Sputnik 1

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Maketa Sputnika 1

Sputnik 1 (rusko Спутник-1, Sopotnik 1) je bil prvi Zemljin umetni satelit, prvi iz niza sovjetskih satelitov Sputnik. Izstrelili so ga 4. oktobra 1957 iz Bajkonurja.

Sputnik je tehtal 83 kg in je imel dva radijska oddajnika. Zemljo naj bi obkrožal na višini 250 km.

Izstrelitev Sputnika 1 je predstavljala začetek vesoljske tekme med Sovjetsko zvezo in ZDA.

Nosilna raketa (medcelinska balistična raketa SS-6) je ob 22:28 po moskovskem času s kozmodroma Bajkonur vzletela v nebo. S tem dnem se je resnično začela vesoljska doba. Satelit Sputnik je imel premer vsega 58 centimetrov. V notranjosti krogle je bil radijski oddajnik, ki je oddajal znameniti bip-bip-bip. Satelit je Zemljo obkrožil v 96,2 minutah, krožil je na višini med 227 in 945 kilometrov. Bil je preprosta aluminijasta krogla, iz katere so štrlele štiri dolge antene (dve 2,4 m in dve 2,9 m).

Načrtovalec Sputnika, ruski vesoljski strokovnjak Sergej Pavlovič Koroljov, je kasneje takole komentiral obliko prvega satelita: »Zdi se mi, da mora prvi Sputnik imeti enostavno in prepoznavno obliko, podobno obliki naravnih nebesnih teles.«. To je res bilo pomembno, »saj bo Sputnik za vedno ostal v zavesti ljudi kot simbol začetka vesoljske dobe«. Odziv, ki ga je Sputnik povzročil v Združenih državah Amerike, je nihal med presenečenjem in skorajda preplahom. Različne raziskave so ugotovile, da je v dveh mesecih po izstrelitvi, zanj vedel že skoraj vsak Američan. Opazovanje Sputnika na njegovi poti po nebu je postalo pravi svetovni dogodek, časopisi pa so objavljali napovedi o položaju satelita.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Posnetki signala, ki ga je oddajal Sputnik[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]