Lozana

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Lausanne
Grb
Grb mesta Lausanne
Osnovni podatki
Kanton Vaud
Okraj Lausanne
Jezik francoščina
Prebivalstvo 128.432 (2006)
Površina 41.37 km²
Nadmorska višina 375-900 m
Poštna številka 1000-1018
Župan Daniel Brélaz
Spletna stran www.lausanne.ch
Zemljevid
Zemljevid mesta Lausanne

Lozana (francosko in v večini drugih jezikov: Lausanne, lokalno / narečno frankoprovansalsko: Losena) je mesto v Švici na obali Ženevskega jezera (fr. Lac Léman), z okoli 140.000 prebivalci (občina; aglomeracija s predmestji do okoli 420.000, metropolitansko območje do 1,3 milijona). Lozana je glavno mesto kantona Vaud in okraja Lozana, za Ženevo drugo največje mesto v frankofonskem delu Švice ter četrto ali peto po velikosti v celotni državi (izmenjaje z Bernom). V mestu ima sedež Mednarodni olimpijski komite in veliko število različnih športnih organizacij oz. zvez.

V tem mestu je bil julija leta 1923 podpisan Lausannski sporazum, kateri nosi tudi ime po mestu in sicer v zgodovinskem hotelu Beau-Rivage, kateri stoji še danes.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Katedrala z gradom

Področje, kjer danes leži mesto Lozana je bilo naseljeno že v 4. tisočletju pred našim štetjem. Na mestu tega naselja so leta 15 pred našim štetjem Rimljani zgradili vicus z imenom Lousonna, ki se je nahajal na območju današnje mestne četrti Vidy. Naselje je bilo tu naseljeno do propada Rimskega cesarstva, takrat pa so se prebivalci, zaradi vpadov Germanov preselili na bližnji hrib, kjer je danes središče mesta.

Lozana je bila ena od postojank ob cesti Via Francigena, po kateri so potovali romarji ter drugi popotniki v Rim. Kasneje so mestu vladali savojske vojvode in škofje, ki pa so prihajali iz Lausanne. V času med 1536 in 1798 je mesto spadalo pod Bern, takrat so iz mesta pobrali veliko kulturnega bogastva. V času Napoleonovih, je mesto leta 1803 mesto dobilo nov status in sicer glavno mesto novonastalega kantona kantona Vaud, zaradi vstopa v Švicarsko federacijo. V obdobju med letoma 1950 in 1970 se je v mesto priselilo veliko Italijanov.

Leta 1992 so meščani z referendumom zavrnili predlog za organizacijo zimskih olimpijskih iger. Odločitev je bila presenetljiva, saj se v mestu nahaja Mednarodni olimpijski komite.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Pogled na Ouchy, južno od Lausanne

Najpomembnejša geografska znamenitost v okolici mest je Ženevsko jezero. Lozana leži na južnem delu švicarske planote, razlika med najvišjo in najnižjo točko v mestu pa je kar okoli od 500 m.

V središču mesta je včasih tekla reka Flon, vendar so jo v 19. stoletju »pokrili«. Reka se danes nahaja pod ulico Centrale. Mesto ima nadimek »evropski San Francisco«, zaradi velikega povečanju mestnih ulic

Lausanne leži med dvema vinskima regijama, na vzhodu leži ob vinski regiji Lavaux na zahodu pa na vinsko regijo la Côte . Mesto ima skupaj s predmestji okoli 250.000 prebivalcev, sama Lozana pa okoli 130.000.

Izobraževanje[uredi | uredi kodo]

Palais de Rumine, trg Riponne

V mestu se nahaja kar nekaj svetovno znanih izobraževalnih ustanov, največ na področju turizma.

  • Šola hotelirstva v Lozani
  • Švicarski federalni tehnološki institut - Lozana
  • Mednarodni inštitut za menedžment (IMD)
  • Univerza v Lozani (Université de Lausanne)
  • Konservatorij v Lozani [1]

Kultura[uredi | uredi kodo]

V mestu je na področju kulture zelo razvita glasba, najbolj znani skupini iz Lausanne pa sta Orchestre de Chambre de Lausanne in Ensemble Vocal. Vsako leto priredijo julija priredijo takoi menovan Festival mesta. Drugi znani festivali pa so še Bachov festival («Le Festival et Concours Bach de Lausanne«) in Noč muzeja («La Nuit de Musées«).

Muzeji[uredi | uredi kodo]

Olimpijski muzej

Šport[uredi | uredi kodo]

V Laussani je šport zelo popularen, najbolj med njimi pa je vodni, ki je možen na bližnjem jezeru in planinstvo na bližnjih vrhovih. Popularno pa je tudi kolesarstvo.

Prevoz[uredi | uredi kodo]

Model novega metroja v Lausanni

Javni prevoz[uredi | uredi kodo]

Javni prevoz v mestu se odvija z avtobusi, metrojem (katerega upravlja TL), mednarodnimi in regionalnimi vlaki (CFF, LEB ) in ladjami (CGN ). Večina javnega prometa pa se odvija z trolejbusom.

Lozana je prvo mesto v Švici, ki ima metro z gumijastimi kolesi in obenem najmanjše mesto na svetu s to vrsto javnega prevoza. Prva proga je bila odprta leta 2008.

Ceste[uredi | uredi kodo]

Lozana je povezana z avtocesto A1 na vzhodni (povezana z Ženevo in Zürichom) in z avtocesto A9 na severni in vzhodni strani, ki jo povezuje z Italijo.

Znani prebivalci[uredi | uredi kodo]

V Lozani so se rodili:

Slavni prebivalci:

Galerija fotografij[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]