Romana Jordan

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Romana Jordan Cizelj)
Skoči na: navigacija, iskanje
Romana Jordan
Portret
Romana Jordan Cizelj
Rojstvo 8. januar 1966({{padleft:1966|4|0}}-{{padleft:1|2|0}}-{{padleft:8|2|0}}) (52 let)
Celje
Državljanstvo Flag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of SFR Yugoslavia.svg SFRJ
Poklic političarka, fizičarka

Romana Jordan Cizelj, slovenska fizičarka in političarka, * 8. januar 1966, Celje, Slovenija.

Življenje[uredi | uredi kodo]

Romana je otroštvo preživela v Žalcu in Preboldu v Savinjski dolini.

Leta je 1990 diplomirala na Fakulteti za elektrotehniko, leta 1994 je na Fakulteti za matematiko in fiziko magistrirala na temo Ocena pogostosti izpustov raziskovalnega reaktorja z verjetnostnimi varnostnimi metodami, leta 2001 pa je na isti fakulteti doktorirala na temo Ocena stanja komponent jedrskih sistemov z uporabo teorije verjetnosti in teorije mehkih množic. Od leta 1990 se na Odseku za reaktorsko tehniko Instituta Jožef Stefan ukvarja z raziskovanjem verjetnostnih varnostnih analiz in mehkih množic. Je članica slovenskega in evropskega društva jedrskih strokovnjakov ter univerzitetnega znanstvenega foruma.

Med letoma 1998 in 2002 je bila predsednica nadzornega odbora občine Domžale. Leta 2004 je bila na listi SDS izvoljena za poslanko v Evropskem parlamentu, kjer deluje v poslanski skupini Evropske ljudske stranke. Leta 2009 je bila ponovno na listi SDS izvoljena za poslanko v Evropskem parlamentu, kjer deluje v poslanski skupini Evropske ljudske stranke. V Evropskem parlamentu je članica odborov ITRE (Odbor za Industijo, Raziskave in Enegretiko) in ENVI (Odbor za Okolje, Javno zdravje in Varnost hrane). Pravtako pa je članica delegacij Evropskega parlamenta za odnose z Turčijo in ZDA. Dr. Romana Jordan Cizelj je predsednica Odbora za okolje in prostor pri Strokovnem svetu SDS, članica upravnega odbora in podpredsednica Slovenskega odbora za NATO, članica Svetovalnega odbora Mednarodne ustanove - fundacije za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF), predsednica Upravnega odbora Sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in odlaganje radioaktivnih odpadkov iz NEK, podpredsednica Evropskega energetskega foruma, članica Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije in članica v Evropskem združenju jedrskih društev. Državni zbor jo je marca 2010 razrešil s funkcije v Upravnem odbora Sklada za financiranje razgradnje NEK, saj kljub ugotovitvi Komisije za preprečevanje korupcije, da funkcija ni združljiva s funkcijo evropske poslanke, ni odstopila z enega od teh položajev.[1]

Na državnozborskih volitvah leta 2011 je kandidirala na listi SDS.

Družina[uredi | uredi kodo]

Tudi njen mož Leon se ukvarja z jedrsko fiziko, in dela na inštitutu Jožef Stefan v Podgorici. Imata dva sinova. Živi v Domžalah.

Priznanja[uredi | uredi kodo]

Nagrade

Opombe in sklici[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]