Kent

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Kent (grofija))
Skoči na: navigacija, iskanje
Lega grofije v Angliji
Polje s cvetovi maka v območju Downs
Gozd Hoad ob cesti Etchden

Kent, v izvirniku Cantia, je grofija v jugovzhodnem delu Anglije. Meji na Vzhodni Sussex, Surrey, območje Londona in Essex. Kent meji tudi na Francijo na sredini Rokavskega preliva. Glavno mesto grofije je Maidstone. Status mesta sta v grofiji v preteklosti prejela tudi kraja Rochester in Canterbury, a le slednje ga še vedno ima.

Grofija se nahaja med Londonom in celinsko Evropo, zato je bila jabolko številnih sporov, med drugim tudi Bitke za Britanijo med 2. svetovno vojno. Vzhodni Kent je bil v času te bitke poimenovan Kraj peklenskega ognja. Ob lepem vremenu je mogoče videti francosko obalo z Folkestona, dela Belih pečin mesta Dover.

Zaradi številnih rastlinjakov in sadovnjakov je Kent znan tudi kot Vrt Anglije. To ime se pogosto uporablja pri oglaševanju grofije ali izdelkov s tega področja, čeprav si tudi druga območja poskušajo prilastiti to ime.[1][2]

Industrijska porizvodnja je prisotna predvsem v severozahodnem delu Kenta, kjer se ukvarjajo s cementom, izdelovanjem papirja in letal. Večina industrije je zdaj v zatonu. Velik del Kenta predstavlja področje, kjer stanujejo ljudje, ki se vozijo na delo v London. V južnem in vzhodnem delu Kenta je poudarek na turizmu in kmetijstvu. V preteklosti so na tem področju kopali tudi premog.

Opombe[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]