Regija: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 5 zlogov ,  pred 8 leti
m
brez povzetka urejanja
m (Bot: Migracija 60 interwikija/-ev, od zdaj gostuje(-jo) na Wikipodatkih, na d:q82794)
m
'''Régija''' je področjeobmočje ali(laično območjetudi področje(na katerega je običajno razdeljena [[država]], [[celina]], skupnost držav, drugo.
 
Glede na vsebino, ki jo regija obravnava jih lahko delimo na:
Skladno s trenutno veljavno NUTS klasifikacijo se zdajšnjih 27 držav članic Evropske unije na ravni NUTS 1 členi v 124 enot, na ravni NUTS 2 v 297 enot in na ravni NUTS 3 v 1321 enot. Največ enot na ravni NUTS 1 ima Nemčija (16), kar enajst držav (Češka, Danska, Estonija, Irska, Ciper, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Slovenija in Slovaška) ima na tej ravni le eno enoto. Tudi na ravni NUTS 2 ima največ enot Nemčija (38); sledi ji Združeno Kraljestvo (37); Estonija, Ciper, Litva, Latvija, Luksemburg in Malta pa imajo na tej ravni le po eno enoto. Tudi na ravni NUTS 3 ima Nemčija največ enot (412), le po eno pa imata Ciper in Luksemburg.
 
Poleg Uredbe NUTS se uporablja še ''Standardna klasifikacija teritorialnih enot'' (SKTE). SKTE je do tretje ravni enaka NUTS, od četrte ravni dalje pa se ozemlje za potrebestatistične statistikepotrebe členi še na pet nižjih ravni (na upravne enote, občine, krajevne, vaške in četrtne skupnosti, naselja, prostorske okoliše).
 
== Naravno-geografske regije ==
Primer: "Razvojno partnerstvo Pokolpje" je združilo sedem občin v [[Bela krajina|Beli krajini]] in na [[Kočevsko|Kočevskem]] (Kočevje, Loški Potok, Osilnica, Kostel, Črnomelj, Semič in Metlika), ki imajo skupaj 46.549 prebivalcev. Na tem območju je velika potreba po novih delovnih mestih zlasti zaradi prestrukturiranja gospodarstva. Namen razvojnega partnerstva je krepitev razvojnih struktur, ki bodo skupaj izvajale čezmejne projekte (s Hrvaško), predvsem pa hitrejši razvoj manj razvitih območij v manjših občinah v regijah.
 
Primer: "Savinjska regija - Ekoregija" je projekt, ki ima za cilj, da skozi različne aktivnostidejavnosti odgovorno in zavestno spreminja odnos do okolja na bolje. Za potrebe realizacijeuresničenje je bila v maju 2011 podpisana ''Deklaracija trajnostnega razvoja'', ki se nanaša na območje [[Savinjska regija|Savinjske regije]], kjer na 2301 km2 živi več kot 255.000 prebivalcev v 31 občinah.
 
== Viri ==
1.438

urejanj

Navigacijski meni