Rožna dolina, Ljubljana

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Križišče Škrabčeve ulice in Kocenove ulice pri Študentskem naselju

Rožna dolina je ljubljanski predel, ki leži zahodno od centra mesta. Nahaja se med Vičem oz. železniško progo Ljubljana - Koper in Rožnikom, med Tivolijem in potokom Glinščica, ima okoli 7000 prebivalcev (2017).

Skozi Rožno dolino potekajo tri prometnejše ceste: Cesta VI, Škrabčeva ulica ter Cesta 27. aprila. Po njih potekajo trase mestnih avtobusnih linij št. 14, 18 in 18L. Ostale ceste so večinoma mrežasto razporejene in označene z rimskimi številkami (npr. Cesta IV, Cesta IX ...).

Povod za ustanovitev naselja je bil potres leta 1895. Ker je potres je porušil v Ljubljani večino najstarejših hiš, kjer so imeli delavski sloji poceni stanovanja, sta dr. Krek in dr. Žitnik ustanovila Slovensko delavsko stavbno društvo, ki je po potresu začelo svojim čla­nom zidati hišice (najprej v Vodmatu, na Kodelijevem in v Koleziji v Trnovem). Kmalu pa je zmanjkalo poceni stavbišč blizu Ljubljane, zato je društvo kupilo velike travnike med železnico in Večno potjo. Pri tem je društvo mislilo v prvi vrsti na delavstvo bližnje Tobačne tovarne. Travniki pa so bili zamočvirjeni in brez jarkov in odtokov. Prvo rožnodolsko hišo je leta 1898 na dvignjenem nasipu železnice postavil Matevž Perne, ki je 1903 ustanovil tudi Olepševalni odbor (od 1905 Olepševalno dru­štvo), v katerem so prostovoljci pomagali izsuševati območje in graditi naselje po ameriškem vzoru.[1]

Leta 1915 je bilo v Rožni dolini že 110 hiš in 1683 prebivalcev, 1930 314 hiš in 2159 prebivalcev, 1931 že 340 hiš in 3431 prebivalcev.

Večinoma prevladuje individualna stanovanjska gradnja, pomembnejši objekti pa so Vila Podrožnik, Študentsko naselje, Vidmarjeva vila, Biotehniška fakulteta, Inštitut za gozdno in lesno gospodarstvo ...

V bližini se nahajata ljubljanski živalski vrt in park Tivoli.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]


Viri[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Beg, Ante (1940). Črtice o bivši občini Vič. Kronika slovenskih mest, letnik 7, številka 1, str. 26 - 31.