Wikipedija:Mrtva povezava

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Wikipedija:Slepa povezava)

Kot večina večjih spletnih strani je Wikipedija občutljiva za večni problem, poznan kot mrtva povezava, ko zunanje povezave, ki jih uporabljamo za sklice in navedke, postopoma postanejo nedelujoče ali pa se spremeni njihov URL. Dokument ponuja povezavo na druge dokumente, in ko sledimo taki povezavi, se namesto dokumenta na zaslonu prikaže sporočilo »Napaka 404 Ni najdeno« ali sporočilo, da ima dokument nov URL. URL-ji se občasno spremenijo zaradi prenosov dokumentov v drug računalnik/strežnik ali pa na spletišču preuredijo strukturo datotek, nekatere dokumente pa celo izbrišejo. To lahko škoduje zanesljivosti Wikipedije in uveljavljanju smernic za navajanje virov.

Trud, ki je potreben za preprečevanje mrtve povezave, je bistveno manjši od truda, potrebnega za popravilo takšne povezave. Zato preprečevanje mrtvih povezav krepi enciklopedijo. Ta smernica ponuja strategijo za preprečevanje mrtvih povezav, še preden pride do njih. To vključuje uporabo storitev spletnih arhivov in premišljeno uporabo predlog za navajanje.

Mrtvih povezav ni vedno mogoče preprečiti, zato ta smernica pojasnjuje tudi, kako popraviti tako povezavo – z iskanjem arhiviranih povezav in alternativnih virov.

Ne izbrišite informacij, ki temeljijo na dejstvih in podatkih, samo zato, ker URL vira ne deluje več. Wikipedija:Preverljivost ne zahteva, da vse informacije podpira delujoča povezava; prav tako tega ne zahteva vir, ki je objavljen na spletu.

Razen URL-jev v poglavju Zunanje povezave, ki niso bili uporabljeni v podporo vsebini članka, ne brišite URL-jev samo zato, ker ne delujejo več. Na voljo so možnosti poprave in nadomestitve.

Preprečevanje mrtvih povezav[uredi | uredi kodo]

Ko ustvarjate članek, lahko mrtvo povezavo preprečite na več načinov. Prvi način je izogibanje golim URL-jem tako, da pri navajanju navedkov ali sklicev poleg URL-ja uporabite čim več parametrov – tako ohranite točeno poimenovanje sklica, avtorja, založnika in datum vira. Če se povezava prekine, lahko te dodatne informacije služijo drugemu Wikipedistu, urejevalcu ali bralcu pri iskanju novega vira za izvorno besedilo bodisi na spletu ali v tiskanem viru. To je le z golim URL-jem, ki ne deluje več, nemogoča naloga. Dober vir za iskanje takšnih virov brez delujoče povezave so lokalne in šolske knjižnice. Veliko knjižnic ima dostop do digitalnih podatkovnih zbirk, kjer si lahko pomagate pri iskanju težje dostopnih virov.

Ko urejate članek, ki uporablja v navedkih/opombah/sklicih gole URL-je, jih popravite ali vsaj dodajte predlogo {{Mrtva povezava}} kot opomnik, da je treba urediti sklic – članek se tako uvrsti v skrito kategorijo, namenjeno vzdrževanju člankov.

Storitve spletnih arhivov[uredi | uredi kodo]

Drugi način za preprečevanje mrtvih povezav je, da uporabite storitve spletnih arhivov. Dve najbolj priljubljeni storitvi sta Wayback Machine, ki shranjuje vse nekdanje spletne strani od leta 1996 naprej, in WebCite, ki omogoča vključevanje v njihovo zbirko na zahtevo. Te storitve zbirajo in ohranjajo spletne strani za prihodnjo uporabo, tudi če se je izvirna spletna stran preselila, spremenila, izbrisala ali pa je bila nameščena kot plačljiva stran. Spletno arhiviranje je še posebej pomembno pri navajanju spletnih strani, ki so nestabilne in nagnjene k spremembam, kot so npr. novice ali strani, odvisne od financiranja različnih podjetij. Ko imate URL za arhivirano različico spletne strani, uporabite v predlogi za navajanje spletnih strani {{Mrtva povezava}}, ki jo uporabljate, parametra archiveurl= in archivedate=. Predloga bo samodejno vključila arhivirano povezavo na sklic.

  • Dubner, Stephen J. (24. januar 2008). »Wall Street Journal Paywall Sturdier Than Suspected«. The New York Times Company. Pridobljeno 28. oktobra 2009.
  • Dubner, Stephen J. (24. januar 2008). »Wall Street Journal Paywall Sturdier Than Suspected«. The New York Times Company. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 30. aprila 2008. Pridobljeno 28. oktobra 2009.

Marsikatera spletna stran ni arhivirana. Tehnični uredniki strani in izdajatelji vsebin lahko v svoji domeni uporabljajo standard izključitve robotov, ki preprečuje arhiviranje, ali pa (redkeje) zapleten JavaScript, Flash ali katero drugo programsko kodo, ki je ni mogoče preprosto kopirati. V teh primerih so lahko za ohranitev podatkov na voljo alternativne metode.

Alternativne metode[uredi | uredi kodo]

Večina predlog za navajanje vsebuje parameter quote=, ki se lahko uporabi za ohranitev izvornega besedila. Tako se lahko iz vira ohrani le omejena količina besedila, ki ga vsebuje predloga za navajanje. To je še posebej uporabno pri tistih virih, ki jih ni mogoče arhivirati s storitvami spletnih arhivov. Prav tako lahko služi kot zavarovanje v primeru prekinitve povezave do izbranega spletnega arhiva.

Pri uporabi parametra quote izberite najbolj jedrnato in primerno besedilo, ki ohranja smisel sklica. Shranjevanje celotnega besedila vira ni primerno zaradi pogojev uporabe neproste vsebine. Zato izberite samo najpomembnejše dele besedila, ki najbolj podpirajo vašo trditev v članku.

Če je prvotni vir nedelujoč, pomaga pri iskanju drugih spletnih različic vira tudi navedek (quote).

Kadar je to mogoče, se lahko gradivo, ki je v javni domeni, prekopira v Wikivir.

Popravilo mrtve povezave[uredi | uredi kodo]

Za popravilo mrtvih povezav je na voljo več načinov. Včasih se spletne strani preselijo na drug naslov bodisi zaradi prehoda na nov strežnik ali pa zaradi vzdrževanja strani. Uporaben kraj za iskanje preseljene strani je kazalo spletišča. V iskalnik lahko vnesete naslov strani. Iščete lahko tudi z omejitvijo iskanja (navedete spletišče, v katerem želite iskati). Na podlagi zgoraj navedenih primerov je lahko iskanje z Googlom videti takole: site:http://freakonomics.blogs.nytimes.com/ "Wall Street Journal Paywall Sturdier Than Suspected"

Če to ni mogoče, poskusite poiskati arhivirane različice strani v spletnih arhivih. Pomagajte si z orodjema Wayback Machine in iskalnikom WebCite, če je uporabno, pa tudi z UK Government Web Archive. Če ste našli arhivirano različico, jo še enkrat preverite in se prepričajte, da objavljeno gradivo še vedno podpira navedek/sklic. Prav tako je dobro preveriti datum navedbe sklica v vašem članku in ga primerjati z datumom arhiviranja.

Odpravljanje mrtve povezave[uredi | uredi kodo]

Včasih bodo vsi poskusi popravila povezave neuspešni. V takem primeru razmislite o iskanju nadomestnega vira, tako da izguba prvotnega vira ne bo škodovala preverljivosti članka. Nadomestni vir o širši tematiki je običajno lahko najti. Ustrezno alternativo lahko poiščete preprosto z iskalnikom. Pazite, da se izognete navajanju uporabe gradiva Wikipedije v zunanjih virih, saj bi s tem ravnali v nasprotju s pravilom preverljivosti.

Včasih ustreznega vira ni mogoče najti ali pa iskanje zahteva obsežnejše raziskovanje, na primer obisk knjižnice ali uporabo naročniške zbirke. Če je tako, razmislite o možnosti posvetovanja z urejevalci Wikipedije na straneh Wikipedija:Pod lipo. Prav tako lahko zaprosite za pomoč sodelavce posameznih tematskih projektov – WikiProjektov.

Ohranitev mrtve povezave[uredi | uredi kodo]

Mrtev in nearhiviran URL-naslov je še vedno lahko koristen. Taka povezava kaže, da so bili podatki (verjetno) preverljivi v preteklosti in da bo povezavo morda lahko zagotovil drug uporabnik z večjim dostopom do virov ali znanjem. Z mrtvo povezavo je mogoče ugotoviti, ali je bila navedena na kakem drugem mestu, ali pa se lahko obrnete na osebo odgovorno za vir. Na primer ob nedosegljivosti http://www.cs.yale.edu/~EliYale/Defense-in-Depth-PhD-thesis.pdf[mrtva povezava] bi lahko stopili v stik z oddelkom Yale Computer Science. Predlogo {{mrtva povezava}} dodajte takoj po navedenem URL-ju in tik pred </ref>ter pustite prvotno povezavo nespremenjeno.

Vključitev predloge {{mrtva povezava}} uvrsti članek v projektno kategorijo Kategorija:Vsi članki z mrtvimi zunanjimi povezavami.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]