Pojdi na vsebino

Kajman očalar

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Kajman očalar
Fosilni razpon: Pleistocen - danes,
2.58–0 Ma[1]

In Llanos, Venezuela
Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Sauropsida (plazilci)
Nižji razred: Archosauromorpha
Red: Crocodilia
Owen, 1842
Rod: Caiman (kajmani
Vrsta: C. crocodilus
Znanstveno ime
Caiman crocodilus
Linnaeus, 1758
Domače območje (črna)
Domače območje (črna)
Sinonimi[4]
  • Jacaretinga crocodilus Linnaeus, 1758
  • Lacerta crocodilus Linnaeus, 1758
  • Caiman sclerops Schneider, 1801
  • Crocodilus sclerops Schneider, 1801
  • Caiman yacare François Marie Daudin, 1802
  • Crocodilus caiman Daudin, 1802
  • Jacare hirticollis Gray, 1867
  • ?Caiman venezuelensis Fortier & Rincón, 2013[3]

Kajman očalar (znanstveno ime Caiman crocodilus), znan tudi kot beli kajman,[5] navadni kajman[6] in pegasti kajman,[7] je Crocodilia iz družine Alligatoridae (aligatorji. Je rjavkasto, zelenkasto ali rumenkasto sivo obarvan in ima med očmi očalom podoben greben, od koder izvira njegovo splošno ime. Zraste do dolžine 1,4–2,5 m in teže 7–40 kg, pri čemer so samci daljši in težji od samic. Njegova prehrana se spreminja glede na sezono in je običajno sestavljena iz rakov, rib, malih sesalcev, dvoživk in polžev. Gnezdi od maja do avgusta, julija in avgusta pa samice odložijo 14–40 jajc. Ta krokodil je zelo razširjen in številčen; izvira iz večjega dela Latinske Amerike in je bil uveden tudi v Združene države Amerike, na Kubo in Portoriko.

Taksonomija

[uredi | uredi kodo]

Kajmana očalarja je leta 1758 opisal Carl Linnaeus, prvotno kot Lacerta crocodilus. Od takrat je bil večkrat na novo opisan. Leta 1801 ga je opisal tudi Schneider kot Caiman sclerops. Čeprav je Caiman crocodilus zdaj znanstveno ime vrste, nekateri znanstveniki še vedno raje uporabljajo sclerops, saj lahko crocodilus kot znanstveno ime za kajmana povzroči zmedo.[8]

Razvrstitev

[uredi | uredi kodo]

Kajman očalar je ena od treh obstoječih (živečih) vrst iz rodu kajmanov; drugi dve sta kajman jacare (Caiman yacare) in kajman s širokim rilcem (Caiman latirostris). Obstaja tudi več izumrlih fosilnih vrst v rodu Caiman, morda do osem vrst. Kajman očalar je član poddružine kajmanov Caimaninae in je ena od šestih živih vrst kajmanov. Najbližje je povezan s kajmanom jacare, kot je prikazano v spodnjem kladogramu, ki temelji na filogenetskih študijah na osnovi molekularne DNK:[9]

Alligatoridae
Caimaninae


Paleosuchus palpebrosus Rjavi gladkočeli kajman



Paleosuchus trigonatus Schneiderjev gladkočeli kajman



Jacarea



Caiman crocodilus Kajman očalar



Caiman yacare Kajman jacare




Caiman latirostris Kajman s širokim gobcem




Melanosuchus niger Črni kajman




Alligatorinae

Alligator sinensis kitajski aligator



Alligator mississippiensis Misisipski aligator




Podvrsta

[uredi | uredi kodo]

Kajman očalar ima štiri priznane podvrste:[10]

  • C. c. apaporiensis (Medem, 1955), splošno znan kot kajman Rio Apaporis, je nekoč veljal za izumrlega, a so ga ponovno odkrili; je endemit Kolumbije in morda venezuelskega Llanosa.
  • C. c. chiapasius (Bocourt, 1876); razširjen v Mehiki, Srednji Ameriki in severni Južni Ameriki.
  • C. c. crocodilus (Linnaeus, 1758), imenovana podvrsta, splošno znana kot kajman očalar; najdemo ga v različnih delih Južne Amerike, kot so Venezuela, Trinidad, Tobago, Brazilija itd.
  • C. c. fuscus (Cope, 1868), splošno znan kot rjavi kajman; živi od Nikaragve do Kolumbije, Ekvadorja in Venezuele.

Kajman Jacare (Caiman yacare), čeprav je prej veljal za podvrsto C. crocodilus, se zdaj običajno obravnava kot ločena vrsta.

Verjeli so, da je kajman Rio Apaporis izumrl leta 1981, ko je v živalskem vrtu poginil zadnji znani primerek. Vendar je bil primerek leta 2018 ujet med ekspedicijo kolumbijskega naravovarstvenega biologa Sergia Balaguera-Reine.[11] Kasneje je podvrsto znova odkril biolog za divje živali Forrest Galante, ko je snemal televizijsko oddajo Extinct or Alive leta 2019 in jo identificiral z vzorčenjem DNK.[12] Galante je zagovarjal, da se kajman Rio Apaporis obravnava kot posebna vrsta, medtem ko Balaguera-Reina ohranja njegov uradni status podvrste.

Značilnosti

[uredi | uredi kodo]
Glava kajmana očalarja z vidnim grebenom nad očmi
Kajman očalar v Monterricu v Gvatemali

Kajman očalar je majhen do srednje velik krokodil. Samice na splošno ne zrastejo več kot 1,08 do 1,4 m (manjša velikost, značilna ob nastopu spolne zrelosti), redko pa lahko zrastejo do skoraj 2 m. Odrasli samci lahko redno dosežejo 1,5 do 1,8 m, medtem ko veliki zreli zrastejo na 2,0 do 2,5 m, čeprav jih razmeroma malo doseže večjo velikost. Največja znana velikost osebka je 2,64 m.[13] Telesna masa večine odraslih je med 7 in 40 kg, pri čemer so samci običajno precej težji od samic. Poročali so, da nekateri samci v Llanosu dosežejo težo do 58 kg.

Zgornji del imajo večinoma rjavkasto, zelenkasto ali rumenkasto sivo obarvan s temno rjavimi prečnimi pasovi in svetlejšo spodnjo stranjo. Ima zelenkasto šarenico in nagubane veke. Barvo spreminjajo sezonsko – v hladnejšem vremenu se črni pigment v kožnih celicah razširi, zaradi česar je videti temnejši. Vrsta ima povečan 4. zob, zobje v spodnji čeljusti pa prodrejo v prostor v zgornji čeljusti. Ima dolg gobec, ki se zmerno zoži, z nerazširjeno konico. Več grebenov se začne pred njegovimi očmi in potuje do konice gobca. Njegovo splošno ime izhaja iz kostnega grebena nad očmi, ki daje videz očal. Kajman očalar je najbolj razširjen krokodil v Novem svetu in je geografsko najbolj spremenljiva in zelo prilagodljiva vrsta.[14]

Biologija in vedenje

[uredi | uredi kodo]

Kajman očalar se lahko hitro premika, ko je ogrožen, sicer je običajno negiben, počiva na obali ali delno v vodi. V deževnem obdobju samci postanejo agresivni in teritorialni. V očeh ima Müllerjeve glialne celice, ki prispevajo k odličnemu nočnemu vidu.

Lov in prehrana

[uredi | uredi kodo]
Kajman očalar jé ribo

Po navadi lovi ponoči, prehrana pa se spreminja glede na sezono. V deževnem obdobju se prehranjuje predvsem s polži in sladkovodnimi raki, v sušnem obdobju pa z ribami. Manjši osebki pojedo več žuželk in sladkovodnih kozic, medtem ko večji pogosteje jedo sesalce in ribe. Na splošno so najpogostejše živali v prehrani te vrste raki, ribe, sesalci, polži in drugi mehkužci. Druge živali, za katere je znano, da so del njegove prehrane, so dvoživke, pajkovci, ptice, mnogonožci, plazilci (kuščarji, kače in želve) in majhni sesalci.[15][16] Starejše živali so sposobne ujeti večji plen (npr. divje prašiče). Poročali so tudi o kanibalizmu. Znano je tudi, da jedo rastlinsko hrano; v študiji te vrste v Portoriku je imelo približno 55 % odraslih osebkov v prehrani rastline, predvsem travo in semena. Približno 8 % odraslih in 6 % mladostnikov v študiji je imelo v želodcu tudi gastrolite.[17] Čeprav se je domnevalo, da ta vrsta nadzoruje populacije piranj, ni bilo ugotovljeno, da so piranje običajna sestavina prehrane, za razliko od kajmana jacare. Je vrsta, ki se lahko prilagaja različnemu plenu.

Komunikacija

[uredi | uredi kodo]

Kajman očalar uporablja devet različnih vokalizacij in 13 vizualnih prikazov za komunikacijo s posamezniki svoje vrste. Tako odrasli kot mladi ustvarjajo klice po skupinski povezanosti. Znano je, da samci komunicirajo tako, da rep premaknejo v določen položaj, na primer v navpični ali obokani položaj. Mladiči so glasni ko so v stiski, odrasle samice pa kličejo, da mlade opozorijo na grožnje.

Razmnoževanje

[uredi | uredi kodo]
Mladiči kajmana očalarja

Kajman očalar doseže spolno zrelost pri štirih do sedmih letih, pri dolžini 1,2 metra za samice in 1,4 metra za samce. Običajno dominantnejši posamezniki hitreje dozorijo. Ni stroge reproduktivne hierarhije, vendar študije kažejo, da so večji samci pri odnosih uspešnejši. Osebki si izberejo partnerje in se parijo od maja do avgusta, v deževni sezoni. Samice gradijo gnezda v obliki gomile gostega rastlinja na območjih, ki so blizu vode, vendar niso izpostavljena tveganju za poplave. Gnezda imajo premer več kot 1 meter in so lahko visoka 40 centimetrov, toda natančna velikost je odvisna od razpoložljivih virov. Jajca odlagajo julija in avgusta; vrsta zelo redko gnezdi pozimi, saj je temperatura za jajca prenizka.[18] Število jajc je v povprečju 22, in se giblje od 14 do 40. Znano je, da večje samice odlagajo večja jajca v primerjavi z manjšimi samicami. Samice se med inkubacijsko dobo zadržujejo blizu svojih gnezd, saj je znano, da več vrst, kot so kuščarji iz rodu Tupinambis, uničujejo gnezda in plenijo jajca. Belonosi koati in lisice prav tako napadajo gnezda. Tudi poplave in zbiranje ljudi so lahko grožnja za gnezda. V študiji v osrednji Amazoniji, ki je ocenjevala reproduktivne podobnosti med C. crocodilus in Melanochus niger, je raziskava pokazala, da nediskriminatorno ločujeta svoja gnezda na večjih razdaljah kot druge vrste v tej družini, najverjetneje zato, da bi se izognili plenjenju.[19]

Za razvoj jajc je pomembna temperatura, zato samice zgradijo svoja gnezda tako, da jih izolirajo pred ekstremnimi temperaturnimi spremembami. Ko vegetacija v gnezdih propada, to proizvajajo toploto, ki lahko ohranja jajca približno 5 °C toplejša, kot če bi bila izolirana samo z blatom. Toplota ne samo inkubira jajca, ampak tudi določa spol razvijajočih se kajmanov (določitev spola je odvisna od temperature). Ko je temperatura v gnezdu približno 32 °C ali višja, kajmani postanejo samice, sicer pa samci. Mladiči se izležejo po 90 dneh, pri čemer se uspešno izvali 20–25 odstotkov jajc. Mladiči so rumeni s črnimi pikami, obarvanost pa zbledi, ko odrastejo in so dolgi 20–23 centimetrov. Starši svoje mladiče vzgajajo v jaslih, pri čemer ena samica skrbi za svoje in za potomce več drugih. Za mladiče skrbijo 12–18 mesecev. Mladiče ogrožajo različni plenilci, kot so ujede (kot so jastrebi) in ptiči pobrežniki (kot so čaplje), zaradi česar večina pogine v prvem letu. Mladiče plenijo tudi velike ribe, velike kače (kot je anakonda) in drugi krokodili.

Razširjenost in življenjski prostor

[uredi | uredi kodo]

Kajman očalar je najbolj razširjen med vsemi kajmani in med vsemi krokodili Novega sveta. Najdemo ga v različnih državah po vseh Amerikah. Živi v Braziliji, Kolumbiji, Kostariki, Ekvadorju, Salvadorju, Francoski Gvajani, Gvatemali, Gvajani, Hondurasu, Mehiki, Nikaragvi, Panami, Peruju, Surinamu, Trinidad in Tobago ter Venezueli, morda pa obstaja tudi v Belizeju in Boliviji. Uveden je bil na Isla de la Juventud na Kubi, v Portoriko in Florido v Združenih državah; v slednjih je včasih napačno označen kot ameriški aligator (Alligator mississippiensis). Invazivne populacije so se uveljavile v Južni Floridi, z izoliranimi zapisi severneje v državi. Genetska študija kaže na dva ločena dogodka vnosa na Florido.[20] Ne prenaša mrzlega podnebja, zato je malo verjetno, da bi se njegovo območje razširilo severneje od Floride. Običajno živi v gozdovih, celinskih sladkovodnih telesih (kot so mokrišča in reke), travnikih, grmiščih in savanah, vendar je zelo prilagodljiv. Najraje ima habitate z mirno vodo, ki vsebuje plavajočo vegetacijo, običajno sezonsko poplavlja in se suši. Najpogostejši je v nižinskih območjih, vendar so ga našli na nadmorski višini do 800 m. V Braziliji vrsta živi v rekah Amazonka, Araguaia, Araguari, Itapicuru, Rio Negro, Paranaíba, Solimões, Tapajós, Tocantins in Xingu. Lahko živi na območjih, kjer živi človek.

Odrasla populacija tega krokodila je ocenjena na milijone in je stabilna. V Venezueli najdemo približno štiri milijone kajmanov očalarjev in raziskave so pokazale, da se pričakuje, da se bo število povečalo. To je primer, kako dobro se je vrsta sposobna prilagoditi. Vendar se populacija v drugih državah, kot je Peru, ne počuti dobro. Populacijo na posameznem območju lahko najlažje določijo s štetjem osebkov v sušnem obdobju ponoči.

Grožnje in ohranjanje

[uredi | uredi kodo]
Akvarelna slika iz 19. stoletja prikazuje lovca, ki meri na kajmana ob reki Magdaleni

Koža kajmana očalarja je prekrita z osteodermami, zaradi česar prej ni bil glavna komercialna tarča za kožo. Vendar pa je zbiranje kož tega kajmana in drugih postalo zelo pogosto v 1950-ih zaradi upadanja staleža krokodilov. V 1970-ih in 1980-ih se je s to vrsto pogosto trgovalo, zaradi česar se je populacija na nekaterih območjih zmanjšala. Njegovo kožo so pogosto izvažali iz Južne Amerike in jo uporabljali predvsem za usnje; vsaj 6 milijonov kož je bilo izvoženih iz Kolumbije od leta 1996 do 2015. Vendar so prizadevanja za ohranitev od takrat povzročila znatno zmanjšanje števila izvoženih kož. V večini držav je lov na to vrsto zakonit. Venezuela dovoli lov vsako jesen, če skupno število ubitih v sezoni ne preseže 150.000. Zaradi prilagodljivosti in široke razširjenosti izguba habitata na vrsto ne vpliva bistveno globalno. Razmerno odporen je tudi na lov, saj se lovci običajno osredotočajo na velike samce. Vendar pa je v Kolumbiji močno ogrožen, predvsem podvrsta C. c. fuscus in včasih C. c. krokodil.[21]

Kajman očalar ima koristi od prekomernega lova na konkurenčne vrste, ki zasedajo isto območje, saj mu to omogoča lažji dostop do virov. Osebki, ki so bili vneseni na Kubo, v Portoriko in Združene države, negativno vplivajo na tamkajšnje avtohtone živali. Verjamejo, da so bili glavni razlog za verjetno iztrebljanje kubanskega krokodila (Crocodylus rhombifer) z otoka Isla de la Juventud na Kubi. Vrsta ima podobno prehrano kot črni kajman (Melanosuchus niger) – obe vrsti jesta večinoma žuželke kot mladice in ribe kot odrasle. To povzroča medvrstno tekmovanje, zaradi česar si populacija črnega kajmana težje opomore.[22] Kajman očalar živi v delih amazonskega pragozda, iz katerih je bil črni kajman iztrebljen.

C. crocodilus v akvariju Helsinki Tropicario Zoo v Helsinkih na Finskem leta 2010

Kajman očalar je na Rdečem seznamu IUCN uvrščen med vrste, ki vzbujajo najmanj zaskrbljenosti, zaradi velikega območja in svetovne populacije po dveh ocenah ogroženosti v letih 1986 in 1988. Podvrsta C. c. crocodilus je na Dodatku II CITES, C. c. apaporiensis Dodatek INapaka pri navajanju: Paru <ref> oznak manjka zaključni </ref> (glej stran pomoči).

Sklici

[uredi | uredi kodo]
  1. Rio, Jonathan P.; Mannion, Philip D. (6. september 2021). »Phylogenetic analysis of a new morphological dataset elucidates the evolutionary history of Crocodylia and resolves the long-standing gharial problem«. PeerJ. 9: e12094. doi:10.7717/peerj.12094. PMC 8428266. PMID 34567843.
  2. Balaguera-Reina, S.A.; Velasco, A. (2019). »Caiman crocodilus«. Rdeči seznam IUCN ogroženih vrst. 2019: e.T46584A3009688. doi:10.2305/IUCN.UK.2019-1.RLTS.T46584A3009688.en. Pridobljeno 19. novembra 2021.
  3. Giovanne M. Cidade; Daniel Fortier; Ascanio Daniel Rincón; Annie Schmaltz Hsiou (2019). »Taxonomic review of two fossil crocodylians from the Cenozoic of South America and its implications for the crocodylian fauna of the continent«. Zootaxa. 4656 (3): 475–486. doi:10.11646/zootaxa.4656.3.5. PMID 31716812. S2CID 202012442.
  4. »Caiman crocodilus crocodilus«. CITES. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 30. marca 2019. Pridobljeno 30. marca 2019.
  5. Franzen, Margaret Anne (2005). Huaorani resource use in the Ecuadorian Amazon. University of California, Davis. str. 181. Pridobljeno 3. aprila 2019.
  6. »ITIS Standard Report Page: Caiman crocodilus«. Integrated Taxonomic Information System. Pridobljeno 28. marca 2019.
  7. Del Claro, Kleber; Oliveira, Paulo S.; Rico-Gray, Victor (11. maj 2009). Tropical Biology and Conservation Management. EOLSS Publications. str. 273–274. ISBN 978-1848262812. Pridobljeno 5. aprila 2019.
  8. Triche, Nina (28. maj 2003). »Caiman crocodilus (spectacled caiman)«. Digimorph. Pridobljeno 3. aprila 2019.
  9. Bittencourt, Pedro Senna; Campos, Zilca; Muniz, Fabio de Lima; Marioni, Boris; Souza, Bruno Campos; Da Silveira, Ronis; de Thoisy, Benoit; Hrbek, Tomas; Farias, Izeni Pires (22. marec 2019). »Evidence of cryptic lineages within a small South American crocodilian: the Schneider's dwarf caiman Paleosuchus trigonatus (Alligatoridae: Caimaninae)«. PeerJ. 7: e6580. doi:10.7717/peerj.6580. PMC 6433001. PMID 30931177.
  10. Velasco, A.; Ayarzagüena, J. (2010). »Spectacled Caiman crocodilus« (PDF). V Manolis, S. C.; Stevenson, C. (ur.). Crocodiles. Status Survey and Conservation Action Plan (3 izd.). Crocodile Specialist Group. str. 10–15. Pridobljeno 5. aprila 2019.
  11. www.rewild.org https://www.rewild.org/news/rediscovery-of-lost-caiman-leads-to-new-crocodylian-mystery. Pridobljeno 14. marca 2024. {{navedi splet}}: Manjkajoč ali prazen |title= (pomoč)
  12. »In the bombast of the American TV host, colonial science lives on«. TheWire. 5. marec 2020. Pridobljeno 5. marca 2020.
  13. Conant, Roger; Collins, Joseph T. (1998). A Field Guide to Reptiles & Amphibians: Eastern and Central North America (illustrated, reprint, revised izd.). Houghton Mifflin Harcourt. str. 144. ISBN 978-0395904527. Pridobljeno 27. marca 2019.
  14. Velasco, Alvaro; Ayarzaguena, Jose (2010). Spectacled Caiman (Caiman crocodilus). Venezuela: Fundación La Salle de Ciencias NaturalesApartado. str. 10.
  15. Thorbjarnarson, John B. (Marec 1993). »Diet of the spectacled caiman (Caiman crocodilus) in the central Venezuelan Llanos«. Herpetologica. Allen Press. 49 (1): 108–117. JSTOR 3892691.
  16. »Spectacled Caiman (Caiman crocodilus)«.
  17. Bontemps, Damien R.; Cuevas, Elvira; Ortiz, Eileen; Wunderle, Joseph M.; Joglar, Rafael L. (18. marec 2016). »Diet of the non-native spectacled caiman (Caiman crocodilus) in Puerto Rico« (PDF). Management of Biological Invasions. 7 (3): 287–296. doi:10.3391/mbi.2016.7.3.08. Pridobljeno 2. aprila 2019.
  18. Magnusson, W.E. Vliet, K.A. Pooley, A.C. and Whitaker, R. "Reproduction." Crocodiles and Alligators (illustrated ed.). Ross, Charles A. Garnett, Stephen (1989). New York: Facts on File. pp. 118–124. ISBN 0816021740.
  19. Silveira, Ronis Da; Magnusson, William Ernest; Campos, Zilca (december 1997). »Monitoring the Distribution, Abundance and Breeding Areas of Caiman crocodilus crocodilus and Melanosuchus niger in the Anavilhanas Archipelago, Central Amazonia, Brazil«. Journal of Herpetology. 31 (4): 514. doi:10.2307/1565603. JSTOR 1565603.{{navedi časopis}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)
  20. Parks, Andrew J.; Godfrey, Sidney T.; Gross, Brandon A.; Balaguera-Reina, Sergio A.; Smith, Nicholas G.; Mazzotti, Frank J.; Densmore, Llewellyn D. (1. marec 2024). »Not one but two: examining the genetic origin and characterization of the non-native spectacled caiman (Caiman crocodilus) in Florida«. Biological Invasions (v angleščini). 26 (3): 779–795. doi:10.1007/s10530-023-03207-z. ISSN 1573-1464.
  21. Webb, Grahame; Brien, Matthew; Manolis, Charlie; Medrano-Bitar, Sergio (6. maj 2012). »Predicting total lengths of spectacled caiman (Caiman crocodilus) from skin measurements: A tool for managing the skin trade« (PDF). Herpetological Conservation and Biology. 7 (1): 16–26. Pridobljeno 14. aprila 2019.
  22. Laverty, Theresa M.; Dobson, Andrew P. (Marec 2013). »Dietary overlap between black caimans and spectacled caimans in the Peruvian Amazon«. Herpetologica. 69 (1): 91–101. doi:10.1655/HERPETOLOGICA-D-12-00031. S2CID 86391999.

Zunanje povezave

[uredi | uredi kodo]