesarskih zadevah. Do konca 9. stoletja je bil Peloponez kulturno in administrativno znova grški, z izjemo nekaj manjših slovanskih plemen v gorah, kot sta Melingoi in Ezeritai. Čeprav so ostala razmeroma avtonomna do otomanskih časov, so bila ta plemena prej izjema kot pravilo. Tudi Melingoi in Ezeritai sta govorila grško in zdi se, da so bili kristjani.

Poleg problematičnih odnosov s Slovani, so obalne regije Peloponeza močno trpele zaradi ponavljajočih arabskih napadov, po arabskem zajetju Kreti v 820-tih in vzpostavitev emirata Corsair. Ko je bil otok osvojil Bizanc leta 961, je regija vstopila v obdobje obnovljene blaginje, kjer so cveteli kmetijstvo, trgovina in urbana industrija.

Frankovska oblast in Bizantinska ponovna osvojitev[uredi | uredi kodo]

Frankovski grad Clairmont (Chlemoutsi).
Dvor bizantinskih despotov v Mistri, sedaj na Unescovem seznamu kulturne dediščine

Leta 1205, po razpadu Bizantinskega cesarstva s strani sil četrte križarske vojne, so križarji pod Viljemom iz Champlitta in Geoffreyem Villehardouinom korakali proti jugu skozi celinsko Grčijo in osvojili Peloponez proti posameznim lokalnim grškim odporom. Franki so nato ustanovili Ahajsko kneževino, nominalno vazal Latinskega cesarstva, medtem ko so Benečani zasedli več strateško pomembnih pristaniščih ob obali kot Navarino in Coron, ki so jih zadržani do 15. stoletja. Franki so popularizirali ime Morea za polotok, ki se najprej pojavi kot ime majhne škofije v Elidi v 10. stoletju. Njena etimologija je sporna, vendar je najpogostejša razlaga, da izhajala iz besede za ime drevesa [Črna murva |murva]] (morea), katerega listi so podobni obliki polotoka.

Frankovska nadvlada na polotoku pa je prejela kritičen udarec po bitki pri Pelagoniji, ko je bil Viljem II. Villehardouin prisiljen odstopiti v novozgrajeni trdnjavi in palači na Mistri v bližini starodavne Šparte, v času oživljanja Bizanca. Ta grška pokrajina (in kasneje pol-avtonomni Despotat) je bila ponovno postopno zavzeta, sčasoma do 1430 osvojena frankovska kneževina. Enako obdobje je zaznamoval tudi pritok albanskih naseljencev v centralno Grčijo in na Peloponez, ki so postali predniki Arvanitov.

Turki so začeli pohod na Peloponez od okoli 1358, vendar se je njihov pritisk okrepil šele po letu 1387, ko je energični Gazi Evrenos prevzel nadzor. Izkoriščajoč prepire med Bizantinci in Franki, je ropal po polotoku in prisilil bizantinske despote in preostale frankovske vladarje, da so potrdili otomansko nadvlado in klonili. To stanje je trajalo do otomanskega poraza v bitki pri Ankari leta 1402, po kateri je Osmanska moč pešala. Vpadi v Moreo so se nadaljevali pod Turahan Begom po letu 1423. Kljub obnovi Hexamilionovega zidu na Korintski ožini, so ga Turki pod Muratom II. leta 1446 razdrli, prisili despote iz Moree, da so ponovno priznali osmansko nadvlado in spet pod Turahanom leta 1452 in 1456. Po okupaciji Atenske vojvodine leta 1456, so leta v 1458 Turki zasedli tretjino Peloponeza in leta 1460 sultan Mehmed II. ukine ostanke Despotata. Zadnja bizantinska trdnjava, grad Salmeniko, pod poveljnikom Graitzas Palaiologosom, je bila premagana julija 1461. Samo beneške utrdbe Modon, Coron, Navarino, Monemvasia, Argos in Nauplion so ušle osmanskemu nadzoru.[5]

Osmanska zasedba, Beneška oblast in ponovna Osmanska zasedba[uredi | uredi kodo]

Beneške utrdbe so osvojili v seriji osmansko-beneških vojn: prva vojna, ki je trajala od leta 1463 do 1479, z več spopadi na Peloponezu, je terjala izgubo Argosa, medtem ko sta Modon in Coron padla leta 1500 med drugo vojno. Coron in Patras sta bila zajeta v križarskem pohodu leta 1532, ki ga je vodil genovski admiral Andrea Doria, vendar je to izzvalo še eno vojno, v kateri so izgubili zadnje beneške posesti na grški celini. [6]

Beneški lev Sv. Marka in helebarde iz iz časa kraljestva Morea v Narodnem zgodovinskem muzeje, Atene
Revolucionarji po zmagi nad Tripolitsom, Peter von Hess.

Po Osmanskem osvajanju, je polotok postal provinca (sandžak), s 109 ziamet in 342 timar. V prvem obdobju osmanske vladavine (1460-1687) je bilo glavno mesto v Korintu (turško Gördes), kasneje pa v Leontari (Londari), Mistri (Misistire) in končno v Nauplionu (turško Anaboli). Nekje v sredini 17. stoletja je Morea postala središče ločenega eyalet, s Patrasom (Ballibadra) kot glavnim mestom. Do smrti Sulejmana Veličastnega leta 1570, je krščansko prebivalstvo (prešteti okoli 42.000 družin c. 1550) uspelo ohraniti nekaj privilegijev in so bili počasi islamizirani, predvsem med Albanci ali lastniki nepremičnin, ki so bile vključene v osmanski fevdalni sistem. Čeprav so hitro prišli do nadzora večine rodovitne zemlje, so muslimani ostali izrazita manjšina. Krščanske skupnosti so ohranile veliko mero samouprave in v celotno obdobje zaznamovalo od nižine do gora. Nastal je vzpon kleftov, oboroženih razbojnikov in upornikov v gorah, kot tudi ustrezna institucija za financiranje armatoloi, ki je preverjala dejavnosti kleftov. Z izbruhom "Velike turške vojne" leta 1683, so Benečani pod Francescom Morosinijem so leta 1687 zasedli celoten polotok, kar Turki priznali v pogodbi iz Karlowitza (1699). Benečani so ustanovili svojo provinco kot "Kraljevino Morea« (italijansko Regno di Morea), vendar je bila njihova vladavina nepriljubljena, in ko so Turki vdrli na polotok leta 1715, jih je večina lokalnih Grkov pozdravila. Osmanska vrnitev je bila enostavna in hitra, Benetke so jo priznale v pogodbi iz Passarowitza leta 1718.

Peloponez je zdaj postal jedro Morea Eyalet, ki ga je vodil Mora valesi, ki je bil do leta 1780 paša prvega ranga (s tremi insignijami konjskimi repi) in je dobil naziv vezirja. Po letu 1780 in vse do grške vojne za neodvisnost, je provinco vodil muhassil. Paša iz Morea ga je podprl s številnimi podrejenimi uradniki, vključno s krščanskim prevajalcem (dragoman), ki je bil višji krščanski uradnik province. V prvem obdobju je bila Morea razdeljena na 22 okrožij ali beylik. Glavno mesto je bil najprej Nauplion, po letu 1786 pa Tripolitz (turško Trabliçe).

Moreški kristjani so rovarili proti Turkom z rusko pomočjo v tako imenovanem "Orlovem uporu" iz leta 1770, vendar je bil hitro in brutalno zatrt. Rezultat je bil, da se je celotno prebivalstvo zmanjšalo, medtem ko se je muslimanski delež povečal. Kljub temu so, s privilegiji s pogodbo Kuchuk-Kainarij, dobili še posebne pravice, tako da so kristjani v trgovali pod rusko zastavo, kar je privedlo do precejšnjega gospodarskega razcveta lokalnih Grkov, ki so, skupaj s povečanimi kulturnimi stiki z zahodno Evropo (moderno grško razsvetljenstvo) in navdihujočimi ideali francoske revolucije, položili temelje za grško vojno za neodvisnost. [7][8]

Moderna Grčija[uredi | uredi kodo]

Bitka pri Navari, oktober 1827, zaznamuje dokončen umik Otomanske oblasti v Grčiji.
Panoramski pogled na Nafplion, prvo glavno mesto moderne Grčije.
Most Rio-Antirrio, končan 2004, levo zahodni Peloponez s celinsko Grčijo.
Skala Monemvasia.

Peloponeščani so igrali pomembno vlogo v grški vojni za neodvisnost - vojna se je pravzaprav začela na Peloponezu, ko so uporniki 23. marca 1821 prevzeli nadzor nad Kalamato. Grški nadzor nad polotokom, z izjemo nekaj obalnih utrdb, je bil potrjen z zajemom Tripolitsa v septembru 1821, ko je bil polotok prizorišče močnih požarov in obsežnega opustošenja po prihodu egiptovskih vojakov pod Ibrahim pašo leta 1825. Odločilna bitka za Navarino se je bila zunaj Pylosa na zahodni obali Peloponeza in leta 1828 je francoski ekspedicijski korpus nagnal zadnje turško-egiptovske sile iz polotoka. Mesto Nauplion na vzhodni obali polotoka, je postal prva prestolnica neodvisne grške države.

V 19. in začetku 20. stoletja je regija postala relativno slaba in gospodarsko osamljena. Pomemben del njenega prebivalstva se je izselil v večja mesta v Grčiji, zlasti v Atene in druge države, kot so ZDA in Avstralija. Hudo jo je prizadela druga svetovna vojna in grška državljanska vojna, doživljala je nekatere najhujše zločine v Grčiji v teh konfliktih. Življenjski standard se je drastično izboljšal po vsej Grčiji po pristopu te države k Evropski uniji leta 1981. Podeželje Peloponeza je znano kot najbolj tradicionalistična in konzervativna regija Grčije in je trdnjava desničarske stranke Nove demokracije, medtem ko so v večjih urbanih centrih kot sta Kalamata in zlasti Patras prevladuje levica Panhelensko socialistično gibanje. Vasi so se še naprej praznile zaradi pomanjkanja gospodarskih priložnosti, industrijskega kmetovanja in staranja prebivalstva. Kljub relativni revščini v sami regiji pa so Peloponežani vedno imeli skoraj popolno prevlado v politiki in vladi v Grčiji; saj je od grške neodvisnosti leta 1820, velika večina predsednikov vlad peloponeškega izvora in najmočnejše politične družine (Zaimis, Mavromichalis, Varvitsiotis, Stephanopoulos in Papandreu) so iz te regije. Nekdanji premier Antonis Samaras je Peloponežan; poslovne elite Grčije je tudi večinoma peloponeške, z družinami Angelopoulos in Latsis sta tipičen primer, medtem ko Manioti iz južnega Peloponeza tradicionalno prevladujejo v oboroženih silah. Vse je to kaže, da Peloponežani slovijo kot premeteni in politično povezani v grški popularni kulturi.

Konec avgusta 2007 je velik del Peloponeza utrpel škodo zaradi požarov, ki so povzročili veliko škodo v vaseh in gozdovih in zahtevali smrt 77 ljudi. Vpliv požarov na okolje in gospodarstvo v regiji je še vedno neznan. To je bila največja okoljska katastrofa v sodobni grški zgodovini.

Regionalne enote[uredi | uredi kodo]

 • Arcadija – 100.611
 • Argolida – 108. 636
 • Korintija – 144.527 (razen občin Agioi Theodoroi in večina *Loutraki-Perachora, ki leži vzhodno od Korintskega prekopa)
 • Lakonija – 100.871
 • Mesenija – 180.264
 • Ahaja – 331.316
 • Elida – 198.763
 • Otoki (samo občina Troizinia in del Poros)

Mesta[uredi | uredi kodo]

Glavna moderna mesta na Peloponezu so (stane 2011):

Arheološka najdišča[uredi | uredi kodo]

Peloponez ima veliko pomembnih arheoloških najdišč iz časa bronaste dobe do srednjega veka. Med najbolj opaznimi so

 • Bassae (antično mesto in Apolonov tempelj)
 • Antični Korint (antično mesto)
 • Epidaver (antični religiozni in zdraviliški center)
 • Koroni (srednjeveška trdnjava in mestno obzidje)
 • Kalamata Akropola (srednjeveška akropola in trdnjava znotraj modernega mesta)
 • Messene (antično mesto)
 • Metoni (srednjeveška trdnjava in mestno obzidje)
 • Mistra (srednjeveško bizantinsko trdnjavsko mesto blizu Šparte na UNESCO-vem seznamu svetovne dediščine)
 • Monemvasia (srednjeveško trdnjavsko mesto)
 • Mikene (trdnjavsko mesto istoimenske civilizacije]])
 • Olimpija (mesto antičnih olimpijskih iger)
 • Antična Šparta
 • Pilos (Nestorjeva palača in dobro ohranjena srednjeveška/zgodnje moderna utrdba)
 • Tegea (antični religiozni center)
 • Tirins (antično utrjeno naselje)

Kuhinja[uredi | uredi kodo]

Specialitete regije:

 • Hilopites (testenine)
 • Kalamata olive
 • Kolokythopita (bučna pita)
 • Piperopita (sirova pita)
 • Syglino (svinjsko meso) (polotok Mani)
 • Diples (desert)
 • Galatopita (desert)

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. ^ Jean Meynaud, Panagiotes Merlopoulos, Gerasimos Notaras, Oi politikes dunameis sten Ellada, 2002 edition
 2. ^ Kazhdan (1991), p. 927
 3. ^ Kazhdan (1991), p. 1620
 4. ^ Fine (1983), p. 61
 5. ^ Bées & Savvides (1993)
 6. ^ Bées & Savvides (1993), p. 239
 7. ^ Bées & Savvides (1993)
 8. ^ Birken (1976)

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]


Periferije Grčije Zastava Grčije
Atika | Centralna Grčija | Centralna Makedonija | Epir | Jonski otoki | Južni Egej | Kreta | Peloponez | Severni Egej | Tesalija | Vzhodna Makedonija in Trakija | Zahodna Grčija | Zahodna Makedonija | Mount Athos (avtonomna regija)

Koordinati: 37°20′59″N 22°21′08″E / 37.34972°N 22.35222°E / 37.34972; 22.35222