Nord-Pas-de-Calais

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Generic flag of Nord-Pas-de-Calais.svg Nord-Pas-de-Calais Generic flag of Nord-Pas-de-Calais.svg

grb Nord-Pas-de-Calaisa

Lega Nord-Pas-de-Calaisa v Franciji
Departmaji Nord (59)
Pas-de-Calais (62)
Prefektura Lille
Prebivalstvo 4 026 000 preb.
(2004)
Gostota prebivalstva 324 preb./km²
Površina 12 414 km²
Okrožja 13
Kantoni 156
Komune 1546
Predsednik regijskega sveta Daniel Percheron
(PS)
Prefekt {{{Préfet}}}

Nord-Pas-de-Calais je najsevernejša francoska regija ob meji z Belgijo. Njeno glavno mesto je Lille.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Nord-Pas-de-Calais je sestavljen iz dveh departmajev: Norda in Pas-de-Calaisa. Na jugu meji na regijo Pikardijo, na zahodu na Rokavski preliv in Severno morje, medtem ko na severu in vzhodu meji na belgijsko regijo Flamsko.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Zgodovina Nord-Pas-de-Calaisa

Področje Nord-Pas-de-Calaisa, naseljeno že od pradavnine, je bilo vedno eno najbolj prometnih in strateško pomembnih francoskih ozemelj. Zasedeno je bilo s strani keltskih Belgov, rimske vojske, germanskih Frankov in Alemanov. V stoletni vojni je bilo zavojevano s strani Anglije, Francije in Burgundije, predno je končno postalo del Francoskega kraljestva v 15. stoletju. Leta 1598 je bilo zasedeno s strani Španske Nizozemske. V 17. stoletju ga je ponovno osvojila Francija, čeprav ni šlo brez nasprotovanja tam živečega večinskega pebivalstva flamskega porekla.

V 19. stoletju je bilo ozemlje podvrženo hitri industrializaciji in postalo eno glavnih industrijskih regij, takoj za Alzacijo-Loreno; slednja je s koncem francosko-pruske vojne prešla k Nemčiji, tako da je Nord-Pas-de-Calais prevzel sploh vodečo pozicijo.

Zato pa je nastradal v času svetovnih vojn 20. stoletja. V prvi je ozemlje zasedla Nemčija in ga v štirih letih dodobra prepredla z rovi kot načinom vojskovanja. V drugi svetovni vojni ga je ponovno okupirala Nemčija ter ga spremenila v oporišče za zračne napade na Anglijo s strani Luftwaffe in raketnih sistemov V-1 in V-2. Težko zavezniško bombardiranje in boji na tleh so opustošili številna mesta. Čeprav je bila večina ozemlja osvobojena že v septembru 1944, pa je Dunkirk bil kot zadnji francoski kraj osvobojen nemške okupacije šele 9. maja 1945.