Romana Jordan

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Romana Jordan Cizelj
Portret
Slovenska evroposlanka
Na položaju
2004 – 2014
Osebni podatki
Rojstvo8. januar 1966({{padleft:1966|4|0}}-{{padleft:1|2|0}}-{{padleft:8|2|0}}) (55 let)
Celje
Politična strankaSlovenska demokratska stranka
Poklicpolitičarka, fizičarka
Spletna stranromanajordan.si

Romana Jordan (prej Jordan Cizelj); slovenska fizičarka in političarka, * 8. januar 1966, Celje, Slovenija.

Življenje[uredi | uredi kodo]

Romana je otroštvo preživela v Žalcu in Preboldu v Savinjski dolini.

Leta je 1990 diplomirala na Fakulteti za elektrotehniko, leta 1994 je na Fakulteti za matematiko in fiziko magistrirala na temo Ocena pogostosti izpustov raziskovalnega reaktorja z verjetnostnimi varnostnimi metodami, leta 2001 pa je na isti fakulteti doktorirala na temo Ocena stanja komponent jedrskih sistemov z uporabo teorije verjetnosti in teorije mehkih množic. Od leta 1990 se na Odseku za reaktorsko tehniko Instituta Jožef Stefan ukvarja z raziskovanjem verjetnostnih varnostnih analiz in mehkih množic. Je članica slovenskega in evropskega društva jedrskih strokovnjakov ter univerzitetnega znanstvenega foruma.

Zasebno[uredi | uredi kodo]

Poročena je bila z Leonom Cizljem, ki vodi Odsek za reaktorsko tehniko (R4) na reaktorskem centru Instituta Jožef Stefan v Podgorici. Imata dva sinova. Živi v Domžalah.

Politika[uredi | uredi kodo]

Med letoma 1998 in 2002 je bila predsednica nadzornega odbora občine Domžale. Leta 2004 je bila na listi SDS izvoljena za poslanko v Evropskem parlamentu, kjer je delovala v poslanski skupini Evropske ljudske stranke. Leta 2009 je bila v Evropski parlament izvoljena še enkrat.

V Evropskem parlamentu je bila članica odborov ITRE (Odbor za Industijo, Raziskave in Enegretiko) in ENVI (Odbor za Okolje, Javno zdravje in Varnost hrane). Prav tako pa je bila članica delegacij Evropskega parlamenta za odnose z Turčijo in ZDA. Bila je predsednica Odbora za okolje in prostor pri Strokovnem svetu SDS, članica upravnega odbora in podpredsednica Slovenskega odbora za NATO, članica Svetovalnega odbora Mednarodne ustanove - fundacije za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF), predsednica Upravnega odbora Sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in odlaganje radioaktivnih odpadkov iz NEK, podpredsednica Evropskega energetskega foruma, članica Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije in članica v Evropskem združenju jedrskih društev.

Državni zbor jo je marca 2010 razrešil s funkcije v Upravnem odboru Sklada za financiranje razgradnje NEK, saj kljub ugotovitvi Komisije za preprečevanje korupcije, da funkcija ni združljiva s funkcijo evropske poslanke, ni odstopila z enega od teh položajev.[1]

Na državnozborskih volitvah leta 2011 je kandidirala na listi SDS.

Nagrade in priznanja[uredi | uredi kodo]

Opombe in sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Jordan Cizljeva nič več v upravnem odboru sklada NEK-a". MMC RTV-SLO. 4.3.2010. Pridobljeno dne 5.3.2010.
  2. http://www.theparliament.com/mepawards/history

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]