Toktu

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Toktu
bolgarski kan
Vladanje766 - 767
PredhodnikUmor
NaslednikPagan
Rojstvo8. stoletje
Smrt767
RodbinaUgain (?)

Toktu (bolgarsko Токту, Toktu) je bil bolgarski kan, verjetno iz klana Ugain, ki je vladal od leta 766-767, * ni znano, † 767.

Bizantinski kronist, patriarh Nikefor I. Carigrajski, piše, da je bil Toktu »Bolgar, in brat Bajana«. Zapis nakazuje, da je bil Bajan pomemben mož, za Toktuja pa ne pove, zakaj ga omenja. Domneva se, da je spadal v tisti del bolgarskega plemstva, ki zagovarjal sovražno politiko do Bizantinskega cesarstva.

Toktu se je moral takoj po prevzemu oblasti soočiti z uporom in poskušal pobegniti iz države. Za razliko od svojega predhodnika Sabina je poskušal pobegniti proti severu, vendar so ga v bližini Donave ujeli in skupaj z bratom Bajanon ubili.

Džagfar tarihi (Zgodovina Džagfarja), sporno besedilo v ruskem jeziku, ki naj bi bilo delen prevod zgodnjih zgodovinskih gradiv o Bolgarih, Hazarih in drugih evrazijskih nomadskih ljudstvih, ki so jih v 17. stoletju zbrali Volški Bolgari, omenja Azan Tokto, se pravi Toktuja, kot sina sicer nedokazanaga Kermeka, sina nekdanjega bolgarskega vladarja Suvarja, se pravi Sevarja.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Bahši Iman. Džagfar Tarihy, vol. III, Orenburg 1997 (primarni vir).
  • Mosko Moskov. Imennik na bălgarskite hanove (novo tălkuvane), Sofia 1988.
  • Jordan Andreev, Ivan Lazarov, Plamen Pavlov. Koj koj e v srednovekovna Bălgarija, Sofia 1999.
Toktu
Vladarska hiša: Ugain
Rojen: ni znano Umrl: 767
Vladarski nazivi
Predhodnik: 
Umor
Bolgarski kan
766-767
Naslednik: 
Pagan