Rožnik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Cerkev Marijinega obiskanja na Cankarjevem vrhu.

Rožnik je grič, tudi četrtna skupnost v mestu Ljubljana. Razgledni vrh je skupaj s potmi nanj priljubljena sprehajalna točka Ljubljančanov.[1] Vrh Rožnika se imenuje Šišenski hrib (429 m), bolj obiskan pa je Cankarjev vrh (394 m), poimenovan po pisatelju Ivanu Cankarju, ki je v letih med 1910 in 1917 živel na kmetiji in gostilni na tem mestu. Zgradba je danes prenovljena v večji gostilno z vrtom. V enem od gospodarskih poslopij je ljubljanski Mestni muzej uredil Cankarjevo spominsko sobo. Na dvorišču je bil leta 1948, ob 30-ti obletnici pisateljeve smrti, postavljen tudi njegov doprsni kip, delo Frančiška Smerduja. Nad hišo stoji Cerkev Marijinega obiskanja, na livadi pod njo pa je prostor za različne prireditve ali slavnosti. Na tem mestu je tradicionalno vsakoletno praznovanje praznika dela (1. maj). Ob tej priložnosti se pred cerkvijo prižge kres, katerega so pred uveljavitvo 1. maja kurili za kresno noč. Podelijo pa tudi literarno nagrado Kresnik.

Med Cankarjevim vrhom in Šišenskim hribom pa se nahaja še tretji vrh, imenovan Drenikov vrh. Ta vrh je neoznačen in malo obiskan, ker tik pod vrhom stoji zasebna hiša. Ta vrh obide sprehajalna pot med Cankarjevim vrhom in Šišenskim hribom.

Geografska lega[uredi | uredi kodo]

Rožnik na jugu meji na nekdaj močvirno Rožno dolino, četrt urejenih delavskih hiš in vzporedno elitnih vil pomembnih Ljubljančanov, kakršni so bili trgovec Franc Kollmann, župan Ivan Hribar in književni kritik Josip Vidmar in rodbina Vidmar. Med nekdanjii vilami najbolj izstopa protokolarni objekt Vila Podrožnik, poleg nje je rezidenca ameriške ambasade. Nedaleč je belgijska rezidenca, v njej je nekdaj bivala soproga Antona Slodnjaka. V gozdiču na južni strani Rožnika je območje hiš veljakov nekdanje države in v smeri proti Čadu hiša pionirke slovenske gledališke igre, Marije Vere v modernističnem slogu bauhaus (arhitekt Maks Strenar). Pri hiši se začne tudi »Trim steza Marija Vera«, opremljena s telovadnimi orodji.

Velik del jugozahodnega pobočja Rožnika zaseda Zoološki vrt. Na prostoru ob Glinščici pa je zrasel nov naravoslovni univerzitetni center. Zahodni del je zaradi dveh mokrišč ekološko zaščiteno območje (Mali in Veliki Rakovnik); meji na četrtno skupnost Koseze. Severozahodna dolinica Mostec je znana po potokih in mostičkih ter po smučarskih skakalnicah.[2] Urejeno ima tudi otroško igrišče in trim stezo.

Severni in severovzhodni del meji na katastrsko občino Šiško, na tem predelu hriba stoji samoten opečnati stolp[3], ki je bil uporabljan kot stolp smučarske skakalnice z iztekom na ob Vodnikovi cesti. Skakalnico blizu Galletovega dvorca so opustili. Nedaleč od skakalnice je tudi Vodnikova domačija. Na robu gozda nad predelom Spodnje Šiške stoji razvaline opuščenega Hotela Bellevue[4], v tretjem tisočletju denacionalizirana in trenutno zanemarjena zgradba, ki je bila značilno historistična arhitektura.

Zahodni del Rožnika meji na park Tivoli in s tem na mestno jedro. Ob vznožju hriba sta Cekinov grad in Grad Tivoli, za katerim stoji v 20. stoletju priljubljen nekdanji ljubljanski Hotel Tivoli, imenovan Švicarija. Stavba je bila zgrajena leta 1910. Prenovljena stavba ima nov gostinski lokal ni ateljeje umetV njeni bližini se začenja tudi krožna Jesenkova pot, učna pot, imenovana po slovenskem botaniku Franu Jesenku. Ob njej so zasajene domače in eksotične vrste dreves, ki so označena s slovenskimi in latinskimi imeni.

Opombe[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]