Čaka Nogaj

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Čaka
Bolgarski cesar
Obdobje vladanja1299–1300
PredhodnikIvan IV.
NaslednikTeodor Svetoslav
ZakonecElena
PotomciKara Küçük
HišaBordžigini
OčeNogaj
MatiAlaka
Rojstvodatum neznan
Smrt17. februar 1300
Veliko Trnovo

Čaka (bolgarsko Чака, Čaka) je od leta 1299 do 1300 vladal kot bolgarski cesar (car), * ni znano, † 1300, Tărnovo.

Čaka je bil sin mongolskega kana Nogaja in njegove žene Alake. Po letu 1285 se je poročil z Eleno, hčerko bolgarskega carja Petra I. Terterja. Konec 1290. let je podprl svojega očeta Nogaja v vojni proti zakonitemu kanu Zlate horde Tokti. V vojni je zmagal Tokta in leta 1299 Nogaja ubil.

Približno takrat je Čaka povedel svoje pristaše v Bolgarijo, izsilil regentstvo za Ivana II. Terterja in se leta 1299 v Tărnovem vsilil za vladarja. Še vedno ni popolnoma jasno ali je vladal kot cesar ali je bil samo neomejen gospodar nad svojim svakom Teodorjem Svetoslavom. V bolgarskem zgodovinopisju so ga sprejeli za bolgarskega vladarja.

Čaka ni dolgo užival na svojem položaju, ker mu je v Bolgarijo sledil Tokta in oblegal Tărnovo. Teodor Svetoslav, ki je bil samo orodje za Čakov vzpon na oblast, je Čako v zaroti odstavil in ga leta 1300 v ječi zadavil. Njegovo glavo je poslal Tokti, ki mu je v zameno zagotovil položaj novega bolgarskega cesarja. Zgleda, da je njegovo sodelovanje z Mongoli prispevalo k prenehanju mongolskih vpadov v Bolgarijo.

Družina[uredi | uredi kodo]

Zgleda, da Čaka in Elena nista imela otrok. On je imel najmanj enega sina, katerega mati je bila verjetno njegova priležnica. Sin

  • Kara Küçük

je do leta 1301 vladal ostankom Nogaj horde.

Vir[uredi | uredi kodo]

  • John V.A. Fine, ml.. The Late Medieval Balkans, Ann Arbor, 1987.
Čaka Nogaj
Dinastija Bordžigini
Rojen: ni znano Umrl: 1300
Vladarski nazivi
Predhodnik: 
Ivan IV.
Bolgarski car
1299–1300
Naslednik: 
Teodor Svetoslav