Pojdi na vsebino

Galerija sakralnih objektov v Prekmurju

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Galerija sakralnih objektov v Prekmurju predstavlja slikovno dopolnitev vseh člankov o sakralnih objektih v Prekmurju . Galerija je razporejena po občinah po abecednem vrstnem redu . Pravtako so razporejeni tudi kraji v občini, kjer stoji posamezen sakralno profani objekt. V poglavju vsake občine je navedeno tudi število predstavljenih objektov.

Objekte, ki so predstavljeni v galeriji, po navedbah Ministrstva za kulturo Republike Slovenije imenujemo sakralno-profana stavbna dediščina (Cerkveno-posvetna stavbna dediščina).

V večini večjih prekmurskih krajev se nahajajo cerkve, v manjših krajih so kapele, od katerih se v nekaterih večjih opravlja tudi bogoslužje. Nekatere kapelice ali kapele so tudi v zasebni lasti posameznikov. Kapele v Prekmurju najdemo na pokopališčih, v kraju samem, sredi polja, v vinogradu, ob robu gozda, v gozdu, na gričih in hribih. Zvoniki so prav tako zgrajeni na zelo različnih lokacijah. Znamenja, na primer križi, so postavljeni večinoma ob cesta v spomin in zahvalo na različne dogodke.

Galerija trenutno vsebuje 177 sakralnih objektov oziroma 180 posnetkov.

11 objektov

10 objektov

2 objekta

3 objekti

11 objektov

9 objektov

1 objekt

4 objekti

8 objektov

Prikazanih v Geopediji: 6 objektov

31 objektov

9 objektov

1 objekt

22 objektov

8 objektov

23 objektov

20 objektov

3 objekti

1 objekt

Zunanje povezave

[uredi | uredi kodo]