Kodeljevo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ljubljana - Mestna četrt Kodeljevo
LegaMestna občina Ljubljana
RKD št.20040 (opis enote)[1]

Kodeljevo je del Ljubljane, ki se nahaja vzhodno od mestnega središča. Razmejujejo ga reka Ljubljanica, Gruberjev kanal in železniška proga Ljubljana - Metlika d.m.. Po sredini Kodeljevega poteka ena pomembnejših in prometnih ljubljanskih ulic, in sicer Povšetova ulica.

Javni potniški promet[uredi | uredi kodo]

Predel je s centrom Ljubljane povezan z rednimi mestnimi avtobusnimi linijami št. 5, N5, 9 in 13.

Zgradbe in objekti[uredi | uredi kodo]

Na Kodeljevem ima sedež Fakulteta za šport v Ljubljani, poleg pa se nahaja še Športni park Kodeljevo s kopališčem in grad Kodeljevo. Ob Ljubljanici stoji cerkev Sv. Terezije. Na področju Kodeljevega ima svoj šolski okoliš Osnovna šola Ketteja in Murna, ki je dobila ime po pesnikih Dragotinu Ketteju in Josipu Murnu. Pesnika slovenske moderne sta živela in mlada umrla v bližini Kodeljevega, v Cukrarni na Poljanah.

Izvor imena[uredi | uredi kodo]

Predel je dobil ime po družini Codellijev, ki je imela na tem območju nekdaj v lasti večja posestva. Od 2016 je park v okolici gradu poimenovan Park Antona Codellija.

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. »Opis enote nepremične kulturne dediščine, evidenčna številka 20040«. Pregledovalnik Registra kulturne dediščine (Zakon o varstvu kulturne dediščine, Uradni list RS, št. 16/2008). Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]