Labot

Labot
Lavamünd
Coat of arms of Lavamünd
Coat of arms of Lavamünd
Labot se nahaja v Avstrija
Labot
Labot
Upravna delitev in vodenje
Država  Avstrija
Dežela Koroška
Okraj Wolfsberg
Župan Herbert Hantinger
Geografske značilnosti
Površina 93,78 km²
Nadmorska višina 348 m  
Statistika prebivalstva
Prebivalstvo 2.870 (1 januar 2020)[1]
 - Gostota 31 preb/km²
Ostale informacije
Časovni pas CET/CEST (UTC+1/+2)
Poštna številka 9473
Območna številka 04356
Spletna stran www.lavamuend.at

Labot (nemško Lavamünd) je kraj/mestece z okoli 3.000 prebivalci in občina na levem bregu Drave v spodnji Labotski dolini v bližini slovenske meje na avstrijskem Koroškem ob izlivu Labotnice v Dravo.

Občina Labot se razprostira ob slovensko - nemški jezikovni meji pod Štalensko goro na povprečni nadmorski višini 348 mnm. Območje občine meri 93,78 km² in je po popisu leta 2001 štelo 3548 prebivalcev, 2020 pa le še 2.870.

Labot je bil v preteklosti pomemben dravski splavarski pristan, ter prometno trgovsko in cerkveno središče nad izlivom Labotnice v Dravo. Gospodarski pomen kraja se je povečal po izgradnji Hidroelektrarne Labot in gorske ceste s Soboškim prelazom (Koglereck) čez Golico v Graško kotlino proti Gradcu.

V srednjem veku je bil Labot sedež prafare za območje, ki je zajemalo tudi kraje v širši Dravski dolini, v Šentandražu v Labotski dolini (Sankt Andrä) pa sedež Lavantinske škofije.

Po koncu prve svetovne vojne so 27. novembra 1918 enote generala Maistra med drugimi kraji na Koroškem zavzele tudi Labot.

Reference[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]