Pojdi na vsebino

Vojaški odbor Evropske unije

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Vojaški odbor Evropske unije
Aktivno2000 - danes
DržavaEvropska unija Evropska unija
PripadnostEvropska unija Evropska unija
TipŠtab
VlogaMednarodno sodelovanje
Struktura poveljstvaPolitični in varnostni odbor Evropske unije
Visoki predstavnik Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko
Garnizija/ŠtabBelgija Bruselj
Poveljniki
Trenutni poveljnikŠvedska general Håkan Syrén

Vojaški odbor Evropske unije (uradno angleško European Union Military Committee; kratica: EUMC) je vojaški oddelek, ki spada pod Visokega predstavnika Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko (trenutno Catherine Ashton) in Politični varnostni odbor Evropske unije ter je od leta 2011 del Evropske službe za zunanjepolitično delovanje (European External Action Service; EEAS).

Vojaški odbor, ki nadzira delovanje Vojaškega štaba EU, je odgovoren za sestavo vojaških nasvetov v sklopu Skupne varnostne in obrambne politike (Common Security and Defence Policy; CSDP) nadrejenim ustanovam.

EUMC sestavljajo načelniki generalštabov oboroženih sil članic Evropske unije, ki pa imajo v odboru stalne predstavnike.

Trenutni predsednik Vojaškega odbora Evropske unije je švedski general Håkan Syrén, kateremu se bo končal mandat 6. novembra 2012.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Odbor je bil uradno ustanovljen decembra 2000 na podlagi odločitve Evropskega sveta v Nici[1] in pričel z delovanjem januarja 2001.

Stalni vojaški predstavniki[uredi | uredi kodo]

Trenutni (2011)

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. »MZZ.gov.si - SKUPNA ZUNANJA IN VARNOSTNA POLITIKA (SZVP)«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 24. julija 2008. Pridobljeno 24. julija 2008.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]