Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Tivolski grad v parku Tivoli, Ljubljana

Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib je bil zavarovan leta 1984. Krajinski park se razteza na SZ obrobju mesta Ljubljane in obsega mestni park Tivoli ter parkovna gozda Rožnik in Šišenski hrib.

Slednja sta porasla s samoniklo gozdno vegetacijo, kjer so posamezna drevesa pomembna zaradi starosti in dimenzij. Za Tivolskim gradom je klasično nahajališče evropske gomoljčice (Pseudostellaria europaea), na območju Malega Rožnika in Mosteca pa so mokrišča, kjer so rastišča močvirske in barjanske flore in vegetacije.

Park Tivoli[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Park Tivoli, Ljubljana.
Drevesa v Parku Tivoli
Cerkev Marijinega obiskanja na Cankarjevem vrhu (Rožnik).

Park obsega približno 5 km² ter sega v samo središče mesta. V parku je več kot dva ducata različnih spomenikov, vodnjakov in plastik od katerih je najbolj znan pastirček s piščalko Zdenka Kalina, ki stoji od leta 1946 nad stopnicami severno od ribnika in je simbol RTV Slovenije.

Rožnik[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Rožnik.

Tivolski park neopazno prehaja v Rožnik, hrib, ki je visok 391 m in je s tem le nekaj metrov višji od Ljubljanskega gradu. Rožnik je danes urejena gozdna površina, nekoč pa je tu bilo zavetišče za gobavce ter kasneje pribežališče meščanov pred epidemijami.

Šišenski hrib[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Šišenski hrib.

Svoje ime je dobil po vaseh Spodnja in Zgornja Šiška. Na pobočju pod vrhom je več jam, francoskih šanc, ki so jih leta 1809 izkopali Francozi za svoje topove, da so lahko obstreljevali avstrijsko postojanko na Ljubljanskem gradu.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Odlok o razglasitvi Tivolija, Rožnika in Šišenskega hriba za naravno znamenitost iz leta 1984 (Ur. l. SRS, št. 21/84)

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]