Projekt Mercury

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Našitek z insignijo projekta

Projekt Mercury (angleško Project Mercury) je bil prvi program vesoljskih odprav s človeško posadko Združenih držav Amerike, med letoma 1959 in 1963, katerega glavni cilj je bil izvesti orbitalni vesoljski polet s človeško posadko. Dodatna cilja sta bila raziskati sposobnost človeka delovati v vesolju in varno vrniti tako plovilo kot posadko. Program je dobil ime po rimskemu božanstvu Merkurju, ki simbolizira hitrost.

V sklopu programa je 5. maja 1961 v vesolje poletel prvi Američan, astronavt Alan Shepard (odprava Mercury-Redstone 3), tri tedne po prvi sovjetski vesoljski odpravi s človeško posadko, ko je Jurij Gagarin postal prvi človek v vesolju. Glavni cilj programa je izpolnila odprava Mercury-Atlas 6 20. februarja 1962, med katero je John Glenn trikrat obkrožil Zemljo in varno pristal v oceanu blizu mesta izstrelitve.

Za zgodnjo fazo načrtovanja je bil odgovoren Nacionalni svetovalni odbor za aeronavtiko (NACA), ki ga je leta 1958 nadomestila agencija NASA. Skupno so Združene države Amerike v sklopu programa opravile 20 preskusnih izstrelitev brez človeške posadke (v štirih so sodelovali živalski poskusni subjekti), tem sta sledili dve podorbitalni odpravi z astronavtom na krovu, njima pa še štiri orbitalne. Projektu Mercury je sledil projekt Gemini, temu pa program Apollo.

Seznam poletov s človeško posadko[uredi | uredi kodo]

Kapsula Mercury z ubežnim stolpom na vrhu

Odprave projekta Mercury so v vesolje ponesle šest astronavtov:

Zadnji načrtovana odprava programa, tridnevni polet Mercury-Atlas 10, je bila odpovedana, ker je imel astronavt Deke Slayton težave s srcem.

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]