Ivan Asen III.

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Ivan Asen III.
Bolgarski car
Vladanje 1279–1280
Predhodnik Ivajlo
Naslednik Jurij Terter I.
Rojstvo cca. 1259
Smrt 1303
Asia Minor[d]
Vladarska hiša Dinastija Asen
Oče Mico Asen
Mati Marija Asenina Bolgarska

Ivan Asen III. (bolgarsko Иван Асен III, tudi Йоан Асен III, Joan Asen III) je bil leta 1279-1280 bolgarski car, * 1259/1260, † 1303.

Bil je sin carja Mica Asena in Marije Bolgarske, hčerke Ivana Asena II. in Irene Solunske. Umrl je v izgnanstvu leta 1303.

Bizantinski cesar Mihael VIII. Paleolog je v strahu zaradi hitrega uspeha bolgarskega cesarja Ivajla pozval na svoj dvor Ivana Asena, mu podelil naslov despota in ga leta 1277 ali 1278 poročil s svojo najstarejšo hčerko Ireno Paleologino. Po poroki je v Bolgarijo poslal več svojih vojsk z nalogo, da Ivanu Asenu III. omogočijo zasedbo bolgarskega prestola.

Ivajlo je porazil več njegovih vojsk, potem pa so ga v Drăstărju (Silistra) blokirali in tri mesece oblegali bizantinski zavezniki Mongoli. Istočasno so Bizantinci oblegali bolgarsko prestolnico Tărnovo. Ko so se med obleganci razširile govorice, da je Ivaljo v bitki padel, se je lokalno plemstvo vdalo in leta 1279 sprejelo Ivana Asena III. za svojega cesarja.

Glavni vhod v trdnjavo Carevec v Velikem Tărnovem

Ivan Asen III. je svoj položaj v Tărnovem utrdil s poroko svoje sestre Marije z bolgarsko-kumanskim plemičem Jurijem Terterjem, oblasti nad celim cesarstvom pa mu ni uspelo vzpostaviti. Ivaljo se je ponovno pojavil pred tărnovskim obzidjem in odbil dve bizantinski vojski, ki sta prihajali na pomoč oblegancem. Ivan Asen III. in Irena Paleologina sta v strahu pred Ivajlovo zmago skrivaj pobegnila iz obleganega mesta. S seboj sta odnesla dvorno zakladnico, vključno z dragocenostmi, ki so jih Bolgari v prejšnjih bitkah zaplenili Bizantincem. Iz Mesembrije (Nesebăr) sta odplula v Konstantinopel. Mihaela VIII. je njuna strahopetnost razbesnila in ju nekaj dni ni želel sprejeti.

Ivan Asen III. je leta 1280 ali 1281 odpotoval v Zlato hordo, kjer je z Ivajlom tekmoval za mongolsko podporo za vrnitev na bolgarski prestol. Mongolski kan Nogaj je Ivajla umoril, Ivana Asena III. pa ni podprl. Ivan Asen III. se je vrnil na svoje družinske posesti v Troas (Biga Yarımadası, Mala Azija, Turčija), kjer je leta 1303 umrl.

Družina[uredi | uredi kodo]

Ivan Asen III. in Irena Paleologina sta imela šest otrok:

  • Mihaela Asana, naslovnega bolgarskega carja,
  • Andronika Asana, očeta Irene Asanine, žene bizantinskega cesarja Ivana VI. Kantakuzena,
  • Izaka Asana,
  • Manuela Asana,
  • Konstantina Asana,
  • Marijo Asanino, poročeno z Rogerijem Florskim.

V Bizantinskem cesarstvu sta postala prednika velike in vplivne bizantinske družine Asan (ali Asanes), ki je do konca cesarstva sredi 15. stoletja zasedala različne dvorne in provincijske položaje. Irena Asanina, hčerka njunega sina Andronika Asana, je bila poročena s cesarjem Ivanom VI. Kantakuzenom. Preko njune hčerke Helene, poročene z Ivanom V. Paleologom, sta postala prednika kasnejših bizantinskih cesarjev iz dinastije Paleologov.

Vir[uredi | uredi kodo]

  • John V.A. Fine, ml.. The Late Medieval Balkans, Ann Arbor, 1987.
Ivan Asen III.
Dinastija Asen
Rojen: 1259/1260 Umrl: 1303
Vladarski nazivi
Predhodnik: 
Ivajlo
Bolgarski car
1279–1280
Naslednik: 
Jurij I. Terter