Lausannski sporazum

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Lausannski sporazum
Turkey-Greece-Bulgaria on Treaty of Lausanne.png
Turške meje po Lausannskem sporazumu
Datum podpisa:
Kraj podpisa:
24. julij 1923
Lausanne, Švica
Podpisniki: Zastava Združenega kraljestva Združeno kraljestvo
Zastava Francije Francija
Zastava Italije Italija
Zastava Japonske Japonska
Zastava Grčije Grčija
Zastava Romunije Romunija
Zastava Jugoslavije Kraljevina SHS
Zastava Turčije Turčija

Lausannski sporazum je bil mirovni sporazum, podpisan 24. julija 1923 v švicarskem mestu Lausanne, ki je urejal razpad Osmanskega cesarstva na območju Anatolije in Vzhodne Trakije. Turško nacionalno gibanje pod vodstvom Mustafe Kemala Atatürka je po turški osamosvojitveni vojni od sil antante izsililo razveljavitev sevreske mirovne pogodbe (1920), ki jo je podpisala osmanska vlada in po kateri je bilo ozemlje poraženega Osmanskega cesarstva razdeljeno med zmagovalce. Lausannski sporazum je bil rezultat osemmesečnih pogajanj v okviru lausannske konference v letih 1922 in 1923.

S pogodbo je bila Turčija priznana kot naslednik Osmanskega cesarstva. Določena je bila meja med Grčijo, Bolgarijo in Turčijo v Vzhodni Trakiji, Turčija pa se je v zameno za ohranitev matičnega ozemlja odpovedala ozemeljskim zahtevam - Dodekanezu, Cipru, Egiptu, Sudanu, Iraku in Siriji. Mejo med Turčijo in Sirijo je določil ankarski sporazum. Lausannski sporazum je opredeljeval tudi vzajemno zaščito narodnih manjšin v Grčiji in Turčiji, vendar je bila večina muslimanov iz Grčije in pravoslavcev iz Turčije že prej sporazumno preseljena v matični državi.

Strateško pomemben je bil člen sporazuma, ki je silam antante omogočal prost prehod tako trgovskih kot bojnih ladij skozi Bospor in Dardanele.