Kent

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Lega grofije v Angliji
Polje s cvetovi maka v območju Downs
Gozd Hoad ob cesti Etchden

Kent je grofija v jugovzhodni Angliji in ena od home counties – grofij, ki obkrožajo London. Meji na London na severozahodu, Surrey na zahodu in Vzhodni Sussex na jugozahodu. Grofija deli mejo tudi z Essexom preko Dartford Crossinga in s francoskim departmajem Pas-de-Calais skozi predor pod Rokavskim prelivom. Glavno mesto je Maidstone.

Canterburyjska stolnica v Kentu je bila sedež canterburyjskega nadškofa, vodje anglikanske cerkve, od pretvorbe Anglije v krščanstvo s sv. Avguštinom v 6. stoletju. Med Londonom in Dovrsko ožino, ki ga ločuje od celinske Evrope, je Kent doživel tako diplomacijo kot konflikte, od mirovnih pogovorov v gradu Leeds leta 1978 in 2004, do bitke za Britanijo v drugi svetovni vojni.

Anglija je uporabljala grofijska pristanišča za potrebe vojaških ladij skozi večji del svoje zgodovine; Cinque Ports v 12.-14. stoletju in ladjedelnica Chatham v 16.-20. stoletja sta bila še posebej pomembna. Francija je mogoče jasno videti v lepem vremenu iz Folkestona in Belih klifov (White Cliffs) v Dovru. Vzdolž grofije se raztezata gričevji North Downs in Greensand Ridge s serijo dolin. Na jugu stoji 26 imenitnih gradov grofije. Zaradi svojih številnih rastlinjakov, sadovnjakov in nasadov hmelja je Kent znan kot Vrt Anglije ("The Garden of England"). [1][2] Na tekmovanju o urejenosti vrtov leta 2006, ki ga je organiziral kanal UKTV, je Kent pristal petem mestu, za Severnim Yorkshirom, Devonom, Derbyshirom in Gloucestershirom. [3]

Kentsko gospodarstvo je zelo raznoliko. Prevozništvo, logistika in turizem so velike industrije; tu se proizvodnja gradbenih materialov, tisk in znanstvene raziskave. Premogovništvo je imelo svojo vlogo v industrijski dediščini. Velik del Kenta je znotraj dnevnih migracij v London, zato močne prometne povezave do glavnega mesta in do bližnje celine Kentu prinašajo velik prihodek. Osemindvajset odstotkov grofije je del dveh območij izjemne naravne lepote (Area of Outstanding Natural Beauty (AONB)): North Downs in High Weald.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Zgodovina Kenta.

To območje je bilo naseljeno od paleolitika dalje, saj o tem pričajo najdbe iz kamnolomov pri Swanscombu. Medwayski megaliti so bili zgrajeni v času neolitika. Bogata so nahajališča iz bronaste in železne dobe ter obdobja Rimljanov, kot je zlata skodelica iz Ringlemera in rimske vile v dolini Darent. [4]

Sodobno ime za Kent izhaja iz britske besede Cantus in pomeni "rob" ali "meja". Ta opisuje vzhodni del sedanjega območja grofije kot obmejni pas ali obalno območje. Julij Cezar je leta 51 pr. n. št. opisal območje kot Cantium ali dežela Cantiacev. [5] Na skrajnem zahodu sodobne grofije je bilo v času Rimske Britanije železnodobno pleme, znano kot Regnenses.

Vzhodni Kent je v 5. stoletju postal kraljestvo Jutov [6] in je bil znan kot Cantia od okoli leta 730 in se je zapisalo kot Cent leta 835. Zgodnjesrednjeveški prebivalci grofije so bili znani kot Cantwari ali prebivalci Kenta. To ljudstvo je imelo mesto Canterbury za svoje glavno mesto. [7] Leta 597 je papež Gregor I. imenoval verskega misijonarja (ki je po smrti postal sveti Avguštin Canterburyjski) kot prvega nadškofa Canterburyja. Prej je Avguštin uspešno spreobrnil poganskega kentskega kralja Ethelberta v krščanstvo. Škofija Canterbury je postala prva britanska škofija s prvo stolnico in je od takrat ostala središče angleškega krščanstva. [8] Druga imenovana angleška stolnica v Kentu je bila Rochestrska stolnica.

V 11. stoletju je ljudstvo Kenta sprejelo moto Invicta, kar pomeni "nepremagljiv". To je sledilo vdoru Viljema Osvajalca v Britanijo. Odpor kentskega ljudstva proti Normanom je privedel do določitve, da je Kent leta 1067 postal na pol neodvisna palatinska grofija. Pod nominalno upravo Viljemovega polbrata Oda, je imela grofija podobna pooblastila območja, ki so mejila na Wales in Škotsko. [9] Kent je tradicionalno razdeljen na vzhodni in zahodni Kent in navznoter še na manjše administrativne enote (lathe in hundred).

V srednjeveškem in novoveškem obdobju je Kent igral pomembno vlogo v več angleških najbolj opaznih uporih, vključno kmečkem uporu leta 1381, ki ga je vodil Wat Tyler, uporu leta 1450, ki ga je vodil Jack Cade in Wyattov upor leta 1554 proti kraljici Mariji I.

William Lambarde, naslovnica Perambulation of Kent (končana 1570 in izdana 1576), zgodovinski opis Kenta in prva izdana zgodovina grofije

Kraljeva mornarica je bila prvič uporabljen na reki Medway leta 1547. Pod vladavino Elizabete I. (1558-1603) so v Chathamu nastale majhne ladjedelnice. Do leta 1618 so bila dolvodno od Chatham zgrajena skladišča, vrvarne, suhi doki in hiše za uradnike. [10]

Do 17. stoletja so napetosti med Britanijo in močnima Nizozemsko in Francijo v grofiji privedle do povečanja vojaštva. Po napadu na Medway, uspešnem napadu nizozemske mornarice na ladjedelnice v mestih ob reki Medway leta 1667, so bile vzdolž obale zgrajene utrdbe. [11]

V 18. stoletju je prevladovala vojna s Francijo, v času katere je Medway postala primarna baza za floto, ki je delovala vzdolž nizozemske in francoske obale. Ko se je delovanje preselilo na Atlantik, sta to vlogo prevzela Portsmouth in Plymouth, s Chathamom za ladjedelništvo in popravilo ladij. Kot navedbo vojaškega pomena območja je Ordnance Survey izdelala natančen zemljevid Kenta in jo objavila leta 1801. [12] Več gregorijanskih pomorskih objektov še vedno stoji.

V začetku 19. stoletja so bili ob kentski obali zelo aktivni tihotapci. Tolpe, kot so The Aldington Gang so prinašale žgane pijače, tobak in sol in prevažale blago, kot je volna čez morje v Francijo.

Leta 1889 je bila ustanovljena grofija London in prevzela odgovornost za lokalno upravo delov severozahodnega Kenta (mesta Deptford, Greenwich, Woolwich, Lee, Eltham, Charlton, Kidbrooke in Lewisham). Leta 1900 je bilo pripojeno področje Penge. Nekaj Kenta je mejilo na širjenje Velikega Londona, predvsem deli Dartforda.

Med drugo svetovno vojno se je velika bitka za Britanijo odvijala na nebu nad grofijo. Med junijem 1944 in marcem 1945 je bilo odvrženih več kot 10.000 letečih bomb V1 ali "Doodlebugs" proti Londonu iz baz v severni Franciji. Čeprav so mnoga letala uničili, sta bila London in Kent prizadeta od okoli 2500 teh bomb. Po vojni so se meje Kenta še večkrat spremenile (1965, 1998). Leta 1998 je mesto Rochester izgubilo svoj uradni status mesta. [13] Leta 2016 so se začela posvetovanja med petimi lokalnimi oblastmi (Canterbury, Thanet, Dover, Shepway in Ashford) z namenom, da oblikujejo nov enotirni organ za Vzhodni Kent, izven pokroviteljstva Sveta grofije Kent.

Že skoraj devet stoletij je majhen del današnjega Vzhodnega Londona (North Woolwich, območje London E16), del Kenta. Najverjetnejši razlog za to je, da je leta 1086 Hamon, skrbnik in šerif Kenta, ki je imel v lasti dvorec, morda nezakonito, tega priključil h Kentu. Od leta 1965, ob ustvarjanju okrožja London Newham, to ni več del grofije.

Podnebje[uredi | uredi kodo]

Kent je med najtoplejšimi deli Britanije. 10. avgusta 2003 so v zaselku Brogdale v bližini Favershama izmerili temperaturo 38,5 ° C, najvišjo v zgodovini meritev uradno zabeleženo v Združenem kraljestvu. [14]

Geografija[uredi | uredi kodo]

Dovrski beli klifi
Pogled na Dovrske bele klife iz Francije

Kent leži na jugovzhodnem vogalu Anglije. Meji na reko Temzo in Severno morje na severu in Dovrsko ožino in Rokavski preliv na jugu. Francija je oddaljena 34 km. [15]

Glavne geografske značilnosti grofije določa vrsta grebenov in dolin, ki tečejo v smeri vzhod-zahod. So rezultat erozije Wealdskega pokrova, ki sega čez Kent in Sussex in ga je ustvarila alpidska orogeneza pred 10-20 milijoni let. Ta pokrov sestoji iz zgornje plasti krede nad zaporednimi sloji različnih peščenjakov in gline. Grebeni in doline so nastali, ko je izpostavljena glina erodirala hitreje kot izpostavljena kreda ali peščenjak.

Sevenoaks, Maidstone, Ashford in Folkestone so zgrajeni na zelenem peščenjaku, medtem ko so Tonbridge in Tunbridge Wells zgrajena na peščenjaku. Dartford, Gravesend so Medway mesta, Sittingbourne, Faversham, Canterbury, Deal in Dover so zgrajeni na kredi. [16][17] Vzhodni del Wealdskega pokrova je znižan morju, znane so pečine, kot so Beli klifi pri Dovru, kadar se greben krede znan kot North Downs sreča z obalo. Klifi od Dovra in Westerhama so zaščiteni kot Kent Downs Area of Outstanding Natural Beauty. [18]

Wealdski pokrov je mezozoiska struktura, ki leži na paleozojski podlagi, kar pogosto ustvari prave pogoje za nastanek premoga. Ta se nahaja v Vzhodnem Kentu približno med Dealom, Canterburyjem in Dovrom. Nahajališča premoga v westfalskih peščenjakih so globoko približno 250-400 m in v skladu s poplavami. Pojavljajo se v dveh glavnih koritih, ki se raztezata pod Rokavskim prelivom, kjer se nahajajo podobna nahajališča premoga. [19]

v Kentu je bila občasno zabeležena potresna aktivnost, čeprav so bili epicentri morju. Leta 1382 in 1580 sta bila dva potresa, ki sta presegala 6,0 stopnje po Richterjevi lestvici. Leta 1776, 1950 in 28. aprila 2007 so bili potresi okoli 4,3. Potres 2007 je povzročil materialno škodo v Folkestonu. Potres 22. maja 2015 je imel 4,2 stopnje po Richterjevi lestvici. [28] Epicenter je bil na področju Sandwicha v vzhodnem Kentu na globini približno deset kilometrov.

Geološki prerez Kenta glede na večje kraje

Obala Kenta se nenehno spreminja, zaradi tektonskega dviganja in obalne erozije. Do okoli leta 960 je bil otok Thanet otok, ločen s kanalom Wantsum, ki je nastal okoli nanosa krede; v daljšem časovnem obdobju se je kanal zamuljil z naplavinami. Podobno, z akumulacijo naplavin, sta bila oblikovana Romney Marsh in Dungeness.

Kentska glavna reka je reka Medway, ki izvira v bližini East Grinsteada v Sussexu in teče proti vzhodu do Maidstona. Tu se obrne proti severu in teče skozi North Downs v Rochester, nato se pri Sheernessu pridruži ustju reke Temze kot zadnji pritok. Medway je približno 112 km dolga reka.[20] Reka je plimska do zapornic v Allingtonu. [29] V Medway se stekajo vode drugih rek, kot so reka Darent, Kent in Stour.

Demografija[uredi | uredi kodo]

Ob popisu 2011 je imel Kent, vključno z Medwayem 1.727.665 prebivalcev (18,0% od tega Medway); imel je 711.847 gospodinjstev, imeli so 743.436 stanovanj. 51,1% prebivalstva Kenta brez Medwaya so bili moški.[21]

Gospodarstvo[uredi | uredi kodo]

Sušilnica hmelja pri Frittendenu

Industrija je po podatkih popisa leta 2001 [22] zaposlovala 17,3% delovno aktivnih prebivalcev na drobno, 12,4% v predelovalni dejavnosti, 11,8% pri nepremičninah, 10,3% v zdravstvu in socialnem varstvu, 8,9% v gradbeništvu, 8,2% v prometu in komunikacijah, 7.9% v izobraževanju, 6,0% v javni upravi in obrambi, 5,6% v financah, 4,8% druge storitvene dejavnosti, 4,1% gostinstvo, 1,6% kmetijstvo, 0,8% energija in oskrbe z vodo, 0,2% rudarstvo in 0,1% zasebna gospodinjstva. To je več kot poprečje Anglije.

Kent je znan po svojih številnih sadovnjakih in hmeljiščih. Prepoznavne zgradbe imenovane oasts – sušilnice hmelja - so pogoste na podeželju, čeprav so bile mnoge spremenjene v stanovanja. Bližje Londonu uspeva vrtnarstvo.

Kent je glavno območje za proizvodnjo lešnikov v Veliki Britaniji. [23] Vendar pa je v zadnjih letih nastal občuten padec v kmetijstvu na račun industrije in storitev.

Severni Kent je močno industrializiran s proizvodnjo cementa (Northfleet in Cuxton), opeke (Sittingbourne), ladjedelništvom na reki Medway in Swale, inženiring in projektiranje letal in gradnjo v Rochestru, kemična industrija v Dartfordu in izdelava papirja v Swanleyu, rafinerija nafte v Grainu. Jeklarna je v Sheernessu in valjarna v Queenborough. Tu sta dve jedrski elektrarni pri Dungenessu, a je bila starejša, zgrajen leta 1965 konec leta 2006 ustavljena. [24]

Cementarna, papirnica in premogovništvo so bile pomembne industrije v Kentu že med 19. in 20. stoletjem. Cement je prišel v ospredje v 19. stoletju, ko so se izvajala velika gradbena dela. Priprava krede in velike jame med krajema Stone in Gravesend so dokaz za to industrijo.

Papirnice so stale na vodotokih, kot so reka Darent, pritok reke Medway in na reki Stour. Dve sta v 18. st. stali na reki Len in pri Tovilu na reki Loose. V poznem 19. stoletju so bile zgrajene velike sodobne papirnice v Dartfordu in Northfleetu na reki Temzi in v Kemsleyu na reki Swale. V predindustrijskih časih je imela skoraj vsaka vas ali mesto svoj mlin, več kot 400 mlinov na veter je stalo nekdaj. Osemindvajset jih je v grofiji ohranjenih so danes, plus dve repliki in še dva, ki sta zdaj v Londonu. Vse večje reke v okrožju so uporabljali za pogon mlinov.

Od okoli leta 1900 je delovalo več premogovnikov. [25] Kent Coalfield je izkopaval v 20. stoletju v več premogovnikih, vključno Chislet, Tilmanstone, Betteshanger ter Snowdown Colliery, ki je deloval od 1908 do 1986.

Zahodni in srednji Kent imata veliko dnevnih migrantov v City of London, kar omogočajo nove povezave s hitrimi vlaki.

Arhitektura[uredi | uredi kodo]

Canterburijska stolnica

Lega Kenta med Dovrskimi vrati in Londonom in kredna geologija sta vplivali na njegovo arhitekturo, prav tako pa dobra kmetijska zemljišča in dobra gradbena glina. Kentska podeželska arhitektura je bila določen s sistemom gavelkind (sistem zemljiške posesti – dediščine, s katerim je bila zemlja enakomerno porazdeljena med sinove ali druge dediče), kar je ustvarilo širjenje manjših naselij. Velike površine so bile v lasti dveh velikih opatij, Kristusove cerkve in svetega Avguština, obe iz Canterburyja, ki niso šle v roke kralja v času reformacije. Canterburyjska stolnica je metropolitanska stolnica Združenega kraljestva; ustanovljena je bila leta 598 in sloni na arhitekturi različnih obdobij. V Kentu obstaja devet anglosaških cerkva. Rochestrska stolnica je druga najstarejša stolnica v Angliji, sedanja stavba je bila zgrajena v zgodnjem angleškem slogu. [26] Ti dve škofiji zagotavljata, da ima vsaka vas župnijsko cerkev.

Grad Richborough in Dovrski grad, skupaj z dvema strateškima lokacijama vzdolž Watling Street, so utrdili Rimljani in Normani. Druge pomembne arhitekture so Canterburyjsko mestno obzidje in Rochestrski grad. [27] Gradovi Deal, Walmer, Sandown (katerega ostanke je spodkopalo morje leta 1990), so bili zgrajeni v poznih srednjeveških časih; HM ladjedelnice v Chatham in okoliški gradovi in utrdbe – grad Upnor, Great Lines in Fort Amherst- v zadnjem času.

Kent ima tri edinstvene oblike ljudske arhitekture: Oast house, Wealden hall house in Kentish peg-tiles.

Kent ima mnogo mostov, čeprav je bil most v Rochestru (1387) nadomeščen, obstajajo srednjeveške strukture v Aylesfordu, Yaldingu in Testonu. [28] Z avtocesto v poznem dvajsetem stoletju je nastal most, ki prečka Medway, predor Dartford in Dartfordski most čez Temzo.

Nakupovalno središče Bluewater je največje nakupovalni središče v Združenem kraljestvu.

Literatura[uredi | uredi kodo]

Kent je bil navdih za več pomembnim pisateljem in umetnikom. Verska vloga Canterbury je bila povod za Chaucerjeve Canterbury Tales, ključ za razvoj angleškega jezika. Oče pisatelja Charlesa Dickensa je delal na ladjedelnici v Chathamu. V mnogih svojih knjigah slavni pisatelj kaže kulise Chathama, Rochestra in klife. [29] V poznih 1930 je Nobelov nagrajenec, pisatelj William Golding delal kot učitelj v gimnaziji Maidstone, kjer je spoznal svojo ženo Ann Brookfield. [30]

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. ^ Kent loses its Garden of England title to North Yorkshire. The Guardian 1 June 2006
 2. ^ Garden of England title defended, BBC. 1 June 2006
 3. ^ "Garden of England title defended". BBC. 1 June 2006. Pridobljeno dne 11 December 2015. 
 4. ^ Ashbee, Paul (2005). Kent in prehistoric times. Tempus. 
 5. ^ Glover, J. Place names of Kent. 
 6. ^ Witney, K. P. (1982). The Kingdom of Kent. 
 7. ^ "Victoria County History of Kent". KentArchaeology.org.uk. May 2006. Pridobljeno dne 20 April 2007. 
 8. ^ "Archbishop of Canterbury". Spartacus.SchoolNet.co.uk. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 18 June 2007. Pridobljeno dne 19 June 2007. 
 9. ^ David Bates (1975). The Character and Career of Odo, Bishop of Bayeux (1049/50-1097). Speculum. 
 10. ^ The Historic Dockyard Chatham – where legends were created. Jarrold Publishing. 2005. 
 11. ^ "The Dutch in the Medway". DeRuyter.org. Pridobljeno dne 20 April 2007. 
 12. ^ Oliver, Richard (1995). Ordnance Survey maps: a concise guide for historians 2nd Ed. Ordnance Survey. ISBN 1-870598-24-5. 
 13. ^ "Error costs Rochester city status". BBC News. 16 May 2002. Pridobljeno dne 20 April 2007. 
 14. ^ "UK Records". BBC Weather. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 26 January 2009. Pridobljeno dne 10 June 2009. 
 15. ^ English Channel. Microsoft Encarta Online Encyclopedia 2007. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 1 November 2009. Pridobljeno dne 20 April 2007. 
 16. ^ Greensand Way in Kent. Kent Count Council. 1992. ISBN 1-873010-23-0. 
 17. ^ Britain's Structure and Scenery, Laurence Dudley Stamp, Pub September 1946, Collins New Naturalist Series.
 18. ^ "Kent Downs". KentDowns.org. Pridobljeno dne 20 April 2007. 
 19. ^ "Geology of Kent and Boulonnais". The Geology Shop. 2000. Pridobljeno dne 8 August 2009. 
 20. ^ Environmental Agency: River Medway Predloga:Webarchive
 21. ^ Statistika[ http://neighbourhood.statistics.gov.uk/dissemination/LeadTableView.do?a=7&b=3567663&c=Kent&d=180&e=13&g=456741&i=1001x1003x1004&m=0&r=1&s=1493308523099&enc=1&dsFamilyId=75&nsjs=true&nsck=false&nssvg=false&nswid=1650]
 22. ^ "Neighbourhood Statistics". Statistics.gov.uk. Pridobljeno dne 5 May 2013. 
 23. ^ "Hazelnut and walnut production" (PDF). Calu. Pridobljeno dne 15 January 2013. 
 24. ^ "Closure of Dungeness Power Station". BBC News. 31 December 2006. Pridobljeno dne 3 April 2007. 
 25. ^ "Coal fields Heritage Initiative". Dover Museum. Pridobljeno dne 20 April 2007. 
 26. ^ Newman, John (1969). "The Buildings of Kent". V Pevsner. North East and East Kent. Buildings of England (3 izd.). Harmondsworth, England: Penguin Books. str. 35. ISBN 0140710396. 
 27. ^ Newman, John (1969). "The Buildings of Kent". V Pevsner. North East and East Kent. Buildings of England (3 izd.). Harmondsworth, England: Penguin Books. str. 36–123. ISBN 0140710396. 
 28. ^ Newman, John (1969). "The Buildings of Kent". V Pevsner. North East and East Kent. Buildings of England (3 izd.). Harmondsworth, England: Penguin Books. str. 58. ISBN 0140710396. 
 29. ^ "Charles Dickens". InfoBritain. Pridobljeno dne 20 April 2007. 
 30. ^ "William Golding – Biography". William-Golding.co.uk. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 24 February 2003. Pridobljeno dne 20 June 2007. 

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]