Romi

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Cigan)
Jump to navigation Jump to search
Romi
Charlie Chaplin.jpg Signore&signori-Orfei.jpg Elvis Presley promoting Jailhouse Rock.jpg Zlatan Ibrahimović June 2018.jpg
Chaplin · Orfei · Presley · Ibrahimović
Regije z večjim številom pripadnikov
Jeziki
romaní
Romska zastava

Romi so etnična skupina, ki živi predvsem v evropskih državah: Španija, Romunija, Francija, Bolgarija, Madžarska, Grčija, Rusija, Italija, Srbija, Združeno kraljestvo, Slovaška, Nemčija, Severna Makedonija in Portugalska, ampak tudi Slovenija in večina evropskih držav; in deloma izven Evrope: ZDA, Brazilija, Turčija in Mehika. Izhajali naj bi iz Indije. V Evropi jih živi 8 do 10 milijonov. V popisu prebivalstva leta 2002 se je za Roma opredelilo 3.246 državljanov Slovenije.[1]

Romska družina v Sloveniji leta 1958

Etnična oznaka Cigan se je v sodobnem času v evropskih jezikih opuščala in tudi v slovenščini ni več primerna, ker se jo pojmuje kot izrazito diskrimnatorno in zato politično skrajno nekorektno in neetično.[2] Nadomešča jo ime Rom, ki v romskem jeziku pomeni poročenega moškega in hkrati človeka.

8. aprila leta 1971 je bil v Londonu prvi svetovni kongres Romov in v spomin na ta dogodek je bil 8. april izbran kot njihov svetovni dan.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

(angleško)

  • O Vurdón -- a site "dedicated to the Roma, the Gypsy people"

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Romi – kako iz labirinta stereotipov?". RTV Slovenija. 5 April 2009. Pridobljeno dne 22 April 2016.
  2. Schnabl, Bojan-Ilija (1998). Romi - evropske perspektive : evropska integracija - novi dejavnik družbenih odnosov. Koroški koledar 1999. Celovec: Slovenska prosvetna zveza, Založba Drava. str. 95–103. ISBN 978-3-85435-308-1 Preveri |isbn= vrednost: checksum (pomoč).