Grška katoliška cerkev

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Grška katoliška Cerkev)

Grška katoliška cerkev (grško Ελληνική Καθολική Εξαρχία) je katoliška cerkev vzhodnega obreda. Je cerkev lastnega prava (sui iuris), ki pri bogoslužju uporablja bizantinski obred v grščini, staroslovanski ali narodni jezik. Grškokatoliška cerkev je v popolni edinosti s katoliško cerkvijo in priznava papeža za svojega vrhovnega voditelja.[1]

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Včasih je bila del vzhodne ortodoksne cerkve, nakar se je od nje ločila in nato leta 1911 priznala nadoblast papeža. Prvi korak k temu pristopu je bila razglasitev florentinske unije med Cerkvama leta 1439. Združevanje je potekalo po načrtu Bizanca, ki je tako hotel ponovno ustvariti sodelovanje z Zahodom, v času, ko je bil ogrožen zaradi tujih vpadov. Toda nikoli ni dosegla ali presegla vpliva in velikosti Grške pravoslavne cerkve.

Sedanjost[uredi | uredi kodo]

Večina pripadnikov te cerkve živi v Grčiji, toda manjše skupnosti so tudi v drugih državah, kjer so se oz. se nahajajo grške narodnostne manjšine. Leta 2005 je bilo v Grčiji okoli 2340 pripadnikov te religije. Sedež cerkve je v Atenah.

Trenutni vodja je Anarghyros Printesis, grški katoliški škof Aten.

Grkokatoliki v Sloveniji[uredi | uredi kodo]

V Sloveniji so se grkokatoliki pojavili v 16. stoletju, toda nikoli se ni vzpostavila večja skupnost. Zaradi tega danes Grškokatoliška cerkev v Sloveniji ni samostojna, ampak podrejena hrvaški, katere sedež za Slovenijo se nahaja v Križevcih.

V Sloveniji živi dobrih tisoč grkokatoličanov različnih narodnosti (Ukrajinci, Rusini, Makedonci, Hrvati…), od tega v Beli krajini približno petsto (večinoma potomcev Uskokov).

V Sloveniji sta dve grškokatoliški cerkvi: Grškokatoliška cerkev sv. Cirila in Metoda v Metliki in v Dragah pri Suhorju. Na Trdinovem vrhu na Gorjancih so obnovljene razvaline grškokatoliške cerkve sv. Elije, ki se nahajajo ob razvalinah rimskokatoliške podružnice sv. Jere (Gere).

Glej tudi[uredi | uredi kodo]


Viri[uredi | uredi kodo]

[1] Župnija Kristusovega učlovečenja Ljubljana Dravlje

  1. 1,0 1,1 Dravlje, Župnija Ljubljana. »Dogodki - Župnija Ljubljana Dravlje«. Pridobljeno 3. novembra 2016.