Wikipedija:Slepa povezava

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Kot večina večjih spletnih strani, je Wikipedia občutljiva za večni problem, ki je poznan kot slepa povezava, ko zunanje povezave, ki jih uporabljamo kot reference in citati, postopoma postanejo neažurne ali pa se jim spremeni njen URL. Dokument ponuja povezavo na druge dokumente in, ko sprožimo to povezavo, namesto dokumenta dobimo na zaslon sporočilo "Error 404 Not Found" ali sporočilo, da ima dokument nov URL. URL-ji se občasno spremenijo zaradi prenosov dokumentov na drug računalnik/strežnik ali pa na sami spletni strani reorganizirajo strukturo datotek, nekatere dokumente pa celo izbrišejo. To predstavlja veliko nevarnost za politiko zanesljivosti Wikipedije in njenih smernic za navajanje virov.

Trud, ki je potreben za preprečevanje slepe povezave, je bistveno manjši od truda potrebnega za popravilo takšne povezave. Zato preprečevanje slepih povezav krepi enciklopedijo. Ta smernica ponuja strategijo za preprečevanje slepih povezav še predno do njih pride. To vključuje uporabo storitev spletnih arhivov in smotrno uporabo citiranja predloge.

Slepe povezave ni vedno mogoče preprečiti, tako da ta smernica pojasnjuje tudi kako ublažiti tako povezavo - z iskanjem arhiviranih povezav in alternativnih virov.

Ne izbrišite informacije, ki temeljijo na dejstvih in podatkih, samo zaradi tega, ker URL vira ne deluje več. Wikipedija:Preverljivost ne zahteva, da vse informacije podpira delujoča povezava, prav tako ne zahteva vir, ki je objavljen na spletu.

Razen URL-jev v poglavju Zunanje povezave, ki niso bili uporabljeni v podporo vsebini članka, ne brišite URL samo zaradi tega, ker URL ne deluje več. Obnovitev in možnostih popravila so na voljo.

Preprečevanje slepe povezave[uredi kodo]

Ko ustvarjate članek, lahko slepo povezavo preprečite na več načinov. Prvi način je izogibanje golih URLjev tako, da uporabiš poleg URL-ja čim več parametrov pri navajanju citatov ali referenc - tako ohraniš točeno poimenovanje reference, avtorja, založnika in datum vira. Če se povezava prekine, lahko te dodatne informacije služijo drugemu Wikipedistu, urejevalcu ali bralcu pri iskanju novega vira za izvirno besedilo, bodisi na spletu ali v tiskanem viru. To je le z golim URLjem, ki več ne deluje, nemogoča naloga. Lokalne in šolske knjižnice so dober vir za iskanje takšnih virov brez delujoče povezave. Veliko knjižnic ima dostop do digitalnih baz podatkov, kjer si lahko pomagate pri iskanju težje dostopnih virov.

Ko urejaš članek, ki uporablja v citatih/opombah/referencah gole URL-je, jih popravi ali vsaj dodaj predlogo {{Slepa povezava}} kot opomnik, da je treba urediti referenco - članek se tako uvrsti v skrito kategorijo, namenjeno čiščenju člankov.

Storitve spletnih arhivov[uredi kodo]

Drugi način za preprečevanje slepe povezave je, da uporabite storitve spletnih arhivov. Dve najbolj priljubljeni storitvi sta Wayback Machine, ki shranjuje vse nekdanje spletne strani od leta 1996 naprej; in WebCite, ki omogoča vključevanje v njihovo bazo na zahtevo. Te storitve zbirajo in ohranjano spletne strani za prihodnjo uporabo, tudi, če se je izvirna spletna stran preselila, spremenila, izbrisala ali pa je bila nameščena kot stran s plačilom. Spletno arhiviranje je še posebej pomembno pri navajanju spletnih strani, ki so nestabilne in nagnjene k spremembam, kot so to npr. novice ali strani, ki so odvisne od financiranja različnih podjetij. Ko imate URL za arhivirano različico spletne strani, uporabite parametra archiveurl= in archivedate= v predlogi za navajanje spletnih strani {{Slepa povezava}}, ki jo uporabljate. Predloga bo samodejno vključila arhiviran link na referenco.

  • Dubner, Stephen J. (January 24, 2008). "Wall Street Journal Paywall Sturdier Than Suspected". The New York Times Company. Pridobljeno dne 2009-10-28.
  • Dubner, Stephen J. (January 24, 2008). "Wall Street Journal Paywall Sturdier Than Suspected". The New York Times Company. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2008-04-30. Pridobljeno dne 2009-10-28.

Marsikatera spletna stran ni arhivirana. Tehnični uredniki strani (webmaster-ji) in izdajatelji vsebin lahko v svoji domeni uporabljajo Robots exclusion standard, ki preprečuje arhiviranje, ali pa (redkeje) uporabljajo zapleten javascript, flash ali kakšno drugo programsko kodo, ki je ni mogoče preprosto kopirati. V teh primerih so lahko za ohranitev podatkov na voljo alternativne metode.

Alternativne metode[uredi kodo]

Večina predlog za navajanje vsebujejo parameter quote=, ki se lahko uporabi za ohranitev izvornega besedila. Tako se lahko iz vira ohrani le omejena količina besedila, ki ga vsebuje predloga za navajanje. To je še posebej uporabno za tiste vire, ki jih ni mogoče arhivirati s storitvami spletnih arhivov. Prav tako lahko služi kot zavarovanje v primeru odpovedi povezave do izbranega spletnega arhiva.

Pri uporabi parametera quote, izberite najbolj jedrnato in primerno besedilo, ki ohranja smisel reference. Shranjevanje celotnega besedila vira ni primerno zaradi pogojev poštene uporabe. Zato izberite le najbolj pomembne dele besedila, ki najbolj podpirajo vašo trditev v članku.

Navedek (quote) pomaga tudi pri iskanju drugih spletnih različic vira, če je originalni vir nedelujoč.

Kjer je to mogoče, se lahko materiali, ki so v javni lasti, prekopirajo v Wikivir.

Popravilo slepe povezave[uredi kodo]

Obstaja več načinov za popravilo slepih povezav. Včasih se spletne strani preselijo na drug naslov bodisi zaradi prehoda na nov strežnik ali pa zaradi vzdrževanja strani. Kazalo spletne strani je uporaben prostor za iskanje preseljene stran. V iskalnik lahko vneseš naslov strani, iščeš lahko tudi z omejitvijo iskanja (navedeš spletno stran v kateri bi rad iskal). Na podlagi zgoraj navedenih primerov, je lahko iskanje Google videti takole: site:http://freakonomics.blogs.nytimes.com/ "Wall Street Journal Paywall Sturdier Than Suspected"

Če to ni mogoče, preveri za arhivirane različice strani v spletnih arhivih. Pomagaj si z Wayback Machine in iskalnikom WebCite, če je uporabno pa tudi z UK Government Web Archive. Če ste našli arhivirano različico, jo še enkrat preverite in se prepričajte, da objavljen material še vedno podpira navedek/referenco. Prav tako je dobro preveriti datum navedbe reference v vašem članku in ga primerjati z datumom arhiviranja.

Ublažitev slepe povezave[uredi kodo]

Včasih bodo vsi poskusi popravila povezave neuspešni. V tem primeru, razmisli o iskanju nadomestnega vira, tako da izguba originalnega vira ne škodi preverljivosti članka. Nadomestni vir o širši tematiki je običajno lahko locirati. Preprosta uporaba iskalnika lahko locira ustrezno alternativo. Bodite zelo previdni, da se izognete citiranju zunanjih uporab wikipedijskih prispevkov, ker bi tako kršili pravila Wikipedija: Preverljivost.

Včasih ustreznega vira ni mogoče najti ali pa iskanje zahteva obsežnejše raziskovanje, kot je obisk knjižnice ali uporaba naročniške baze. Če je tako, razmisli o možnosti posvetovanja z uredniki Wikipedije na straneh Wikipedija:Pod lipo. Prav tako lahko prosiš za pomoč pri wikisodelavcih na posameznih projektih - Wikipedija:WikiProjekt.

Ohranitev slepe povezave[uredi kodo]

Slep in nearhiviran URL naslov je še vedno lahko koristen. Taka povezava kaže, da so podatki (verjetno) bili preverljivi v preteklosti in da bo povezavo morda lahko zagotovil drug uporabnik z večjim dostopom do virov ali znanjem. S slepo povezavo je mogoče ugotoviti ali je bila citirana na kakem drugem mestu, ali pa se lahko obrnete na osebo odgovorno za vir. Na primer: lahko bi stopili v stik z oddelkom na Yale Computer Science v primeru nedosegljivosti http://www.cs.yale.edu/~EliYale/Defense-in-Depth-PhD-thesis.pdf[slepa povezava] . Vključi predlogo {{slepa povezava}} neposredno po navedenem URL-ju in tik pred </ref>in pusti originalni link nedotaknjen.

Vključitev predloge {{slepa povezava}} uvrsti članek v projektno kategorijo Kategorija:Vsi članki s slepimi zunanjimi povezavami.

Glej tudi[uredi kodo]