Škedenj (Trst): razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 1.781 zlogov ,  pred 2 letoma
m
 
== Zgodovina ==
Če izvzamemo ostanke [[Rimski imperij|rimske]] poselitve (ob morju obrat za pranje in čiščenje oblačil, manjši pristan s tremi pomoli) je škedenj nastal v [[Srednji vek|Srednjem veku]] (prvič se ga v zgodovinskih virih omenja leta 1256), na južni, prisojni strani griča pod cerkvijo. Tu je bilo staro pokopališče in škofijska pristava, imenovana kar Škofija. Tik pod njima je nastala skupina hiš, kjer je prevladoval priimek Sancin, preko ceste so se naselili Flegi in Šumani. Leta 1271 je bila prvič omenjena cerkvica pri Sveti Soboti, ki naj bi bila porušena leta 1784. Vsaj od 16. stoletja je Škedenj še imel soline, ki so bile odstranjene koncemleta 19.1830, stoletjado leta 1850 sta ob njih delovala dva manjša [[Škver|škvera]].
==Gospodarstvo==
Škedenjci so se ob kmetijstvu in vinogradništvu nekoč ukvarjali tudi z ribištvom, ter so imeli svoje [[Čupa|čupe - deblake]], s katerim so občasno prihajali v konflikt z ribiči na beneškem ozemlju, onkraj Glinščice. Nekateri so se preživljali tudi kot obrtniki, s solinarstvom pa so se ukvarjali skoraj izključno Italijani.
[[Slika:Razglednica_Škednja_1905.jpg|thumb|250px|Škedenjska železarna leta 1905]]
Leta 1895 je bil zgrajen prvi del današnje škedenjske železarne (podružnice jeseniške železarne) v lasti ''Kranjske industrijske družbe (Krainische Industrie Gesellschaft)''. Od leta 1906 do leta 1908 je v Škednju delovala avtomobilska tovarna ''Alba Automobilwerke Aktiengesellschaft'', rafinerija pri sv. Soboti pa od 1891. Tem obratom sta se priključila še rižarna (1913) in lesno skladišče razširjenega tržaškega pristanišča. Z novimi delovnimi možnostmi se je gospodarski položaj Škedenjcev znatno izboljšal, zato so ti pričeli opuščati kmetijstvo in se zaposlovati v industriji.
 
Mestna četrt je bila poznana tudi po značilnem škedenjskem kruhu (t.i. ''"bighe"''), ki so ga izmislile škedenjske ''krušarce''. Škedenj je namreč imel krušno tradicijo, priznano tudi izven Trsta. Leta 1756 je Škedenj osvojil tudi prvo nagrado avstrijske krone za najboljši kruh v celem cesarstvu in tedaj so ''škedenjske krušarce'' obiskale [[Dunaj]] in na dvoru predstavile kruh. Pravijo, da je med drugo svetovno vojno škedenjski kruh dosegel tudi ranjence v [[Partizanska bolnišnica Franja|partizanski bolnišnici Franja]]. ''Krušarce'' so z dejavnostjo nadaljevale tudi po vojni, dokler niso novi higienski predpisi prepovedali domačo krušno peko.
 
==Promet==
53.657

urejanj

Navigacijski meni