Medžimurje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Star zemljevid Medžimurja iz leta 1690
Pokrajina Gornjega Medžimurja

Medžimurje (tudi Medmurje; hrvaško Međimurje) je zgodovinsko-geografski pojem, ki označuje območje na skrajnem severu Hrvaške, omejeno z dvema velikima rekama, Muro in Dravo. To območje se v upravnem smislu večinoma prekriva z območjem Medžimurske županije.

To najsevernejše hrvaško območje je v večjem delu aluvialna ravnica (lokalno Dolnje Međimurje), v manjšem, severozahodnem delu pa gričevnata pokrajina (Gornje Međimurje). Najvišja točka je Mohokos z nadmorsko višino 344 m, nižinski del pa je na okoli 120–150 m nad morjem.

Skozi zgodovino Medžimurje ni bilo vedno upravno del Hrvaške (oziroma pred tem Slavonije), ampak občasno tudi v sklopu Ogrske, županije Zala. Najprej se je to zgodilo leta 1720, ko je grof Mihael Ivan Althann vključil Medžimurje v to ogrsko županijo, ki je mejila s Hrvaško, in potem, po dveh krajših prekinitvah (1785–1789 in 1848–1861) in je trajalo do leta 1918.

Prvi pisni dokumenti o Medžimurju so iz začetka 13. stoletja, v obdobju, ko je bilo v posesti plemiških družin, ki so se razmeroma hitro menjale. Med tistimi, ki so ga od 14. stoletja dalje posedovale dalj časa in zapustile pomembnejše sledi, so bile družine Lacković, Ernušt, Zrinski, Althanni in Feštetići.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]