Kreacionizem

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Kreacionizem
The Creation of Adam.jpg
Vrste kreacionizma

Kreacionizem mlade Zemlje
Kreacionizem stare Zemlje
Kreacionizem luknje
Progresivni kreacionizem
Inteligentni načrt
Teistična evolucija

Drugo

Geologija potopa
Zanikanje evolucije

Kreacionízem je prepričanje, da je življenje, človeštvo, Zemljo in vesolje oziroma dele le-teh ustvarila višja sila (Bog). V zahodnem svetu je najbolj razširjen biblični kreacionizem, ki nastanek vesolja in življenja oziroma vsaj vpliv na le-te pripisuje Bogu. Biblični literalisti oporekajo tudi znanstvenim teorijam, kot je evolucija.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Čeprav je izraz »kreacionizem« sodoben, je bil le-ta že od nekdaj tesno povezan z religijo.

Judovstvo in krščanstvo[uredi | uredi kodo]

Starozavezne Geneze zgodnji judovski učitelji večinoma niso dojemali dobesedno, ampak jo razlagali bolj kot delno simbolično alegorijo. Takšno dojemanje Geneze se je preneslo med večino zgodnjih in srednjeveških krščanskih mislecev. Največkrat so zavračali misel, da je Bog svet ustvaril v več dneh in si razdelitev na dneve razlagali kot poenostavljanje faz stvarjenja sveta.

V poznem srednjem veku so reformatorji, kot sta bila Martin Luther in Jean Calvin, začeli poudarjati dobesedno razumevanje Geneze in s tem tudi stvarjenje v šestih dneh.

Posledice razvoja znanosti[uredi | uredi kodo]

Z odkrivanjem novih dežel v 16. in 17. stoletju je bila odkrita tudi velika raznolikost živih bitij, kar je pripeljalo do prepričanja, da je vsako posamezno biološko vrsto neposredno ustvaril Bog. Razvila se je naravna teologija, opazovanje in preučevanje narave z namenom iskanja potrditev krščanstva. Naravni teologi so poskušali novo znanje opravičiti tudi z vesoljnim potopom. Z najdbami fosilov in napredovanjem geologije v osemnajstem in devetnajstem stoletju je večina znanstvenikov in evangelistov prestopila h kreacionizmu stare Zemlje, medtem ko evolucija še zmeraj ni bila sprejeta.

Sodobni kreacionizem[uredi | uredi kodo]

Sodobni kreacionizem se je pričel v začetku dvajsetega stoletja z ameriškimi krščanskimi fundamentalisti, ki so vztrajali pri dobesednem tolmačenju svetopisemskega stvarjenja sveta in ljudi in tako zanikali človeško evolucijo. Zgodnjim kreacionistom je v šestdesetih letih dvajsetega stoletja uspelo izločiti poučevanje evolucije iz ameriškega šolskega sistema in uvedba učenja kreacionizma in geologije potopa. Po tožbah 1975 so kreacionizem v celoti izločili iz poučevanja zaradi protiustavnosti.

Na Bližnjem vzhodu, predvsem v strožje muslimanskih državah (Libanon, Iran, Turčija) je poučevanje evolucije prepovedano oziroma omejeno.

Biblični kreacionizem[uredi | uredi kodo]

Biblični kreacionisti zavračajo možnost spontanega nastanka vesolja in verjamejo, da je vsaj nekatere elemente vesolja ustvaril Bog. Mnogo bibličnih kreacionistov zavrača tudi evolucijo - zanikanje se giba od popolnega zanikanja do pripisovanja stvarjenja osnovnih oblik Bogu, odvisno od veje kreacionizma. Verjamejo v stvaritev kot je opisana v Svetem pismu, bolj ali manj ohlapno.

Razdelitev in primerjava vej kreacionizma[uredi | uredi kodo]

Človeštvo Biološke vrste Zemlja Starost vesolja
Kreacionizem mlade Zemlje Neposredno ustvaril Bog. Neposredno ustvaril Bog. Makroevolucija se ne zgodi. Stara manj kot 10,000 let, preoblikuje jo vesoljni potop. Manj kot 10,000 let.
Kreacionizem luknje Neposredno ustvaril Bog. Neposredno ustvaril Bog. Makroevolucija se ne zgodi. Znanstveno potrjena starost, preoblikuje jo vesoljni potop. Znanstveno potrjena starost.
Progresivni kreacionizem Neposredno ustvaril Bog na podlagi anatomije prvakov. Neposredno ustvaril Bog in evolucija, brez skupnega prednika. Znanstveno potrjena starost, brez vesoljnega potopa. Znanstveno potrjena starost.
Inteligentni načrt Različno. Božanski poseg, priznavanje oziroma nepriznavanje skupnega prednika. Zemlja nastala zaradi božanskega posega (nekateri pripadniki). Znanstveno potrjena starost.
Teistična evolucija Evolucija iz prvakov. Evolucija iz skupnega prednika. Znanstveno potrjena starost, brez vesoljnega potopa. Znanstveno potrjena starost.

Islamski kreacionizem[uredi | uredi kodo]

Muslimanska različica kreacionizma verjame v stvaritev sveta kot ga opisuje Koran. Večina islama se strinja z kreacionizmom stare Zemlje, vendar je še vedno visoko prisotno zanikanje evolucije - po raziskavah evolucijo zanika tudi do devetdeset odstotkov muslimanov.[1]

Odziv znanosti[uredi | uredi kodo]

Kreacionizem se ne more upoštevati kot znanost, saj je znanost sistem, utemeljen na opazovanju izkustvenih in preverljivih dokazov, medtem ko kreacionizem temelji na interpretaciji verskih besedil.

Opombe[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Bowler, Peter J. (2003). Evolution: The History of an Idea (angleščina) (3rd izd.). University of California Press. ISBN 0-520-23693-9.
  • Darwin, Charles (1958). Barlow, Nora (ur.). The Autobiography of Charles Darwin 1809–1882. With the Original Omissions Restored. Edited and with Appendix and Notes by his Granddaughter Nora Barlow (angleščina). London: Collins. Pridobljeno dne 2009-01-09.
  • Desmond, Adrian (1989). The Politics of Evolution: Morphology, Medicine, and Reform in Radical London (angleščina). Chicago: University of Chicago Press. ISBN 0-226-14374-0.
  • Desmond, Adrian; Moore, James (1991). Darwin (angleščina). London: Michael Joseph, Penguin Group. ISBN 0-7181-3430-3.
  • Dewey, John (1994). "The Influence of Darwinism on Philosophy". V Martin Gardner (ur.). Great Essays in Science (angleščina). Prometheus Books. ISBN 0-87975-853-8.
  • Forster, Roger; Marston, Dr Paul (1999). "Genesis Through History". Reason Science and Faith (angleščina) (Ivy Cottage: E-Books izd.). Chester, England: Monarch Books. ISBN 1-85424-441-8. Pridobljeno dne 2009-03-24.
  • Hayward, James L. (1998). The Creation/Evolution Controversy: an annotated bibliography (angleščina). Scarecrow Press/Salem Press. str. 253. ISBN 0-8108-3386-7.
  • Moore, James (2006). Evolution and Wonder - Understanding Charles Darwin. Speaking of Faith (Radio Program) (angleščina). American Public Media. Pridobljeno dne 2008-11-22.
  • Quammen, David (2006). The Reluctant Mr. Darwin (angleščina). New York: Atlas Books. ISBN 0-393-05981-2.
  • Secord, James A. (2000). Victorian Sensation: The Extraordinary Publication, Reception, and Secret Authorship of Vestiges of the Natural History of Creation (angleščina). Chicago: University of Chicago Press. ISBN 0-226-74411-6.