Ivan Asen I.

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ivan Asen I.
Bolgarski car
Litografija Nikolaja Pavloviča
Litografija Nikolaja Pavloviča
Vladanje1189–1196
PredhodnikPeter IV.
NaslednikPeter IV.
Rojstvodatum neznan
Mezija
Smrt1196[1]
Veliko Trnovo
ZakonecElena-Evgenija Bolgarska
PotomciIvan Asen II.
Aleksander
RodbinaDinastija Asen

Ivan Asen I. (bolgarsko Иван Асен I, Ivan Asén I) je bil bolgarski cesar (car), ki je vladal od leta 1189 do 1196, * ni znano, † 1196, Veliko Trnovo.

Življenje[uredi | uredi kodo]

Poreklo Ivana Asena in njegovega brata Teodorja (Todorja), ki je kasneje postal cesar Peter IV. , je še vedno predmet razprav. Brata sta se leta 1185 v Kipseli v Trakiji pojavila pred bizantinskim cesarjem Izakom II. Angelom in od njega zahtevala pronojo. Cesar je njuno zahtevo zavrnil, ko je Asen temu ugovarjal pa mu je cesar prisolil klofuto.[2] Ogorčena brata sta se vrnila domov in izkoristila nezadovoljstvo zaradi visokih davkov, ki jih je Izak II. uvedel za financiranje vojne z Viljamom II. Sicilskim in svoje poroke z Margareto Ogrsko, in konec leta 1185 sprožila upor proti bizantinski oblasti.

Drugo bolgarsko cesarstvo od leta 1185 do 1196, ko sta vladala carja Peter IV. in Ivan Asen I.

Čeprav je imel glavno vlogo v vojaških opercijah proti Bizantincem Ivan Asen, so za cesarja kot Petra IV. izvolili brata Teodorja. Ker je prvi napad Bolgarov na Preslav spodletel, je prva prestolnica Drugega bolgarskega cesarstva postalo Tărnovo, ki je bilo verjetno središče upora. Leta 1185 in 1186 so Bolgari osvojili večino Mezije in preko Stare planine (Balkan) napadli Trakijo.

Poleti 1186 je Izak II. z veliko vojsko napadel Bolgare v Meziji. Peter IV. je bil navidezno pripravljen pogajati se z Bizantinci, Ivan Asen pa pobegnil preko Donave, kjer je zbral veliko vojsko Kumanov in se vrnil na pomoč bratu. Izak II. se je medtem že vrnil v Konstantinopel, zadovoljen s Petrovo obljubo pokornosti. Ivan Asen je z novo vojsko pohod nadaljeval v Trakijo in se spretno izogibal frontalnim bitkam s premočno bizantinsko vojsko.

Izak II. je leta 1186 z novo vojsko prodrl do Sredeca (Sofija), vendar ni napadel ozemelj pod oblastjo nove bolgarske države. Cesar je ponovno napadel leta 1187, pretil Tărnovemu in tri mesece brez uspeha oblegal Loveč. Bizantinci so med obleganjem ujeli ženo Ivana Asena Eleno in jo zamenjali za Ivanovega mlajšega brata Kalojana, ki je kasneje kot talec zagotavljal sklenjeni mir. Miru nobena stran ni jemala resno. Ko so se na tretjem križarskem pohodu križarji pod poveljstvom svetega rimskega cesarja Friderika I. približevali Konstantinoplu, so odposlanci Petra IV. in Ivana Asena cesarju najprej v Nišu in nato v Odrinu ponudili vojaško pomoč proti Izaku II. Angelu.

Spomenik Asenom v Velikem Tǎrnovem, postavljen leta 1987

Ko je križarska vojska prešla iz Evrope v Malo Azijo, se je Izak II. odločil dokončno obračunati z Bolgari. Z veliko vojsko je prodrl do Tărnovega in ga začel oblegati. Peter IV. je medtem leta 1189 Ivana Asena kronal za svojega sovladarja in se brez odpovedi cesarskega položaja umaknil v Preslav. Ivan Asen I., zadolžen za obrambo Tărnovega, je začel širiti govorice o prihodu velike reševalne vojske Kumanov in dosegel, da se je bizantinska vojska nemudoma umaknila. Umikajočo vojsko je leta 1190 v zasedi čakal na gorskih prelazih in jo uničil. Izaku II. je komaj uspelo pobegniti.

Uspehi so se dokončno prevesili v korist Bolgarov, ki so nato leta 1191 osvojili Sredec in Niš, leta 1195 Beograd in leta 1196 Melnik in Prosek. Bolgarska vojska je prodrla do Seresa, kjer je ponovno porazila Bizantince. Na povratku je Ivana Asena I. umoril eden od njegovih vojaških poveljnikov Ivanko, kateremu je grozila kazen zaradi razmerja s sestro Ivanove žene. Morilec je poskušal prevzeti oblast v Tărnovem in se pogajati z Bizantinci, h katerim je kmalu zatem pobegnil.

Družina[uredi | uredi kodo]

Ivan Asen I. je bil prvič poročen z neko Marijo, pokopano v Červenu, in nato z Eleno (Evgenijo), katere predniki niso znani. Zanjo se je včasih domnevalo, da je bila hčerka srbskega vladarja Štefana Nemanje. Povezava je zaradi sorodstvenih vezi vprašljiva. Z Eleno je imel najmanj dva sinova:

Zanimivost[uredi | uredi kodo]

Po Ivanu Asenu I. se imenuje Asen Peak na Livingstonovem otoku v Južnem šetlandskem otočju na Antarktiki.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. http://genealogy.euweb.cz/balkan/balkan9.html
  2. Nicetas Choniates. Historia. Uredil J.-L. Van Dieten, 2 vols. Berlin in New York, 1975.

Vir[uredi | uredi kodo]

  • Fine, John Van Antwerp (1994). The Late Medieval Balkans: A Critical Survey from the Late Twelfth Century to the Ottoman Conquest. University of Michigan Press. ISBN 978-0-472-08260-5.
Ivan Asen I.
Dinastija Asen
Rojen: ni znano Umrl: 1196
Vladarski nazivi
Predhodnik: 
Peter IV.
Bolgarski car
1189–1196
Naslednik: 
Peter IV.