Canterbury

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Canterbury
Canterburyjska stolnica
Država Združeno kraljestvo
Ustavodajna dežela Anglija
Regija Jugovzhodna
Ceremonialna grofija Kent
Okrožje Canterbury
Prebivalstvo (2001)
 • Skupno 43.432
Časovni pas WET (UTC+0)
Poštna številka CT1, CT2, CT3, CT4
Omrežna skupina 01227

Canterbury je mesto v Angliji, ki leži v središču mestnega okrožja Canterbury, v grofiji Kent v Jugovzhodni Angliji. Nahaja se ob reki Stour.

Sprva britonsko naselje se je v prvem stoletju našega štetja, ko so ga osvojili Rimljani, preimenovalo v Durovernum Cantiacorum. Ko so ga zavzeli germanski Juti, je dobilo angleško ime Canterbury. Ime izhaja iz staro angleškega izraza »Cantwareburh«, ki pomeni Trdnjava ljudi iz Kenta.

Ko je Kentsko kraljestvo prestopilo v krščanstvo leta 597, je Sveti Avguštin iz Canterburyja v mestu postavil sedež škofije in postal prvi nadškof iz Canterburyja. Canterburyjski škof je danes vodja anglikanske cerkve in anglikanske skupnosti po svetu.

Po umoru Thomasa Becketa v Canterburyjski katedrali leta 1170 je katedrala postala romarsko središče za kristjane s celega sveta. To romanje je tudi osrednja tema dela pisatelja Geoffreya Chaucerja iz 14. stoletja z naslovom Canterburyjske zgodbe. Z mestom je povezan tudi dramatik Christopher Marlowe, ki se je tu rodil v 16. stoletju.

V mestu so ohranjene številne zgodovinsko zanimive stavbe, med drugim obrambni zid iz rimskih časov, ki je bil v 14. stoletju obnovljen, ruševine samostana Svetega Avguština, normanski grad in verjetno najstarejša šola v Angliji, Kraljeva šola. Med pomembnejšimi modernimi stavbami so Kentska univerza, Univerza Canterbury Christ Church, Gledališče Marlowe in St Lawrence Ground, kjer domuje Kentski klub za kriket. Canterbury leži v središču mestnega okrožja Canterbury, lokalnega upravnega okrožja.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]