Uporabniški pogovor:XJaM/Arhiv/Arhiv-2007-01

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Wikipedija:Pomembnost[uredi kodo]

Jani, prosim te, da podaš svoje mnenje o tem kdo ali kaj sodi v slovensko Wikipedijo → tukaj. Upam, da bomo tako temu končno prišli do dna. --Igor 14:20, 7 oktober 2006 (CEST)

Kategorija:Matematika & Kategorija:Fizika[uredi kodo]

Če imaš kaj odveč časa, bi te prosil, če greš na ktgr in članke porazdeliš po podktgr. Saj bi sam storil, pa imaš več znanja ;). LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 16:32, 3 november 2006 (CET)

Vprašanje (koliko je znanja). Kategorije mi nekako ne ležijo. Včasih so morda preveč večlične. Imam raje stare dobre sezname. Bom pa seveda kaj dodal tja. Sicer sem pa že nekaj sproti to počel - verjetno pa je še premalo. No, na zadnje sem se potrudil in nekako uredil predlogo o teorijah gravitacije. --xJaM 16:39, 3 november 2006 (CET)

Kolikor boš uspel, pač boš. ;) Nekateri članki so bili pač vrženi v najvišjo, ker drugim primanjkuje dovolj znanja. MMG bi te prosil še za komentar tu. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 16:46, 3 november 2006 (CET)

Pokrajačeva priznanja[uredi kodo]

Ustvaril sem SVG verziji priznanj uporabnika Pokrajac, zato te prosim, če na svoji uporabniški strani pri slikama Slika:Pokrajcevo priznanje za toleranciju.PNG in Slika:Pokrajcevo priznanje za vredno delovanje.PNG samo zamenjaš končnico PNG za svg. Hvala. --Domen 18:39, 3 november 2006 (CET)

Predlogi za Izbrano sliko[uredi kodo]

Prosim te če lahko komentiraš nove predloge za Izbrano sliko. Lp, --Miha 19:12, 3 november 2006 (CET)

Kategorija:Absolventi Državne univerze v Moskvi[uredi kodo]

Ali ne bi bilo bolje Kategorija:Študentje Državne univerze v Moskvi? Ker trenutni naziv naj bi zajemal le študente, ki so naredili (skoraj vse) izpite, ne pa diplomirali. S Študenti pa bi zajeli vse, ki so kdaj tam študirali. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 06:08, 4 november 2006 (CET)

Imamo pa že Kategorija:Diplomiranci po univerzah. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 08:49, 5 november 2006 (CET)
Boljša je PMM vsekakor kategorija tistih študentov, ki so diplomirali. Na en: imajo poleg 'študentov'/'absolventov' dodano še kategorijo 'učnega osebja'. Tako je Alumni of St. Petersburg State University in Alumni and faculty of Moscow State University. Na ru: imajo Выпускники СПбГУ in Выпускники МГУ (absolventi ~). Kategorije 'absolventov' nisem sam uvedel in sem jo menda povzel že po obstoječih kategorijah, morda pa sem jo povzel prek en:. Najbolje bo, da kategoriji naredimo po že obstoječi kategoriji 'diplomirancev'. Kot sem zgoraj zapisal - to je prekletstvo kategorij, ker niso enolične. --xJaM 15:36, 9 november 2006 (CET)
Ja, na :en imajo še predloge o ljudeh, ki so obiskovali Uni, pa je niso končali oz. so se prepisali drugam. Če pogledamo logično, so to tri ločene ktgr; ena krovna (Študenti) in dve specifični (Diplomiranci in Študentje). MMG Sam sem začel uporabljati Predavatelji na XXX. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 15:55, 9 november 2006 (CET)
Naredil sem dve novi kategoriji - diplomiranci ~. Ne razumem kakšna naj je razlika med (študenti) in (študentje) - to je načeloma isto, tako da je krovna kat. istovetna kot specifična. Predavatelji je kar v redu, seveda pa ni 100 %, ker so morda še kakšne 'službe' na univerzah (seveda dovolj pomembne za v enciklopedijo), ki niso predavateljske. Paziti je treba tudi, da se kar ne kopira iz en:, ker so absolventi (diplomiranci) in učno osebje združeni. Osebno bi tudi ločil npr. vojaške 'univerze' (akademije) od civilnih, oziroma podobne delitve. --xJaM 16:58, 9 november 2006 (CET)
Mea culpa. Študentje - Absolventi - Diplomiranci (v tem smislu). Glede teh vojaških akademij: imajo status univerze/fakultete. Američani so seveda posebnost in imajo tudi vojaške akademije v rangu srednje šole/gimnazije in predpripravljane šole za Uni. Tiste seveda ne spadajo zraven. MMG Tiste redirecte od Absolventov je potrebno izbrisati, saj so zdaj notri v ktgr. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 17:46, 9 november 2006 (CET)

Španski Arabci[uredi kodo]

Pri nekaterih znanstvenikih, ki so bili arabskega rodu, ki so živeli v času arabske zasedbe Španije, si napisali kot njihovo narodnost, da so Španci. Sam bi pri teh rajši uporabil Arabci, saj so bili tega rodu. Lahko si Slovenec, pa rojen/delujoč izven Slovenije. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 15:20, 20 november 2006 (CET)

Seveda si lahko Slovenec, vendar za te 'Arabce' morda ne vemo natančno. Lahko so se sami smatrali za Špance, in so bili tudi kristjani. Verjetno je treba biti previden. --xJaM 17:06, 20 november 2006 (CET)

Če bi lahko pogledal[uredi kodo]

Pitagorejstvo, predvsem pa poglavji Matematika in Astronomija. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 09:51, 25 november 2006 (CET)

... Predloga:Minor Planet. Kot rezidenčni astronom če lahko prevedeš do konca. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 22:18, 26 november 2006 (CET)
Prevedeno, mogoče še hitra preverba -- Keber 23:22, 26 november 2006 (CET)

Predloga:Presocratics[uredi kodo]

I put Diogen Apolonijski and Ferekid back on seperate line to avoid confusion. They were not sofists and don't belong to any particular school. Thanks for adding some philosophers I never heard of. I'll do some research to document them in French. Regards. Robin des Bois ♘ 23:45, 11 december 2006 (CET)

Sorry. I did'nt see from English template that they do not belond to the school of sophism. We also need to do something with Heraclides Ponticus that you've changed his name from (pure) Heraklit to »Heraklit (Ponticos)«, which does not suit to name conventions here in Slovene Wikipedia. I suggest we put the article to »Heraklit Pontski« (as I've written in disambiguation page for Heraklit). I must say that Heraclides Ponticus is mostly know in Slovene as Heraclides aka "Heraklit" or sometimes Heraklid. --xJaM 01:19, 12 december 2006 (CET)
Yes. That is a problem with foreign names. They come with a wide variety of orthograf in just one language. You can easily imagine what it does when you travel from one wiki to the other... As for the article, I agree that it should be moved to the page Heraklit Pontski. And it's a good time to do so because there are not a lot of pages linked to it. Wanna do it? In any case, let me know. I can take care of the interwikis. Robin des Bois ♘ 03:12, 13 december 2006 (CET)

Prostor-čas[uredi kodo]

Sklanjanje besede prostor-čas sem vrnil na prvotno obliko, torej na sklanjanje zgolj drugega dela. To se mi zdi pravilneje zaradi stičnega vezaja med obema deloma. Če imaš na dosegu Pravopis, bi te prosil, da preveriš. Morda je pa po novih pravopisnih pravilih drugače ... Lep pozdrav! --Marko3 18:05, 27 december 2006 (CET)

Pravopisa nimam na dosegu. V več virih sem videl sklanjano oba dela. --xJaM 18:08, 27 december 2006 (CET)

Me zanima kaj je res pravilno. Če se izkaže, da se sklanja le drugi del, je treba popraviti še na nekaterih mestih, ker sem sklanjal tudi prvi del. Sicer drugače v slovenščini nenavadna skovanka, ki je verjetno še najboljše kar si lahko predstavljamo pod tem pojmom. --xJaM 18:13, 27 december 2006 (CET)

Če gre za stični vezaj (deli bi bili sicer povezani z in), se sklanja samo drugi del. Npr. »v Breznik-Ramovšu beremo ...« Glej SP §413. --Eleassar pogovor 19:14, 27 december 2006 (CET)

Zmenjeno Sadam Husein[uredi kodo]

Hotel sem upozoriti, da sem dodal nekaj besed v clanku, ter morda je potrebno urejanje. --VKokielov 05:28, 2 januar 2007 (CET)

Srecno novo leto zelim iz ZDA!  :) --VKokielov 05:28, 2 januar 2007 (CET)

Vračam čestitke! Urejanje ni bilo potrebno. --xJaM 16:55, 3 januar 2007 (CET)
Bilo, ampak več svršeno od Mihael Simoniča. --VKokielov 17:24, 3 januar 2007 (CET)

Predloga:Prostor[uredi kodo]

Predlogo {{prostor}} (prej je bila pod imenom Predloga:Space) sem predlagal za brisanje. Lahko podaš svoje mnenje? Poleg tega bi bilo v predlogi {{Razdelitev Rusije}} najbrž smiselno zamenjati besedo regija z besedo kraj. Svoje mnenje sem razložil na pogovorni strani te predloge. --Eleassar pogovor 16:45, 9 januar 2007 (CET)

Pozdrav[uredi kodo]

Te tako malo vidim (tukaj), da te moram pozdravit! --Andrejj 21:34, 29 januar 2007 (CET)

Vračam pozdrav. Saj sem tukaj vendar , če c izraziš v času kot četrti razsežnosti prostor-časa. --xJaM 21:38, 29 januar 2007 (CET)

Nikola Tesla[uredi kodo]

Zanima me če je to dovolj dober povzetek članka za na glavno stran:

“Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje.”
— Nikola Tesla [níkola têsla] (srbsko Никола Тесла), srbsko-ameriški elektroinženir, izumitelj, fizik, kemik in matematik, * 10. julij 1856, Smiljan pri Gospiću, Lika, Avstrijsko cesarstvo, danes Hrvaška, † 7. januar 1943, New York, New York, ZDA.
Nikola je bil sin Ličana Milutina Tesle in Georgine-Đuke Mandić iz znane liške družine.
Tesla je v svojem življenju patentiral več kot 700 patentov. Mnogi njegovi izumi tvorijo osnovo sodobne uporabe električne energije. Njegov najznamenitejši izum je večfazni indukcijski elektromotor, ki ga je zgradil leta 1882 in deluje na njegovem načelu izmeničnega električnega toka. Čeprav večina njegovih patentov pokriva področje elektrike, pa je deloval tudi na mnogih drugih. Teslina znamenita izuma sta tudi Teslino navitje in turbina brez lopatic.
V starejšem obdobju je začel raziskovati teoretična vprašanja o spreminjanju prostora in časa s pomočjo električnih in magnetnih pojavov. Teslo je prevzela misel o svetlobi kot o vzajemni pojavnosti delcev in valovanja, ki jo je prevzela tudi kvantna fizika. Teslovi predlogi so izgledali kot da bi izhajali neposredno iz znanstvenofantastičnega sveta antigravitacijskih zračnih plovil, teleportacije in časovnega potovanja. Verjetno je bil najbolj čuden izum, ki ga je Tesla kdaj predlagal, naprava za »miselno fotografijo«. Razpravljal je o tem, da bi bilo moč električno sled nastale misli, ki tvori odgovarjajočo sliko v očesni mrežnici, prek živčnega prenosa prebrati in posneti s takšno napravo. Shranjene podatke bi bilo moč obdelati prek umetnega optičnega živca in jih predvajati kot vidne vzorce na zaslonu. Drug Teslov teoretični izum je Teslova leteča naprava, ki za svoje delovanje ne bi potrebovala motorja in kril. Po njem se imenuje izpeljana enota za gostoto magnetnega polja tesla.
Ameriška revija Life ga je uvrstila med 100 najpomembnejših ljudi v zadnjih 1.000 letih. V omenjeni reviji so ga označili, kot enega najdaljnovidnejših izumiteljev sodobne dobe. Njegovi prispevki na področju vrtljivih magnetnih polj in izmeničnega električnega toka so omogočili elektrifikacijo sveta.
Po njem se imenuje sestavljena enota za gostoto magnetnega polja tesla. Enoto so imenovali leta 1960 na 11. generalni konferenci za uteži in mere (Conférence Générale des Poids et Mesures) v Parizu.

Seveda bi se ga moralo (še malo) skrajšati, bojim se tudi da sem se osredotočil predvsem na starejše obdobje. Kot fizik imaš o tem gotovo več pojma, zato mi kaj svetuj da ne bom porazno predstavil superčlanka na glavni strani. lp, --Miha 12:27, 12 marec 2007 (CET)


Povzetek je predolg. Biografske vrstice običajno ne dajemo na glavno stran, pa krepko lahko skrajšaš. Predlog:
(...)
— Nikola Tesla [níkola têsla] (srbsko Никола Тесла) je bil eden največjih fizikov, elektroinženirjev in izumiteljev 20. stoletja.
V svojem življenju je patentiral več kot 700 patentov. Mnogi njegovi izumi tvorijo osnovo sodobne uporabe električne energije. Njegov najznamenitejši izum je večfazni indukcijski elektromotor, ki ga je zgradil leta 1882 in deluje na njegovem načelu izmeničnega električnega toka. Čeprav večina njegovih patentov pokriva področje elektrike, pa je deloval tudi na mnogih drugih. Teslina znamenita izuma sta tudi Teslino navitje in turbina brez lopatic.
V starejšem obdobju je začel raziskovati teoretična vprašanja o spreminjanju prostora in časa s pomočjo električnih in magnetnih pojavov. Teslo je prevzela misel o svetlobi kot o vzajemni pojavnosti delcev in valovanja, ki jo je prevzela tudi kvantna fizika. Po njem se imenuje izpeljana enota za gostoto magnetnega polja tesla.
Ameriška revija Life ga je uvrstila med 100 najpomembnejših ljudi v zadnjih 1.000 letih. V omenjeni reviji so ga označili, kot enega najdaljnovidnejših izumiteljev sodobne dobe. Njegovi prispevki na področju vrtljivih magnetnih polj in izmeničnega električnega toka so omogočili elektrifikacijo sveta.
Po moje je toliko dovolj. Pa citat je tudi dobra ideja. LP --Tone 13:12, 12 marec 2007 (CET)
Hvala za predlog.lp, --Miha 16:33, 12 marec 2007 (CET)

Svetilnik[uredi kodo]

Oprosti, ce motim. Prav rad bi vedel, kako da so tvoje slike sprejete, moja pa je bila odstranjena po treh minutah. Ce se nisem prijavil, ne pomeni, da sem vandal. Boris

Aha. Andrej je verjetno mislil, da gre za vandalizem, čeprav ne vem na kakšni osnovi. Morda je menil, da je premalo besedila - kot ga je še sedaj. Jaz sem le dodal slike iz Zbirke. Bom pa vrnil sliko svetilnika Zmage pri Trstu, če gre za to sliko, ki je bila odstranjena. --xJaM 15:16, 16 marec 2007 (CET)

Hvala. Boris

Slovenjenje ruskih imen[uredi kodo]

Ojla, ali lahko prosim vržeš eno oko na Uporabniški pogovor:Jalen#Plisecka, ko boš imel čas. Thx., Ziga 09:58, 24 marec 2007 (CET)

Nadaljevanje preneseno na Pogovor o Wikipediji:Zapisovanje ruskih imen. --xJaM 22:35, 5 april 2007 (CEST)

Maria Valtorta[uredi kodo]

Ali bi lahko zbrisal stran »Maria Valtorta« - stran, ki ima samo redirekt na naslov Marija Valtorta. Slednjega bi rad prestavil nazaj. --Janezdrilc 18:40, 5 april 2007 (CEST)

Sem pobrisal. Preostale morebitne nepravilne povezave tja, pa ti pobriši, uredi. --xJaM 20:43, 5 april 2007 (CEST)

Vzdevek[uredi kodo]

Nekaj sem si moral izbrati, kličeš me pa lahko kar Domen. ;-) --Domen 08:39, 8 april 2007 (CEST)

Vem. Tudi sam sem si 'moral' nekaj izbrati. Verjetno bi bilo bolje če bi bil kar janmel ali kaj podobnega - jnmlk. No, saj, tudi xJaM bo v redu. Jaz lahko/moram zagovarjati le 'skrivnostni' x v vzdevku in pa še mogoče daljšo varianto vzdevka, ti pa moraš skrivnostno števil(k)o 334. Kako je npr. v primerih če si avtorji na angleški wp izberejo neprimerno ime (v drugem jeziku)? Če si npr. »pušiK...«, tam verjetno ne vedo, da lahko takšen vzdevek kaže na kletvico/nespodobnost. Verjetno bi jih bilo treba opozoriti na to. Mislim, da sem včeraj na en: videl en tak vzdevek, ki se mi zdi, da je naše gore list - vendar sem ga pozabil, in bi moral preveriti včerajšnje recent changes na en:, katerih, kot vemo, ni malo. Saj vem, sklanjanje Dbc334-ja se hecno sliši, no, ker, če nas bi bilo več Janezov (saj nas je), Andrejev in Domnov, lahko vzdevki pomagajo pri razpoznavanju. --xJaM 09:12, 8 april 2007 (CEST)

S številko se enostavno ne da sklanjati, zato se ponavadi kar brez nje. Za Domne se pa res ni bati, da jih bo več. :-) Prosim, če zaključiš administratorstvo Pinky. Hvala. --Domen 09:36, 8 april 2007 (CEST)

Portal:Astronomija[uredi kodo]

Moje mnenje je, da nov portal ni potreben, saj še za starega ne skrbimo. Seveda lahko ustvariš še en portal, ampak se bojim, da bo stari še bolj zastarel, ker pač ne bo imel teme. Torej bi bilo bolj pametno, da združiva moči in skrbiva (preurediva, preimenujeva) strani portal. Sicer pa lep pozdrav, --Miha 16:22, 8 april 2007 (CEST)

Razumem. Moje mnenje pa je, da je nekaj podobnega portalu potrebnega. Sicer mi osebno zadostuje seznam astronomskih vsebin, vendar mogoče bi navzven izgedalo boljše, kar me sicer ne zanima tako prednostno. Najpomembnejša mi je vsebina, opažam pa, da je težko usklajevati vsebine, predvsem mislim na poimenovanja, ker se pač vsakdo, ki ima čas, ki zna, in, ki se lahko, sklicuje na takšne in drugačne vire. 'Popanje' slik v članke sem verjetno že prerasel in se večinoma trudim glede vsebine, oziroma brez suhoparnih kali člankov. Pa tudi, znanosti je danes ogromno in je vprašanje kaj vse zbasati na portal Znanost. Trenutno sem naredil le škrbino portala, o vsebini, izgledu pa bom malo premislil. Ne bi tudi rad kar vse skopiral iz en: - ker nekaj pa lahko naredimo tudi sami, sedaj ko nekaj že obvladamo. Pa tudi človek se začne zgubljati v raznih predlogah, poimenovanjih. Wiki, oziroma orodja vezana z njim, bi morala biti še preprostejša, čeprav je seveda vprašanje če se to sploh da. Sem pa zelo za združevanje moči, vendar imam tudi slabe izkušnje pri projektu biološke taksonomizacije, tako da sem seveda zadržan/previden, (sicer že tudi po naravi). --xJaM 16:38, 8 april 2007 (CEST)

Če bi nas bilo več, bi stari portal gotovo imel teme, saj se mi zdijo, da so nekatere vse bolj aktualne, pa tudi besede Janeza Strnada v tej smeri so vzpodbudne (glej npr. zadnji dodan navedek k njegovemu članku za to kaj mislim). Res je da danes astronomija ne more več brez fizike (matematike), vendar je dejstvo da je to samostojna znanost, in če bi še radi dvignili kakovost wp, jo PMSM moramo/lahko obravnavamo ločeno, no, mislim prek krovnega portala. So take Jah Sun and Jah Rain, and Jah Stars and Jah Moon and yes, forever erase your fantasy...Robert Nesta Marley Če smo gledali Gibsonov zadnji film Apokalipto, je tam Gibson kot režiser in soscenarist dobro ujel kaj se zgodi, če se znanje skriva. Srhljivo. Upam, da wikipedi niso figure namazane s plavo barvo... --xJaM 17:09, 8 april 2007 (CEST)

Očitno si me prehitel v komentarju: No, portali so bili mišljeni kot nekaj statičnega, se pravi, da se hitro osvežujejo. Tu sem bil sam že deležen kritik... Lahko pa lepo uredimo kakšen seznam, dodamo kakšne večpredstavnostne datoteke (ali pa preprosto povzetke) pod poglavje, uredimo povezave na sorodne projekte in dodelamo uvod - ter dosežemo, kar potrebujemo. S tem pa, da je astronomija dovolj samostojna se bi pa strinjal, samo premalo nas je. lp, --Miha 17:14, 8 april 2007 (CEST)
Morda pa bi lahko naredili bazo slik ozvezdij (o katerih sta razpravljala z Domnom) in jo vključili v portal ter si malo olajšali delo z vstavkom randompage (nekaj v tem smislu). lp, --Miha 17:17, 8 april 2007 (CEST)
Ja, dobra ideja. Kot sem Tonetu zapisal, na en: piše da so amaterji odkrili prvi eksoplanet, lahko k 'odkrivanju' (če se tako izrazim) PMM prispevajo tudi 'navadni' wikipedi s pisanjem o (astronomskih) odkritjih. Lep primer je npr. Nushino pisanje o Jupitrovih lunah - dejansko čisto sveža odkritja, sicer profesionalnih astronomov - tako da niti na en: nimajo npr. polnih imen odkriteljev, ker je v ZDA pač navada da si polna imena krajšajo. --xJaM 17:28, 8 april 2007 (CEST)
Kaj je npr. zapisal Lunokhod: »I have a Ph.D and am paid to study the Moon on a full-time basis by a governmental agency. ... Astronomy textbooks are notoriously poor at summarizing what is known about the Moon. Wikipedia fills this gap, and it's my hope that the factually correct and current information presented here will diffuse somehow into the media and popular press. He, he, naprej razlaga, zakaj je za Luno pravilnejši izraz Mesec - seveda glede na angleščino. Pa tudi naravni satelit za lune drugih planetov. --xJaM 17:56, 8 april 2007 (CEST)
Ko boš imel slike narejene, mi povej, da dokončam tole. Glede izdelave slik bi ti lahko pomagal, vendar program en:KStars lahko izvaža le v rasterske datoteke. lp, --Miha 14:46, 9 april 2007 (CEST)

Именски простор `Портал`[uredi kodo]

Да, видех сад да на сл.вики нема овог именског простора. Међутим, нисам знао како се активира, па сам морао да питам Филипа. Елем, да би имали овај именски простор, морате да на Багзили тражите да вам га отворе. Поздрав. -- Obradović Goran (pogovor) 19:33, 11 april 2007 (CEST)

Zapisovanje ruskih imen[uredi kodo]

Skoraj prepričan sem, da bi morali Jakovleva prestaviti na Jakovljeva (tako ima npr. tudi Leksikon CZ), kajti zdaj se v Wikipedija:Zapisovanje ruskih imen#6_6 pojavlja nedoslednost: najprej imamo pri Laptevu patronim Jakovljevič (z opombo N# Jakovlevič), potem pa par vrstic spodaj zapis Aleksander Sergejevič *Jakovlev. LP --Jalen 18:29, 13 april 2007 (CEST)

Sem prestavil Jakovljeva in uredil povezave. Vojaški viri navajajo očitno največkrat »Jakovlev«. Dodal sem tudi Klimova zaradi patronima Jakovljevič. --xJaM 17:30, 17 april 2007 (CEST)

Wikipedija:Prošnje za administratorstvo/Janezdrilc[uredi kodo]

Ali lahko prosim zaključiš še to prošnjo? lp, --Miha 13:00, 14 april 2007 (CEST)


Celje, stanovanjska grobišča[uredi kodo]

Ker Te zanima ta tema, poglej celjecelje.blog.siol.net - mladinsko delo Lava (moje) plus fotografije s spremno besedo : stanovanjsko grobišče Lava Celje. (Alexbass 10:06, 18 april 2007 (CEST))

E,[uredi kodo]

Ajd` molim te, javi mi se na obradovicgoran na gmejlu, ne mogu da te kontaktiram preko mejla sa Vikipedije, a treba neki info da ti prosledim :) -- Obradović Goran (pogovor) 18:37, 18 april 2007 (CEST)

Giz[uredi kodo]

Mislim, da poimenovanje *gizška abeceda ne bo v redu glede na slovensko glasoslovje v takih izpeljankah. Pravilno bi bilo PMM giška (po logiki: Čerkezi> čerkeški) ali eventuelno giska (po logiki: Francozi> francoski). Res pa je, da ne vem, ali in katera od variant je v slovenščini uveljavljena. Predlagam, da članek preimenuješ na Etiopska pisava, kot imata nemščina [1] in poljščina [2], ali pa pisava giz. LP --Jalen 17:19, 19 april 2007 (CEST)

Razumem. Ne vem zakaj nisem pomislil na giška ali giska. Izrazov sicer nisem našel nikjer. »Pisava giz« bi bilo v redu, v virih sem našel kar giz (morda tudi potem »giz (abeceda/pisava)« - vendar mi je delovalo 'zlomljeno'. Zanimivo, v SSKJ je edina podobna beseda razškropiti. Angleški članek, iz katerega sem začel črpati, ima abeceda (podobno kot grška abeceda (sicer ne grška pisava)), bi zaenkrat prestavil na »abeceda giz« (ali na zlomljeno različico »giz (x)«). Najlepša hvala za opombo.
Lahko je angleščini včasih, oziroma velikokrat, ko kar sestavlja v zvezo samostalnik-samostalnik: Ge'ez -> Ge'ez alphabet. Moram tudi, za kaj bolj smiselnega zapisanega, predelati še prej južnoarabske jezike in to.
Giška abeceda je skoraj najbolj mamljivo. Etiopska pisava je kar nekam presplošno v tistem konglomeratu semitsko pisočega sveta. He, he - slovenska pisava in jasno slovenska abeceda. Za slovenščino sta abeceda in pisavi pač poimensko različni, pri gizu pa je pisava enaka abecedi (at least I think/understand so ...) --xJaM 17:38, 19 april 2007 (CEST)

Prav bi prišla tudi predloga kot en:Template:Infobox Writing system - »Predloga:Infopolje Pisalni sistem/Pisava«, vendar jo je treba še izdelati. --xJaM 17:45, 19 april 2007 (CEST)

Ja, ni rečeno da je giška abeceda in giška pisava (etiopska pisava) eno in isto. Mislim - na primer grška abeceda je samo v kategoriji abeced, ne pa tudi v kategoriji pisav. Zakaj? Jasno, giško abecedo lahko uporablja npr. džibutski jezik, in mu zato težje rečemo etiopska pisava. »Giška pisava« pa je nekako v zraku, kot »grška pisava« ipd. Podobno je v zraku na en: Ugaritic alphabet, ki kaže na Ugaritic script --xJaM 17:51, 19 april 2007 (CEST)

V redu, potem predlagam pisava/abeceda giz (neujemalni prilastki so namreč v slovenščini na desni strani).
Primer razškropiti, ki ga navajaš, je malo drugačne narave. Raz- je v tem primeru glagolska predpona, ki je samostojen morfem s svojim pomenom, -ski pa je zgolj oblikoslovna končnica za tvorjenje izpeljank. --Jalen 17:59, 19 april 2007 (CEST)
Velja. Gizška ~ bom sploh pobrisal. Še ena stvar je. Slovensko-amharski (x) govorec bi morda lahko rekel, da giz ni giz, in je morda še kako drugače pravilneje - geez, gees, gez, ges, gis, ipd, pa bi potem lahko bilo tudi geška ~, giska ~. Treba je verjetno verjeti tistim virom, ki jih pač imamo. --xJaM 18:05, 19 april 2007 (CEST)
Bo verjetno res kar gxz, saj ዘ ustreza z. --xJaM 18:52, 19 april 2007 (CEST)

Celje[uredi kodo]

Vidim, da so v članku o Celju tvoje fotografije, ki pa niso ravno najboljše kvalitete (predvsem Celjski dom je hudo zamegljen). Zato sem se danes sprehodil po centru s fotoaparatom v roki in posnel nekaj boljših z istimi motivi. Boš zameril če jih zamenjam? lp, Yerpo 14:25, 23 april 2007 (CEST)

Ne, ti kar zamenjaj kar se ti zdi ustrezno. Še vesel bom. --xJaM 15:06, 23 april 2007 (CEST)
Hm, nekaj težav imam pri zamenjavi slik v Zbirki. Taprva mi je sicer uspela, ampak je bila narobe obrnjena, zato sem jo hotel zamenjat še enkrat. Takrat jo je zamenjalo s tvojo staro (verjetno kakšen problem s cache-om), samo spodaj v zgodovini strani so napisane spremembe (glej sliko Celjskega doma). Naslednje slike ni hotelo zamenjat niti prvič. Se ti mogoče bolj spoznaš na te zadeve? lp, Yerpo 19:45, 24 april 2007 (CEST)
Celjski dom sem še enkrat naložil. Plečnikova posojilnica pa je naložena. Da se prikažeta, je treba malo igranja s cache-om, kot si že sam videl. Posojilnico mi kategorija že prikazuje. Škoda da mi je trenutno dosegljiv le 'trotlziher' aparat, ker če mašina ni dobro ostrila, sem vsaj ujel dobre oblake in svetlobo z njimi. Sicer pa bolje kot nič. --xJaM 13:42, 25 april 2007 (CEST)

Predloga:Infopolje Planet[uredi kodo]

Iz en: sem prevedel predlogo en:Template:Infobox Planet, ki naj bi zamenjala starejša infopolja za planete, male planete, pritlikave planete itd. Lahko jo še pregledaš in popraviš.

Kar pa se teleskopa tiče, naredi kot se ti zdi prav. Jaz sem svoje povedal (da po nepotrebnem begamo bralce) in se ne mislim več ukvarjati s tem. Se mi preprosto ne ljubi. Mogoče ima mnenje še kdo, ki piše o astronomiji (Nusha, Tone, Keber).

MMG, po zgledu Beziérjeve krivulje sem prestavil še Messierjev katalog na Messierov katalog. Četudi tako poimenovanje ni tako pogosto, je pravopisno pravilnejše. Upam, da je tako ok. Za Beziérovo funkcijo pa bo pmm najbolje, da jo vrnemo na naslov z ostrivcem, saj najbrž ideja, da bi imeli München pod naslovom Muenchen ne bo obrodila sadov, moramo pa si prizadevati za poenotenost. --Eleassar pogovor 14:56, 23 april 2007 (CEST)

Onaglaševanje[uredi kodo]

Prosil bi te, da naglas najprej preveriš v kakem zanesljivem viru. Nekaj stvari sem že popravil (po SP, Slovenskem medicinskem slovarju, Gradišnikovem nemško-slovenskem slovarju iz leta 1997) [3], [4], [5], [6]. --Eleassar pogovor 19:21, 4 maj 2007 (CEST)

Ohma in Rocha sem naglasil. Drugo pa nisem. Pri Ohmu mi je izgovorjava imena ([géork]) malo čudna. --xJaM 19:50, 4 maj 2007 (CEST)

Dobro!  :)[uredi kodo]

Dobro, da si kar tu. Hotel sem povedeti, da sem bil v Mariboru (se nasel z nekim Internet-poznancem iz Zagreba medtem ko sem bil na izletu v Dunaj) in mi je bilo vsec kar sem videl!  :) O, poskusil sem govoriti slovenscino ampk zaradi hudega sna in nevarnega srbskega luka, nisem prav dalec zasel.

Zivjo.  :) --VKokielov 03:50, 12 maj 2007 (CEST)

Geslo[uredi kodo]

Pozdravljen, potreboval bi tvojo pomoč. Strežnik mi zavrača geslo oz. mi javlja, da sem vnesel napačnega, svojega elektronskega naslova pa nimam vnešenega. Je možno kako rešiti težavo? Moj naslov je --brisan naslov--. Imam nekaj novih opomb k slovenjenju ruskih imen, pa ne morem urejati članka, ker se ne morem prijaviti. Hvala, Jalen --84.52.134.168 06:32, 22 maj 2007 (CEST)

Zdravo, hvala za mejl. Malo čudno je to. Javlja mi: Napaka ob prijavi:Vnesli ste napačno geslo. Prosimo, poskusite znova. Sam nimam v spominu, da bi spreminjal geslo. No saj, če ne gre drugače, lahko odprem tudi nov račun, a me vseeno zanima, ali je kaka možnost, da se stari prispevki ohranijo oz. preimenujejo na nov račun? Hvala še enkrat za odgovor. Jalen --84.52.134.168 08:17, 25 maj 2007 (CEST)

Če si pri prijavi vpisal svoj e-poštni naslov, ima obrazec za prijavo gumb 'Pošlji mi novo geslo'. Sicer pa boš res moral ustvariti nov račun. --Eleassar pogovor 09:04, 25 maj 2007 (CEST)
Ni vnesel elektronskega naslova. Bom vprašal še malo naokoli - IRC, pa še kje. Morda je možnost da se ti prenese zgodovina na nov uporabniški račun. Verjetno se tudi nisi samo enkrat logiral na sistem in si se morda zatipkal z geslom. Nekaj časa nazaj je sistem kar rad odjavljal, sedaj pa verjetno deluje v redu, in te odjavi kadar si pobrišeš svoje nastavitve v brskalniku ipd. --xJaM 15:16, 25 maj 2007 (CEST)

OK, bom počakal. Hvala še enkrat. -- Jalen 84.52.134.168 21:46, 25 maj 2007 (CEST)

Mogoče ima to kaj zveze z naslednjim: »User accounts where the password and username were equal can no longer log in. Such users will need to reset their password via email; if no email was provided, then only a developer can restore access to the account.«[7] --Eleassar pogovor 19:09, 29 maj 2007 (CEST)

Ali je med nami kak razvijalec?--84.52.134.168 22:52, 30 maj 2007 (CEST)

Med nami ga ni. Vprašaj razvijalce na meta. --Eleassar pogovor 10:27, 6 junij 2007 (CEST)
Vprašal sem na kanalu IRC #wikimedia-tech. Zaenkrat še ni konkretnega odgovora. Nekdo, ki to zna, bi moral Jalnu nastaviti e-pošto ali nekaj podobnega. --xJaM 17:38, 23 junij 2007 (CEST)

Ojla, so mi obnovili račun! --Jalen 21:31, 1. oktober 2007 (CEST)[odgovori]

Svoj e-mail naslov sem sedaj izbrisal, da se izognem spamu. --Jalen 07:58, 3. oktober 2007 (CEST)[odgovori]

Tir/tirnica[uredi kodo]

Sta izraza sopomenki? SSKJ definira tirnico kot »tir okoli osrednjega nebesnega telesa pod vplivom gravitacije«, torej ju nima za sopomenki. --Eleassar pogovor 10:26, 6 junij 2007 (CEST)

Mislim, da ima vsaj v astronomiji enak pomen uporabe. --Miha 13:19, 6 junij 2007 (CEST)
Dobro bi bilo najti kak vir, ki to obravnava. SSKJ namreč pravi ravno nasprotno. --Eleassar pogovor 13:59, 6 junij 2007 (CEST)
Tir je načeloma splošnejši pojem, saj gre, kot pravi tudi SSKJ, za splošno krivuljo, ki jo pri svojem gibanju opiše telo, se pa v ta namen uporablja tudi izraz tirnica, še posebej za orbite, ki so po večini kot krivulje elipse, oziroma druge stožnice. Oziroma, še drugače rečeno - za tirnico se rabi tudi splošnejši izraz - tir. Sam teh dveh pojmov ne bi ločeval. Bolj zanimivi so različni tipi tirov - eliptični tir, Keplerjev tir, Reggejev tir itd. --xJaM 03:48, 13 junij 2007 (CEST)
Kaj ti bodo spet viri? To tematiko (naj bi) obravnava že vsak dober učbenik kinematike, da o astrodinamiki niti ne govorim - slednjih pa je žal pri nas zelo malo, če sploh so. Za vire očitno sam nisem dober naslov - zgled za to je poskus navedbe dobrih virov za argumentacijo rabe izrazov daljnogled/teleskop. Verjamem, da danes izrazov, kot sta tir in tirnica, večinoma ne uporabljajo na veliko, in bomo (vsaj) v poljudno-znanstvenih člankih verjetno več našli orbito. SSKJ jo MMG glede na področje astr. definira podobno (ali enako) kot tirnico. --xJaM 07:13, 13 junij 2007 (CEST)
Hvala. Vsekakor se rajši ravnam po virih kot po mnenju osnovnošolcev, še posebno, kadar ti pravijo ravno nasprotno, kot kje piše. Na tvoje mnenje se bolj zanesem. Zanima me še, ali bi bilo smiselno prestaviti raketoplan na vesoljsko letalo. Po SP je raketoplan publicistični izraz. Aha ... vidim, da si to predlagal tudi sam na Pogovor:Raketoplan. --Eleassar pogovor 12:20, 13 junij 2007 (CEST)
Tudi tebi hvala za vprašanje. Je vsekakor na mestu. Če se oziramo npr. le na definicijo po SSKJ, ki seveda sploh ni slaba, bi res morali ločevati pojma, saj je tirnica po tej definiciji le nekaka sopomenka za orbito. Največkrat se mi zdi, da sem zasledil rabo izraza tir v zvezi s tir kometa, oziroma kometov tir. Seveda, kot sem že omenil, veliko avtorjev uporablja kar orbite, kar je načeloma v redu. Orbite nekako nakazujejo da gre za tire z malo izsrednostjo, tiri (vsaj dolgoperiodičnih) kometov pa imajo praviloma večje izsrednosti in so že prave elipse, če jih rišemo v miniaturnem 'ptičjem' pogledu Osončja ... Izven domene fizike se tir (in tudi tirnica) sliši(ta) res bolj železničarsko. Je pa pri nas pač takšna praksa, da raje posežemo po tujkah, čeprav imamo ustrezne domače besede in to. Tir in tirnico lahko zelo široko rabimo, v primerih kot je npr. orbitalni polet, pa težje, saj se tirni (tirnični) polet malo čudno sliši. Morda bi ustrezalo v tem primeru polet v tirnici/tiru ali kaj podobnega, slovenščina pa ima pač zelo rada pridevniške oblike. Mene mnenja osnovnošolcev ne motijo, saj mlade misli nikomur ne škodijo. Pravilno rabo pa si človek lahko tudi sam nekako poišče. Glede raketoplana sem sam najbolj navijal za vesoljski čolniček, ki je 'lepši' (morda tudi ustreznejši) prevod vesoljskega plovila po imenu space shuttle. Treba je tukaj tudi paziti, ker je morda vesoljsko letalo (raketno letalo, ...) lahko rezervirano za drugo vrsto plovila, zrakoplova ipd. Gre pač za vrsto ponovno uporabljivega nosilnega sistema (KKMI, oziroma MTKK - po ruski terminologiji), ki prevaža koristni tir v stabilno orbito z razliko od npr. rakete nosilke (angl. LV, oziroma ELV in/ali EELV), ki je večinoma za 'enkratno uporabo'. Čehi in Slovaki npr. MTKK (angl. RLS/RLV) rečejo raketoplan. Kot piše na en:, do maja 2007 ni nobenega delujočega resnično orbitalnega RLV. Najbližje temu je raketoplan (alias space shuttle), ki je delno ponovno uporabljiv. --xJaM 04:18, 15 junij 2007 (CEST)

Odgovoril sem ti na pogovor:Raketoplan. MMG, glej tudi Pogovor:Naša Galaksija. --Eleassar pogovor 11:25, 27 junij 2007 (CEST)

Erik Mongrain[uredi kodo]

Hello XJamRastafire, Sorry to disturb you, but could you please write a stub http://sl.wikipedia.org/wiki/Erik_Mongrain - just a few sentences based on http://en.wikipedia.org/wiki/Erik_Mongrain? Just 2-5 sentences would be sufficient enough. Please! --Antaya 02:31, 27 junij 2007 (CEST)

No, problem. Pinky already done that. --xJaM 14:20, 29. junij 2007 (CEST)[odgovori]

Dolge noči potovanja v dan[uredi kodo]

Pozdrav!!! Ta noč je bila pa hudo ustvarjalna. Čestitam! Poglej na Wikipedija: V živo in prevzemi kot prostovoljec kakšno vlogo:-)--Pranavor 05:45, 22. julij 2007 (CEST)[odgovori]

Zahvala[uredi kodo]

Hvala za čestitko. LP--Reorgart

Potrditev[uredi kodo]

Ali lahko potrdiš prisotnost na srečanju,xJaM? Lp--Pranavor 10:14, 27. julij 2007 (CEST)[odgovori]


sprememba uporabniškega imena..[uredi kodo]

Ja če lahko, bi vas pa prosil če mi vi spremenite uprabniško ime(da ne bo tako prepoznavno(ime,priimek)..Lep pozdrav! --Gašper Svetelj 16:46, 26. julij 2007 (CEST)[odgovori]

Ni problema. Torej »toxic 92«, če prav razumem. Z veliko ali z malo? Pa ne vikaj me. --xJaM 16:48, 26. julij 2007 (CEST)[odgovori]

Z veliko..ok. --Gašper Svetelj 17:18, 26. julij 2007 (CEST)[odgovori]

Sem naredil. Morda se boš moral odlogirati in nazaj prijaviti. Pa veliko uspeha pri urejanju! --xJaM 17:25, 26. julij 2007 (CEST)[odgovori]

Hvala.Tebi pa želim uspešno delo še naprej.Lep pozdrav!--84.41.41.31 17:30, 26. julij 2007 (CEST)[odgovori]


zaštita[uredi kodo]

Vidim da dosta znaš hrvatskog jezika pa bih te molio da mi zaštitiš suradničku stranicu tako da je mogu uređivati samo prijavljeni suradnici.--Haker 14:28, 28. julij 2007 (CEST)[odgovori]

Uradjeno. --xJaM 15:11, 28. julij 2007 (CEST)[odgovori]

Nisi me dobro razumio.ja hoću da ju zaštitiš tako da je mogu uređivati SAMO PRIJAVLJENI SURADNICI,A NE SAMO ADMINISTRATORI!!!--Haker 17:20, 28. julij 2007 (CEST)[odgovori]

Razumio sam te. Hteo sam uradit baš to - ali izgleda da negde nešto nisam u redu uradio. Pa idemo ponovo. Se izvinjavam za zakašnenje. Tu su tri nivoa zaštite - i ja sam zaštitio tvoju korisničku stranicu pred neprijavljenimi suradnici. Ali kako izgleda, ne baš. --xJaM 11:16, 30. julij 2007 (CEST)[odgovori]
Proverio sam još jedan put - i u redu sam zaštitio stranicu - »blokiraj neregistrirane uporabnike« - ali zašto to ne radi kako treba, ne znam ... --xJaM 11:20, 30. julij 2007 (CEST)[odgovori]
Ne deluje, ker se je uporabnik registriral šele 28. julija, torej je v obdobju novega uporabnika, ki traja tri dni, če se ne motim. Po pretečenem času se uporabnik obravnava kot pravi registrirani uporabnik. Sedaj bi se moralo dati urejati. --Domen 18:50, 3. avgust 2007 (CEST)[odgovori]

Prošnja za birokratorstvo, Tone[uredi kodo]

Ali lahko prosim zaključiš še to prošnjo?

MMG: Če se še spomniš sva malo nazaj debetirala o Portalu Astronomija. Ker je minilo že kar nekaj časa me zanima, kako napredujejo slike ozvezdij. --Miha 14:53, 3. avgust 2007 (CEST)[odgovori]

Sem zaključil in čestitam Tonetu za uspešno končano prošnjo. Trenutno za omenjene slike ozvezdij na žalost ni časa - imam pa seveda to v načrtih in na 'prednostni listi'. --xJaM 18:45, 3. avgust 2007 (CEST)[odgovori]

Osirotelo ozvezdje[uredi kodo]

Slika Slika:Andromeda sl opt.png je osirotela. Vstavi jo kam ali pa izbriši, prosim. Hvala. --Domen 18:51, 3. avgust 2007 (CEST)[odgovori]

Preden jo lahko vložim kam, je treba predelati predlogo o infopolju ozvezdij, ker le ta samodejno bere slike, imenovane z latinskimi imeni - trenutne slike pa ne morem preimenovati, ker je že v Zbirki. Ko bi bile slike končane, bi se dale v zbirko npr. - latinsko_ime sl.png ... Kar nekaj dela. Ali tako moti ker je trenutno osirotela? --xJaM 19:00, 3. avgust 2007 (CEST)[odgovori]
Vsak dan jo gledam, pa mi že malo najeda. Tako kot ostalih 30. :-) --Domen 19:09, 3. avgust 2007 (CEST)[odgovori]

Vabilo[uredi kodo]

Prav posebej te vabim na srečanje slovenskih wikipedistov, sicer pa imaš vse informacije tu ali na moji pogovorni strani.--Amazone7 13:39, 10. avgust 2007 (CEST)[odgovori]

Hvala ti Ines za povabilo. Kot sem dejal, bom prisotnost potrdil do 2007-08-16. Dela je (imam) vrh glave 8-). BTW - lepa slika Davida Bowieja. Ali si (že) gledala The Prestige, kjer je dobro (in na svoj način) odigral Teslo? --xJaM 13:47, 10. avgust 2007 (CEST)[odgovori]

ne, vem pa za film. Kje bi se ga dalo dobiti? sicer pa; jaz te bom kar dala na seznam potem boš pa že videl, ok? Gre se zaradi piar-a ker rabijo vsaj približno vedeti.--Amazone7 13:51, 10. avgust 2007 (CEST)[odgovori]

Lep pozdrav. Manjkal si nam na srečanju. Oglasi se mi na moji strani.--Amazone7 21:23, 30. avgust 2007 (CEST)[odgovori]

No škoda, da te ni bilo. Srečanje bi se splačalo ponoviti v kakšni hosti, ki ne bi bila oblegana z novinarji :D. --Miha 22:22, 30. avgust 2007 (CEST)[odgovori]

Brez medijev tudi ni promocije wikipedije, Miha. Dobro da so prišli, glede na to da so danes odstopili 3je ministri. Tebi hvala za vse kar si danes naredil, kajti bil si naša zvezda in si bil nedvomno dobra promocija.--Amazone7 22:26, 30. avgust 2007 (CEST)[odgovori]

Kaj imamo srečanja zato, da reklamiramo Wikipedijo, ali zato, da se srečamo? --Domen 22:30, 30. avgust 2007 (CEST)[odgovori]
Obetroje! --Andrejj 22:33, 30. avgust 2007 (CEST)[odgovori]
A! --Domen 22:34, 30. avgust 2007 (CEST)[odgovori]
Hotel sem priti, vendar res nisem mogel. Upam, da je vse potekalo tako kot je bilo mišljeno. Seveda gre za to da se srečamo. Se mi zdi, čeprav je veliko pogovornih strani, je moč še kaj naprej doreči v živo. --xJaM 04:19, 31. avgust 2007 (CEST)[odgovori]

Domen, ni te bilo, zato te prosim da razumeš malo situacijo in na stvar ne gledaš zgolj s svojega osebnega vidika. Wikipediija rabi promocijo, dosti le te. Le tako se jo bo začelo bolje spoštovati. In drugo: na Magistratu se je skoraj težko srečati mimo župana oz tudi medijev, enako velja za grad. V Ljubljani prav tako ni mačji kašelj dobiti prostor, sploh sredi poletja. Drugič se potrudi in pridi ali pa organiziraj enako srečanje sam, videl boš, da ni tako malo dela, če želiš da ti pride malo več ljudi. Ne moremo večno samo sedeti za računalniki, sicer pa si verjetno zasledil, kako se je obneslo predhodno srečanje, 2 sta prišla, kar lepo pokaže kako resno ljudje jemljejo Wikipedijo pri nas. Mislim, da dosti več ne rabim razlagati. Lahko pa še vedno, če še kdo ni kaj razumel.--Amazone7 15:25, 31. avgust 2007 (CEST)[odgovori]

Mezoameriški koledar dolgega štetja[uredi kodo]

Dober članek! --Andrejj 20:09, 12. avgust 2007 (CEST)[odgovori]

Ga zaključujem. Imena majevskih mesecev in dni bom slovenil in pisal z malo. Drugače pa sem podobno snov že pred leti prevedel in razdelal po Jenkinsovem članku, ki je naveden v zunanjih povezavah, in je še vedno dostopen na spletu. Da ga napišem po angl. članku iz njihove wp, sta me vzpodbudili dve stvari - Gibsonov Apokalipto in članek o Majih v avgustovskem NGS. Pomatral sem se tudi s predlogo za pretvorbo, ki je dostopna na en {{Predloga:Maya date}}. Njenega imena nisem tudi slovenil, saj je dokaj na nizkem nivoju - lahko jo sloveni kdo drug, če želi. Članek bom najprej v grobem prevedel, nato pa bi ga še dodelal na nekaterih mestih, da bi bil še bolj razumljiv. Poleg tega je članek nastal ravno na 11. avgust, ki je zvezan, če korelacije držijo, z istim dnem leta 3114 pr. n. š., ko se je začel trenutni cikel. --xJaM 20:20, 12. avgust 2007 (CEST)[odgovori]


Seznam mineralov[uredi kodo]

Zdravo, prosil bi te, če si ta članek ogledaš in podaš mnenje. Nekako se bojim, da sem ga naredil preobsežnega, nasploh pa bi pomoč bila dobrodošla (pri popravkih itd.). Lp, --Archangel 16:41, 14. avgust 2007 (CEST)[odgovori]

Zdravo. Bom vsekakor pogledal - vendar snovi ne poznam dovolj, da bi lahko kaj pametnega dodal. Ker ima večina hitrejše povezave, verjetno s preobsežnostjo ni tak problem. Sam se npr. ubadam z najbolj optimalnim seznamom galaksij, ki bo gotovo podmožica množice reči z vsaj elementi. Tako na hitro pa ga lahko razdeliš na razrede, ki vidim, da so v tej sistematiki. Eden od čarov wikipedije je pmm tudi neznanska lahnost takšnih seznamov. Rekord menda trenutno nosi seznam asteroidov, ki je tudi že razdeljen in, ki je bil (že) deležen kritike - vanj je treba vsekakor spraviti tudi slovenska imena, ker je drugače dosti manj uporaben. --xJaM 16:54, 14. avgust 2007 (CEST)[odgovori]

Vprašanje[uredi kodo]

Vprašam tebe direktno. Rada bi izpopolnjevala članek o Daliju, pa dodala še kakšno sliko. Ker je znan slikar, ki je umrl leta 1989, tu seveda nastane problem. Zanima me, kako označujemo slike, ki jih npr poskeniramo ali fotografiramo iz koledarja ali blokca itd. Pod kakšno licenco se to dodaja, če sploh se.-Amazone7 16:41, 31. avgust 2007 (CEST)[odgovori]

Sam sem npr. poskeniral dva Vischerjeva bakroreza - ju dal v Zbirko - nisem pa navedel vira, pa se sistem takoj pritoži in vrže takšno sliko pod kategorijo Images without source. Saj, vir lahko navedem, vendar ostaja spet vprašnje licence, o kateri govoriš. Pri Vischerjevih bakrorezih ne bi smelo biti problemov, saj je to gotovo javna last (nastalo v 17. stoletju), za Dalijeve slike pa morda. Mislim, da ti dejansko ne morem prav dobro odgovoriti - žal. Pa, saj, ali niso takšnih vprašanj že reševali na srečanju s pravnikoma. Kdo drug bi ti verjetno znal bolje odgovoriti. Pa tudi sam bi rad 100% vedel kako je s tem, da bi počasi nehali stopicati vselej okoli te teme. Morda poštena uporaba s slabšo kakovostjo, kar sicer za Zbirko menda ni sprejemljivo. --xJaM 16:51, 31. avgust 2007 (CEST)[odgovori]

O tem smo včeraj govorili, omenjal je nekaj Štruc. Vse mi pač ni ostalo v glavi. Še kdo, kdo ve več?--Amazone7 16:53, 31. avgust 2007 (CEST)[odgovori]

Ena takšna slikca (brez virov) je npr. Sielanka. Škoda, ker bodo takšne slike verjetno kmalu romale v koš. Vischerjevih bi bilo gotovo škoda. Do takrat moram podati vire. --xJaM 16:58, 31. avgust 2007 (CEST)[odgovori]

Ali pa avtoportret Alberta Weisgerberja. --xJaM 16:59, 31. avgust 2007 (CEST)[odgovori]

no, kako konkretno se npr označi neka slika, ki je prefotkana iz koledarja? oz fotografirana? kako licenco se ji nadene?--Amazone7 17:04, 31. avgust 2007 (CEST)[odgovori]

Saj pravim, da ne vem - na žalost 100%. Čisto uradno morda (sploh) ne gre. To seveda pišem preveč bojazljivo - pač nisem močen na tem področju. Pmm gre za to, da so (in morajo) določene stvari biti dostopne vsem. Ali slike drugače ni moč dobiti, da ti ne bi bila krivec zanjo, npr? --xJaM 17:09, 31. avgust 2007 (CEST)[odgovori]

Ma govorim na splošno. Težko je pisati o slikarju, če ne moreš dodat slike.--Amazone7 17:11, 31. avgust 2007 (CEST)[odgovori]