Wikipedija:Zunanje povezave

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Wikipedija:ZP)

Smernica opisuje prakso za vključevanje zunanjih povezav - t.j. hipertekstovnih povezav na spletne strani zunaj domene sl.wikipedia.org v enciklopedične članke. Programje MediaWiki ima funkcijo za ustvarjanje več oblik takih povezav - kako se to naredi, je opisano v vadnici za zunanje povezave.

Nekatere kakovostne povezave so dobrodošle (glejte § Primerne povezave). Vendar razdelek »Zunanje povezave« ne sme postati dolg ali izčrpen seznam zunanjih povezav, povezanih s posamezno temo. Nobena stran ne sme biti povezana iz članka Wikipedije, razen če je to razumno in utemeljeno s to smernico. Breme dokaza za vključitev je na strani osebe, ki želi dodati zunanjo povezavo.

Po dogovoru zunanje povezave ne sodijo neposredno v besedilo člankov, temveč v eno od standardnih poglavij na koncu, ki dopolnjujejo vsebino: »Sklici in opombe«, »Viri«, »Glej tudi« in »Zunanje povezave«. Ta smernica obravnava povezave v poglavju »Zunanje povezave«; navajanje spletnih strani kot vir podatkov obravnava smernica Wikipedija:Navajanje virov (glej tudi Wikipedija:Preverljivost).

Pri presoji, katero povezavo je smiselno vključiti v poglavje »Zunanje povezave«, je potrebno nekaj zdrave pameti, uporaben pa je naslednji osnovni kriterij: vključena naj bo povezava do spletne strani, ki vsebuje več relevantnih podatkov, kot bi jih pričakovali v izbranem članku o konkretni tematiki (več o tem spodaj). V splošnem velja, da naj bi bilo število povezav čim manjše - Wikipedija ni spletni imenik in dolgi seznami povezav odvračajo pozornost od vsebine.

Primerne povezave[uredi | uredi kodo]

Nekaj osnovnih kriterijev za primerne povezave:

  • članki o osebah in ustanovah naj bi v vsakem primeru vsebovali povezavo do »uradne« spletne strani - torej strani, s katero se subjekt članka predstavlja
  • spletne strani z gradivom, ki je uporabno za razumevanje teme članka v enciklopedičnem smislu, a je preveč podrobno ali zaradi kakšnega drugega razloga neprimerno za vključitev v članek. Sem sodijo denimo spletne strani s podrobno statistiko športnikov ali zbirke literaturnih virov o neki temi.
  • pri člankih o splošnih temah je smiselno vključiti povezavo do zunanjega spletnega imenika z zbirko povezav na določeno temo.

Povezava naj bi bila torej uporabna za bralca, z informacijami, ki sodijo v kontekst članka, in zanesljiva. Prednost imajo spletne strani v slovenščini, za njimi pa v jezikih, ki jih bodo bralci slovenske Wikipedije verjetno razumeli (angleščini, nemščini, italijanščini, hrvaščini ipd.). Povezavo na spletno stran v tujem jeziku označite z ustrezno iz serije predlog »ikona« - {{ikona en}} za angleščino, {{ikona de}} za nemščino itd.

Neprimerne povezave[uredi | uredi kodo]

V Wikipediji ne sme biti povezav do mest z vsebino, ki predstavlja kršitev avtorskih pravic - sem sodijo zbirke besedil novejših pesmi, kopij knjig in multimedijskih datotek z nelegalno naloženimi avtorsko zaščitenimi skladbami ter videi. Poseben primer je YouTube, kjer ima mnogo založnikov uradne kanale, kjer ponujajo vsebino, pogosto pa uporabniki nalagajo tudi neavtorizirano vsebino, zato je treba biti pri povezovanju pazljiv.

Druga kategorija povezav, ki odpadejo samodejno, so reklamne (»spam«) povezave, ki so uvrščene na globalni črni seznam. Programje MediaWiki bo blokiralo urejanje, ki bi vsebovalo takšno povezavo. Poleg tega bodo o poskusu dodajanja takšne povezave obveščeni globalni birokrati, ki lahko ob ponavljajočih poskusih preprečijo urejanje uporabniku.

Neželene povezave[uredi | uredi kodo]

Poleg zgoraj omenjenih naj bi se načeloma izogibali dodajanju naslednjih tipov zunanjih povezav:

  1. do strani, ki vsebujejo zgolj gradivo, ki sodi v članek,
  2. do strani, ki vsebujejo zlonamerno programsko kodo, namenjeno vdiranju v računalniške sisteme
  3. do strani z vsebino, katere ogled ali posedovanje je nelegalno po zakonodaji Floride[1],
  4. do strani, ki zavajajo bralce z očitno neresnično ali nepreverljivo vsebino, razen v omejenem obsegu v člankih, ki opisujejo stališče avtorjev takih spletnih strani (na primer o kreacionizmu),
  5. do strani, ki so v prvi vrsti namenjene prodaji izdelkov ali storitev oz. je na njih pretirana količina oglasov, posebej v člankih o splošnih temah (za primer, povezava do spletne strani trgovca z mobilnimi telefoni ne sodi v članek mobilna telefonija) - glej tudi neumestne zunanje povezave,
  6. do strani, ki zahtevajo plačilo za ogled vsebine, razen v primeru da je takšna spletna stran subjekta članka,
  7. do vsebin, ki so nedostopne velikemu delu uporabnikov, na primer takšne, ki so dostopne samo iz ene države, z enim spletnim brskalnikom ali s posebno programsko opremo (npr. Flash),
  8. do socialnih omrežij (MySpace/Facebook), spletnih forumov, dopisnih skupin, objav v Twitterju ipd.,
  9. do blogov, osebnih spletnih strani (če niso uradne) in večine ljubiteljskih spletišč,
  10. do odprtih wikijev, razen če so zelo prepoznani in stabilni ter imajo veliko število urejevalcev,
  11. do seznamov povezav do proizvajalcev, dobaviteljev ali strank,
  12. do strani, ki so samo posredno povezane s subjektom članka,
  13. do nezanesljivih strani, ki bodo verjetno kmalu postale nedostopne.

Če želite kljub temu dodati povezavo na kakšno od zgoraj navedenih spletnih strani, utemeljite smiselnost take povezave na pogovorni strani članka.

Oblikovanje[uredi | uredi kodo]

Po dogovorih o slogu je poglavje »Zunanje povezave« zadnje poglavje v članku, ki mu sledijo le še kategorije in medjezikovne povezave. Poglavje oblikujemo tako:

== Zunanje povezave ==
* [http://example.com/link_1 Naslov povezave 1]. Dodaten opis.
* [http://example.com/link_2 Naslov povezave 2]. Dodaten opis. {{ikona jezik}}

Uradna spletna stran, če obstaja, naj bi bila na prvem mestu. Za izpis povezave do uradne strani lahko uporabite tudi predlogo {{official}}. Dodaten opis je včasih uporaben za razlago konteksta, ni pa nujen.

Dolgoživost povezav[uredi | uredi kodo]

Zelo pomembno je razmisliti, ali bo povezava v članku ostala relevantna in sprejemljiva tudi v prihodnosti. Neuporabno je na primer povezovati na spletišče, ki se pogosto spremeni in ima ustrezno sliko ali članek na prvi strani zgolj trenutno. Poskusite najti in povezati trajne povezave na spletno vsebino ter poiskati vire, ki ohranjajo vsebino na istem naslovu.

Kaj storiti z mrtvo zunanjo povezavo[uredi | uredi kodo]

Povezave na mrtve (nedelujoče) URL-je v seznamu zunanjih povezav za članke Wikipedije niso uporabne. Take mrtve povezave je treba posodobiti ali odstraniti. V redkih primerih, kot je npr. uradno spletišče pomembne politične kammpanje, je bolje zamenjati mrtvo povezavo s povezavo na arhivirano kopijo spletnega mesta. Drugače ravnamo pri sklicih, ki se povezujejo z arhiviranimi spletnimi stranmi precej pogosteje.

Pomembno je preveriti, ali obstaja delujoča različica povezave v starejši redakciji članka. Nekatere mrtve povezave so npr. posledica vandalizma; npr. poskus onemogočiti povezave na konkurenčni izdelek. Nekateri primeri tovrstnega vandalizma so precej neopazni, npr. zamenjava črk ASCII v URL-ju s črkami cirilice enakega videza.

Ugrabljena in preregistrirana spletišča[uredi | uredi kodo]

URL-ji lahko po preteku regstracije domenskega imena ostanejo »ugrabljeni« ali so preregistrirani za drug namen.[2] Tudi če se zdi, da je URL ostal veljaven (še vedno »dela«), ga je treba odstraniti, če ne vsebuje več predvidenih informacij.

Opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Večina Wikimedijinih strežnikov se nahaja na Floridi, zato se za presojo legalnosti uporablja tamkajšnja zakonodaja.
  2. »Porn Sites Hijack Expired Domain Names«. PC World. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 18. novembra 2012.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]