Dover

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Dover
Pogled na Dover iz zraka
Država Združeno kraljestvo
Ustavodajna dežela Anglija
Regija Jugovzhodna
Ceremonialna grofija Kent
Okrožje Dover
Prebivalstvo (2011)
 • Skupno 31.022
Poštna številka CT16, CT17
Omrežna skupina 01304

Dover je mesto in veliko pristanišče za trajekte v grofiji Kent v jugovzhodni Angliji. S Francijo se stika preko najožjega dela Rokavskega preliva. Leži jugovzhodno od mesta Canterbury, vzhodno od upravnega središča grofije Kent, mesta Maidstone in severovzhodno po obali od mest Dungeness in Hastings.

Mesto je upravni center okrožja Dover. V mestnem pristanišču pristaja trajekt Dover - Calais. Pod mestom je tudi točka, kjer se tunel pod Rokavskim prelivom prvič približa celini. Okoliški klifi iz krede so postali znani kot Bele dovrske pečine, bližnji ozek morski prehod pa Dovrska vrata.[1]

Mesto je imelo pomembno strateško vlogo v teku zgodovine. Arheološke najdbe so pokazale, da je bilo mesto vedno izredno pomembna točka za ljudi, ki so prihajali in odhajali iz Britanije. Ime mesta izhaja iz imena reke Dour. Mesto je bilo naseljeno od kamene dobe naprej.

Dover je eno redkih mest v Veliki Britaniji, poleg recimo Londona, Cornwalla in Canterburyja, ki ima ime tudi v francoskem jeziku: Douvres.[2]

Večino mestnega prebivalstva je zaposleno v dejavnostih, povezanih z mestnim pristaniščem in turizmom, čeprav je promet s trajektom danes manj živahen kot nekoč. V Dovru je imela svoje prostore tudi vojska, a jih je prenehala uporabljati leta 2007.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Opombe[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Francosko ime za to ožino pa je Pas de Calais
  2. ^ "Liste des noms français de toponymes britanniques - Wikipédia" (francoščina). Fr.wikipedia.org. 2010-04-03. Pridobljeno dne 2010-04-18. 

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Statham, S.P.H. (1899). The history of the castle, town, and port of Dover. London: Longmans Green & Co. str. 462 p. 
  • Foot, William (2006). Beaches, fields, streets, and hills ...: the anti-invasion landscapes of England, 1940. CBA research report 144. York: Council for British Archaeology. ISBN 1-902771-53-2.