Program Sojuz

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Sojuz je sovjetski (ruski) vesoljski program. Sojuz 1, prvo raketo tega programa, so izstrelili 23. aprila 1967. Nazadnje so leta 2006, skupaj z ZDA, izstrelili Sojuz TMA-8. Program Sojuz je precej poceni, ker rakete izdelujejo serijsko.

Je tretji projekt (takoj za N1-težko nosilno raketo za večnamensko uporabo ter vojaško vesoljsko postajo OS-1) Sergeja Koroljova v programu »Človek v vesolju«, ki je bilo novo, večnamensko vesoljsko plovilo imenovano 7K Sojuz (Zveza). Staro vesoljsko plovilo Vostok, je bilo namreč preveč omejeno, saj ni bilo zmožno spreminjati orbite, niti se ni moglo združiti z drugim vesoljskim plovilom.

Vesoljska ladja Sojuz je sestavljena iz kroglastega orbitalnega odseka, zvonastega pristajalnega odseka in valjastega instrumentalno-pogonskega (priborno-agregatnega) odseka. V plovilu Sojuz je prostora za tri kozmonavte, ki imajo med izstrelitvijo in pristankom oblečene skafandre vrste Sokol KV2.

Sojuz TM v vesolje ponese istoimenska nosilna raketa Sojuz U. Vesoljska ladja se je uporabljala za prevoz vesoljcev na rusko vesoljsko postajo Mir, dandanes pa z njo letijo na Mednarodno vesoljsko postajo, kjer jo uporabljajo tudi kot reševalno plovilo.