Uporabniški pogovor:Matijap/Arhiv 3: Razlika med redakcijama

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Matijap (pogovor | prispevki)
mBrez povzetka urejanja
Matijap (pogovor | prispevki)
mBrez povzetka urejanja
Vrstica 1: Vrstica 1:
{{arhiv}}
== Agrumi ==
== Agrumi ==



Redakcija: 18:50, 13. februar 2012

Agrumi

Stvar presega moje skromne moči. Postavil sem vljudno vprašanje za pomoč, v odgovor dobim enostavno brisanje. Naj ostanejo članki taki, kot pač so, z vsemi netočnimi podatki vred. Se bo že nekoč pojavil kak izvedenec, ki bo vse lepo uredil. Pozdrav. --IzTrsta 10:40, 15 januar 2006 (CET)

Te dni sem bolj slabo spremljal dogajanje. O katerem brisanju je govora (kateri članek)? --romanm (pogovor) 11:05, 15 januar 2006 (CET)
Tržačan. Kdo in zakaj ti je brisal članke in katere? Nekako domnevam da Klemen. Prosim povej kaj več, in predvsem piši kot dekle po 10 letih samostanske šole - to ni moja zahteva. --Janez Novak 13:19, 15 januar 2006 (CET)
Obljubim, da ti bom pomagal pri taksonomiji, takoj ko bom imel čas. Upaj na slabo vreme. :-) Tudi sam te prosim, da poveš kaj več o brisanju. lp, --matijap | pogovor 19:16, 15 januar 2006 (CET)

Hvala za razumevanje. Ne skakajte vsi po luftu, ko se omenja brisanje – v mojem primeru ni bilo tako hudo. Recimo, da se gre le za neolikan poseg, pa amen. Če mi boš, matijap, utegnil malo pomagati s taksonomskimi škatlami, bom pa spet vzel v roke zapiske, ki sem jih davi klavrno spravil na dno predala. --IzTrsta 21:41, 15 januar 2006 (CET)

Neolikanost je na Wikipediji strogo prepovedana, Vsi se moramo obnašati kakor dekleta po 10 letih samostanske šole. Še besede, ki so vsaj malo nevljkudne so prepovedane. Kaj šele samovoljno brisanje (to domnevam da je bilo). Tržačan povej prosim kaj je bilo in se ne obnaćaj kot preplašena prodajalka pri Merkatorju (oziroma Standi - če sem iz spomina prav napisal).--Janez Novak 21:49, 15 januar 2006 (CET)
V članek o agrumih sem spet vrnil latinska imena. Upam, da v splošno zadovoljstvo. --romanm (pogovor) 21:52, 15 januar 2006 (CET)

Janez, imel si prav ... Mislim, da bi se nekateri počasi morali začeti zavedati, da Wikipedija (še) ni nikogaršnji fevd. lp, --matijap | pogovor 22:17, 15 januar 2006 (CET)

Moje »fevdalno« urejanje -> spremenil sem naslove člankov iz Citrus x aurantifolia (limeta) v limeta. Isto mu je že predhodno svetoval Tone [1], a kot kaže IzTrsta, je Citrus x aurantifolia (limeta) običajno ime; da ne govorim o dejstvu, da imamo že obstoječe članke (limeta). Če to velja za fevdalno obnašanje... LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 22:24, 15 januar 2006 (CET)

Ni bil moj namen, da dvignem afero, in tudi ni prav, da obremenjujemo pogovorno stran Matiji. Zato sem se obnašal kot prodajalke, ki jih je Janez spoznal pri Merkatorju (mmg, Stande že nekaj let ni več), sedaj pa bom povedal svoje. Na moje vprašanje sta se odzvala samo Tone in Janez, a dva glasova nista merodajna za odločitev, ki bo vplivala na vse bodoče članke o rastlinah. Pričakoval sem še drugih mnenj in to bi bil moral podati Klemen. Namesto tega je raje popravil tekst, kot je smatral, da je pravilno: to je neolikano. Ni govora o fevdih in brigadah, je samo neolikano in pri svojih 64 letih sem se navadil, da ne jemljem v poštev neolikanih ljudi, temveč se enostavno umaknem iz pozorišča. Vsa stvar bi se lahko tukaj končala in vsi bi živeli v sreči in zadovoljstvu še sto let (kot v pravljicah). Pa me je čisto nepričakovano Matija poklical nazaj. Poglejmo torej, za kaj pravzaprav gre.

Rastline so povsod po svetu in vsak jim da svoje ime, zato sem mislil, da bi bilo dobro, če se zadevni članki predstavijo s strokovnim imenom, stran z domačim imenom bi pa dobila redirekt. To prav zaradi tega, ponavljam, ker ima vsaka vas svoj glas. Tonetov nasvet se mi ni zdel uporaben, ker (1) ni sistematičen in (2) ker ni lahko določiti, katera imena so bolj znana ali udomačena. Pa vendar bi bili lahko o tem debatirali, a debata se ni razvila. Če mi je nekdo nekaj svetoval, to ne pomeni, da se moram nasveta držati. Ker ni bilo drugih odzivov, sem razumel, de je stvar postranske važnosti, in sem šel po svoji pameti naprej. Strokovno ime seveda ni običajno ime, a tudi limeta ni običajno ime, saj je pri nas malone neznana. Razen tega, obstoječe članke sem nameraval obdelati, ko bi si bil na jasnem o postopku. Toliko o tem.

Pa ne morem si kaj, da ne bi pripomnil še nekaj malega – in svečano obljubljam, da o tem ne bom več spregovoril. Če koga zbada v nos, da se je pritepel med slovenske strani zamejec, naj to odkrito pove na moji pogovorni strani ali po e-pošti. Če nosim kako drugo krivdo, naj me opomne, da bom po svojih močeh popravil. Naj mi ne meče polen pod noge.

Če kdo želi dalje debatirati o teh nesrečnih agrumih, prosim prenesite debato na bolj umestno stran; če debata ni potrebna, prosim nehajmo z zbadanjem in lotimo se dela. --IzTrsta 12:13, 16 januar 2006 (CET)

Niti slučajno ni problem tvoj zamejski izvor, vsak avtor tvornih prispevkov je dobrodošel! Prispevki drugih so (večinoma) mišljeni dobronamerno. Včasih je problem njihova utemeljitev, še zlasti kadar gre za brisanje (dela) vsebine, tega pač nima smisla označiti pri povzetku kot slog. Za imena agrumov so seveda potrebna "domača" in znanstvena, z ustreznimi preusmeritvami. --AndrejJ (pog., prisp.) 12:20, 16 januar 2006 (CET)

Glede mojega urejanja: ravnal sem v skladu s Dogovorih o poimenovanjih, ki pravi: »V naslovih uporabljajte slovenska imena pojmov, če obstajajo« in »Za naslov članka uporabite najbolj pogosto ime, ki še ni dvoumno«. Glede na dejstvo, da imamo vse članke iz sistematike poimenovane s slovenskimi imeni, kjer jih imamo, je to poenotenje z ostalimi članki. Janez je začel članek o Limeti, ki je v skladu s Dogovori. Ne vidim, kako je neolikano, da se držimo pravil in smernic. Poleg tega tudi WikiProjekt Taksonomija določa, da je naslov slovensko ime, medtem ko se znanstveno ime omeni takoj za slovenskim, ampak šele v članku. Moja edina napaka, kot jo jaz vidim, da sem poleg preimenovanja naslovov člankov, hkrati izbrisal tudi znanstvena imena, kar pa je Roman že popravil; ki MMG ni vrnil naslove člankov v prvotno stanje, ampak je pustil v mojem slogu, kar pomeni, da se s takim poimenovanjem strinja. LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 12:32, 16 januar 2006 (CET)

Roman ni popravil v tvojem slogu, popravil je slovensko ime z notranjo povezavo in v oklepaju pustil latinsko ime. Res pa velja tako urejanje pojasniti vsaj v povzetku, ker je oznaka slog hudo preširoka. --AndrejJ (pog., prisp.) 12:42, 16 januar 2006 (CET)

Da se neha pogovor na tej strani, sem vse skupaj prestavil Pod lipo. --Tone 13:42, 16 januar 2006 (CET)

Kandidature

Prosil bi te, da si ogledaš trenutno prošnje za administratorstvo in podaš svoj glas. LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 15:02, 26 januar 2006 (CET)

Veteranska priznanja

Matija, lahko prosim po zgledu Slika:Veteran 2.png skuješ še Slika:Veteran 3.png in (zaenkrat) Slika:Veteran 4.png, da jih podelimo prvoborcem? --AndrejJ (pog., prisp.) 21:55, 8 marec 2006 (CET)

Storjeno. lp, --matijap | pogovor 23:03, 8 marec 2006 (CET)

Super, hvala! --AndrejJ (pog., prisp.) 23:10, 8 marec 2006 (CET)

Trapasti članki

Bojeval sem (v službi) že kar precej bitk z malim upanjem v uspeh, nekaj pa že vnaprej obsojenih na poraz. Vendar sem se bojeval, bolj ali predvem manj uspešno. Bistveno je da se bojuješ za svoja načela, kot pa to ali je boj uspešen ali ne. Če bi predniki Slovenci obupali pred neenakopravnim bojem slovenske Wikipedije ne bi bilo. Pa lep pozdrav. --Janez Novak 21:23, 18 marec 2006 (CET)

No, saj točno o tem govori Uvod h Krstu, iz katerega sem navajal. Upam, da nisi napačno razumel, da tvojega boja ne podpiram - seveda pa sem se zraven hotel še pošaliti in s tem malce sprostiti napetost, ki trenutno vlada na naši WP. --matijap | pogovor 21:33, 18 marec 2006 (CET)
Mogoće pa bi bilo koristno da bi elastika počila in "kar bo bo". Zdravlenje s šokom je včasih koristno, včasih pa bolnika "odpošlje na Žale". --Janez Novak 22:19, 18 marec 2006 (CET)

Prevajanje

Če imaš kaj odveč časa, [2], [3], [4]. Če bi jih priredil za bitko pri Austerlitzu. LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 13:50, 20 marec 2006 (CET)

Ta teden najbrž ne bo šlo, ker se moram pripraviti za dva izpita, sliki pa sta kar komplicirani. Morda bom lahko čez vikend ali prihodnji teden. lp, --matijap | pogovor 17:00, 20 marec 2006 (CET)

Želeni ali željeni

Sedaj, ko sem prestavil sem malo v dvomih, če sem prav ravnal. Je prav želeni ali željeni? -Ferdi 18:54, 22 marec 2006 (CET)

Bolj prav je najbrž želeni. Word samodejno popravlja željen na želen, pa tudi v najnovejšem SP je pod geslom željen "preusmeritev" na želen. lp, --matijap | pogovor 18:58, 22 marec 2006 (CET)

Vmesnik

Zdravo! Me samo zanima, če si v Bugzillo dodal predlog za posodobitev vmesnika. Nekam dolgo meljejo. --Eleassar pogovor 17:07, 20 april 2006 (CEST)

Nisem. Ugotovil sem, da prevod vmesnika še vedno ni (in niti ne more biti) primeren za wikije, ločene od Wikipedije, saj je na strani [5] med drugim zahtevano, da prevod nima vključenega nikakršnega oblikovanja, v njem pa ne sme biti omenjena Wikipedija. Potrebno bi bilo namreč pripraviti datoteko, kot je [6]. Če želimo izdelati prevod programja MediaWiki, bi si morali vzeti precej časa, da bi vanj prenesli obstoječe prevode iz vmesnika slovenske Wikipedije in jih oklestili okraskov ter ostalega. Sicer sem pripravljen sodelovati, predlagam ti, da si razdeliva delo in vključiva še kakšnega morebitnega sodelavca. --matijap | pogovor 19:39, 20 april 2006 (CEST)

Je to tale povezava: [7] ali tale: [8]? Kako se to ureja? Snameš dol in urejaš npr. v Wordu in potem pošlješ na Bugzillo? Upam, da ne sprašujem prevelikih neumnosti. :) --Eleassar pogovor 12:01, 9 maj 2006 (CEST)

P.S.: Našel sem še tole: [9], [10]. Lep pozdrav! --Eleassar pogovor 12:05, 9 maj 2006 (CEST)

Berem dokumetacijo in se učim ... --Eleassar pogovor 22:19, 10 maj 2006 (CEST)
V redu, srečno. Če boš potreboval pomoč, mi sporoči. --matijap | pogovor 15:27, 11 maj 2006 (CEST)

Matija, ali lahko prosim pogledaš Wikipedija:Predlogi za brisanje/ZI in podaš svoje mnenje? Že vnaprej hvala. Z Eleassarjem očitno ne bova daleč prišla ... --xJaM 20:14, 23 april 2006 (CEST)

Hvala

Hvala za Fotografsko priznanje! --Ziga 15:26, 30 april 2006 (CEST)

Ni problema. --matijap | pogovor 10:19, 1 maj 2006 (CEST)

Podpis

Kako si lahko oblikujem takšen podpis kot ga imaš ti in drugi? Ta nepodpisani komentar je dodal/-a Darko Pes (pogovor • prispevki)

Boris Černigoj

Hvala za konstruktivno pomoč pri urejanju članka o Borisu Černigoju! Lep pozdrav! Tuma 08:20, 12 maj 2006 (CEST)

Ni za kaj, res ni bilo veliko popraviti. --matijap | pogovor 15:45, 12 maj 2006 (CEST)

Pozdravljeni/dobrodošli

Zdravo, zanima me, od kje podatek, da je 'dobrodošli' hrvatizem? Potem bi bilo treba prestaviti tudi stran Wikipedija:Dobrodošli, novinci. --Eleassar pogovor 16:33, 18 maj 2006 (CEST)

Iz lastne glave. :) Pomisli, kako se po hrvaško in srbsko reče "smo prišli"? Če te moti, vrni, sam pa se sicer strinjam, da prestavimo tudi Wikipedija:Dobrodošli, novinci. --matijap | pogovor 16:38, 18 maj 2006 (CEST)

V bistvu mi je vseeno, čeprav v SP ali v SSKJ 'dobrodošel' ni označeno kot zaznamovano. --Eleassar pogovor 17:05, 18 maj 2006 (CEST)

Snojev Slovenski etimološki slovar pravi, da je beseda nastala v 19. stoletju prek dobrodošnice (18. stol. - dobrodošnica - pijača za dobrodošlico) iz hrvaške in srbske dobrodošao, kar je sklop iz dobro in došao (prišel). Če se nihče ne bo oglasil, bom prestavil tudi Wikipedija:Dobrodošli, novinci. --matijap | pogovor 20:36, 18 maj 2006 (CEST)

Pozdravljen -> hello, dobrodošel -> welcome. Mislim, da se dobrodošel uporablja že toliko časa, da je povsem slovenska. No, vsaj cel kup drugih besed je bolj zaznamovanih kot tale. Jaz raje ne bi menjal. LP--Tone 21:50, 18 maj 2006 (CEST)

Zgodovina kolesarstva

Kaj vraga si počel s člankom?? -Ferdi

Izbrisal si povezavo na barona in tvoje urejanje sem vrnil. Programje deluje tako, da v primeru, ko je več zaporednih urejanj izvedla ista oseba, vrne na prvo starejše urejanje nekega drugega uporabnika. Na to sem pozabil, zato sem moral vse skupaj vrniti še ročno - kot bi bil moral napraviti že čisto na začetku. Pa ni me treba ravno nadirati. --matijap | pogovor 20:17, 18 maj 2006 (CEST)
Oprosti, nisem te hotel vznemiriti glede tega... da, sistem vrne na urejanje prejšnjega uporabnika, toda čemu si sploh želel vrniti na prejšnje stanje, ko pa "dotično geslo ni imelo nikakršne vrednosti k razumljivosti članka", kakršno je tudi pravilo/smernica Vikipedije. -Ferdi 20:20, 18 maj 2006 (CEST)
Hm, o tem bi se lahko pogovarjala v nedogled. :) Načeloma se mi zdi odstranjevanje notranjih povezav nesmiselno, razen v izjemnih primerih, ko je več besedila podčrtanega kot ne - Zgodovina kolesarstva pa ne sodi med take članke. Ne vem, no. Morda komu tudi tisti baron kaj pove, oziroma v njem nenadoma zbudi kako zanimanje, razlaga pa je nato samo klik daleč. Sam bi povezavo ohranil - nikakor pa ne bom jezen, če jo pobrišeš. --matijap | pogovor 20:26, 18 maj 2006 (CEST)

invitation

Hello! I invite you to my site with word "sugar" in more than 300 languages (www.zucker.prv.pl). If you want, please register me to my guestbook (www.ksiegi-gosci.info/dodaj.php/cukier). Have you word "sugar" in language, which is not available on my site? Please write me it! Thank you very much! Vector (talk)

Nujno

Prosim odstrani iz glavne strani tisto o renesančnih gibanjih, ker ni pravilno. Moram popraviti članek, da bo bolj razumljiv. Se opravičujem. --IzTrsta 10:17, 29 maj 2006 (CEST)

Storjeno. Predloge na glavni strani sicer lahko ureja vsakdo. --matijap | pogovor 15:34, 29 maj 2006 (CEST)

Glede na dejstvo, da si za Wikipedijo prispeval zemljevide, bi te povabil/prosil, da si vpišeš med izvajalce dotičnega WikiProjekta, tako da se ve, na katere ljudi se je potrebno obrniti s podobnimi prošnjami. HvN! LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 11:47, 31 maj 2006 (CEST)

Moja kandidatura

Hvala za izkazano podporo ob glasovanju za moj status administratorja. Potrudil se bom, da izkazanega zaupanja ne bom razočaral. --Burek 12:44, 4 junij 2006 (CEST)

Zgled in Najdi.si

Matija, bi lahko prosim popravil svojo sliko Zgled.jpg tako, da bi na njej pisalo zgled - zaradi slovnice. Učimo se namreč iz zgledov. Hvala!

Poleg tega sem videl, da si se lotil dodajanja Najdi.si v MediaWiki:Googlesearch, vendar bi bilo potrebnih še nekaj popravkov. Manjka slika (lahko jo najdeš s pregledom kode strani najdi.si in povežeš direktno, kot je to storjeno za Google/Yahoo), avtomatski vpis iskalnega izraza v okence in možnost omejitve iskanja na sl.wikipedia.org. Znal bi dodati prvi dve možnosti, nikakor pa mi ni jasno, kaj je treba storiti za tretjo. Hvala vnaprej. --Eleassar pogovor 12:55, 7 junij 2006 (CEST)

Sploh ne vem, kje na Wikipediji naj preizkušam iskanje po Najdi.si, tako da kaj prida dopolnjevati ravno ne morem. Mi lahko kako pomagaš?
Sliko pa bom popravil, v kolikor sem shranil PSD datoteko. --matijap | pogovor 20:44, 7 junij 2006 (CEST)

Žal ti ne morem pomagati, ker tudi sam ne vem. Če ne veš, kako to popraviti, bomo pustili za kdaj drugič, ko si bo kdo programje Mediawiki namestil na svojem strežniku. Lahko pa gremo po načelu poskusov in popravljanja. --Eleassar pogovor 21:00, 7 junij 2006 (CEST)

Ja, torej je preizkušanje možno le tedaj, ko iskanje po bazi ne deluje? Zoprno. To pomeni, da bom popravljal takrat. --matijap | pogovor 21:05, 7 junij 2006 (CEST)

Matija, našel sem jo! Preizkušanje je (vsaj deloma) mogoče z uporabo gumba hitri predogled. --Eleassar pogovor 02:35, 8 junij 2006 (CEST)
Hvala lepa. Sem že popravil in deluje. Oblikovno je sicer malo slabše od zgornjih dveh, saj je logotip Najdi.si premajhen - pa bomo že preživeli, ali pa našli večjega :) --matijap | pogovor 14:39, 8 junij 2006 (CEST)
Super deluje! Hvala! --Eleassar pogovor 15:28, 8 junij 2006 (CEST)
Mislim, da se večina uči iz primerov. Tudi meni se zdi zgled veliko 'lepši' in ustreznejši v takšnih primerih. Sem pa seveda doživel, da so moje vnose zgledov v wikiju nadomestili s primeri. --xJaM 17:12, 8 junij 2006 (CEST)

Matija, ne vem, če si videl to stran. http://www.najdi.si/help/searchform.html. Na dnu strani so opisane težave s šumniki, morda bi bilo treba še kaj optimizirati za UTF-8. --Eleassar pogovor 12:26, 18 junij 2006 (CEST)

Meni iskanje s šumniki deluje. --matijap | pogovor 22:29, 18 junij 2006 (CEST)

Arhiv

Zdravo, Matija! Če arhiviraš pogovor pod lipo, je bolje, da staro stran prestaviš in nato narediš novo, ker se s tem ohrani zgodovina stare strani (vsebina nedokončanih debat na novi strani žal sicer ne). Opazil sem namreč, da si jo kar skopiral. --romanm (pogovor) 18:29, 8 junij 2006 (CEST)

Ja, imaš prav. Hvala za opozorilo, bom prihodnjič upošteval. --matijap | pogovor 18:47, 8 junij 2006 (CEST)

Predloga:Zvok

Kateri angleški predlogi ustreza {{zvok}}? Bi jo lahko posodobil in dodal dokumentacijo? Hvala. Imamo namreč tudi {{Avdio}}. --Eleassar pogovor 17:50, 10 junij 2006 (CEST)

Se ne spomnim. V edinem članku, kjer je bila uporabljena, sem jo zamenjal s Predloga:Avdio, nato pa jo izbrisal. --matijap | pogovor 18:11, 10 junij 2006 (CEST)

Iskalnik

* * * O G L A S I * * *


Odslej je na razpolago nova izboljšana in precej elegantnejša različica ISKALNIKA. Namestite jo tako, da v svoj monobook.js prilepite kodo {{subst:Uporabnik:Eleassar/Iskalnik}}. Ob nakupu v naslednjih desetih minutah po ugodni ceni € 0, vam brezplačno podarimo še lep okrasni gumb. --Eleassar pogovor 00:10, 16 junij 2006 (CEST)

* * * K O N E CaaO G L A S O V * * *


P.S.: Saj ne bi drugače delal reklame, samo zadnjič sem videl, da si ga dodal v svoj monobook.js, potem pa kmalu odstranil. Morda zaradi širine urejevalnega polja? Zdaj je za to lepo poskrbljeno. Se mi zdi škoda, da ga samo zato ne bi uporabljal, saj je sicer zelo funkcionalen.

Ja, zaradi širine. Malo sem gledal, pa nisem znal popraviti. Hvala, da si poskrbel za to, ga bom ponovno namestil. --matijap | pogovor 15:30, 16 junij 2006 (CEST)

Biografski članek

Matija, prosil bi te za komentar glede uporabe kategorij v biografskih člankih [11]. Hvala. --Eleassar pogovor 17:09, 19 junij 2006 (CEST)

Zamenjava glavne strani

Ugotavljam, da se mi tudi Wikipedija:Glavna stran/Nova6 in Wikipedija:Glavna stran/Nova4 ne prikažeta pravilno, ampak z drsnikom. Če jih boš popravil, jih kar dodaj na seznam. --Eleassar pogovor 13:54, 18 julij 2006 (CEST)

Ne vem zakaj, ampak zdaj je ok. --Eleassar pogovor 13:57, 18 julij 2006 (CEST)

Tehnična pomoč

Matija, bi se nam(a) pridružil pri reševanju problema(ov) s predlagano novo glavno stranjo št. 7? --Pasji pozdrav 22:45, 21 julij 2006 (CEST)

Stvar si bom ogledal jutri, danes sem malce preutrujen za tovrstna opravila. :) --matijap | pogovor 21:36, 22 julij 2006 (CEST)

Slike

Zdravo,

menda si pravi naslov za tole vprašanje: kako se da v slikah spremeniti besedilo? Na angleški wikipediji bi bilo treba v člankih Karantania in History of Slovenia zamenjati sliko Karantanije s tisto na naši Wikipediji, pri tem pa je treba napis Karantanija spremeniti v Karantania. Jaz imam za urejanje slik program Paint, vendar mi teksta ne uspe spremeniti.

Hvala in LP, --Jalen 21:15, 7 avgust 2006 (CEST)

Storjeno. Sliko lahko dobiš na Slika:Karantania map.png, enako pa sem prebarval tudi slovensko različico. Šrafuro sem moral odstraniti zato, da sem lahko popravil besedilo. --matijap | pogovor 23:42, 7 avgust 2006 (CEST)

Hvala!! Če prav razumem, je treba sliko prebarvati, da lahko spremeniš besedilo. Zgolj iz firbca vprašam: ali bi bilo potem to izvedljivo tudi pri tejle sliki: [12] LP --Jalen 17:58, 8 avgust 2006 (CEST)

Ne, v splošnem to ni potrebno. Pri Karantaniji sem to storil zato, ker je bilo ozadje neenotne barve, na takem pa bi bilo napis težje popraviti. Slika, ki si jo predlagal, pa je bolj zahtevna. Saj bi se dalo, vendar bi najbrž vzelo kar nekaj časa, da bi na mestu črk narisal novo reliefno ozadje. Morda bi se lotil, vendar še ne obljubim. :) --matijap | pogovor 21:09, 8 avgust 2006 (CEST)

Kakšno orodje pa uporabljaš? --Jalen 08:44, 9 avgust 2006 (CEST)

Adobe Photoshop in Corel Photo-paint. --matijap | pogovor 15:49, 9 avgust 2006 (CEST)

Dobrodošlica

Hvala zanjo. Biblbroks 23:10, 13 avgust 2006 (CEST)

Ni problema. --matijap | pogovor 23:27, 13 avgust 2006 (CEST)

Mozilla Firefox/Osnutek

Ali bi lahko vrnil brisanje članka Mozilla Firefox/Osnutek, včeraj sem ga prehitro dal za hitri izbris. --Miha | Pogovor 14:56, 18 avgust 2006 (CEST)

Storjeno. --matijap | pogovor 15:00, 18 avgust 2006 (CEST)

Hvala. Mekaj stvari bom ročno vrnil. --Miha | Pogovor 15:37, 18 avgust 2006 (CEST)

AWB in manjše spremembe

Ali lahko, prosim, označuješ spremembe, narejene z AWB, kot manjše spremembe? --romanm (pogovor) 23:08, 26 avgust 2006 (CEST)

Opla. Čisto sem pozabil, pravzaprav sem imel nekje v glavi, da to stori samodejno. Se oproščam. Sicer pa sem že skoraj končal. --matijap | pogovor 23:09, 26 avgust 2006 (CEST)

Skloni

Prosim, poglej pogovor na http://wiktionaryz.org/User_talk:Matijap.--Andrejj 13:24, 27 avgust 2006 (CEST)

alineje pri izbranih obletnicah in nova glavna stran

Matijap, ali imaš AWB? Za moj OS ga ni. Opazil sem, da se da problem alinejami z odstranitvijo vnosa lem. Pri eni sem za poskus to že uredil. Tako, da alineje ne gledajo ven iz okvirjev pri nova 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 in 9 Ta nepodpisani komentar je dodal/-a Mihael Simonič (pogovor • prispevki)

Saj sem popravil vse. Ali si poskusil AWB zagnati z Wine (ne vem, če podpira .NET)? Morda bi šlo z Monom? --matijap | pogovor 20:53, 27 avgust 2006 (CEST)

Bom probal. Upam, da deluje. Aja ali rabim, kakšno posebno dovoljenje za dostop do AWB? --Miha 21:14, 27 avgust 2006 (CEST)

Pri nas, za razliko od angleške Wikipedije, ne potrebuješ ničesar. Če nameravaš početi kaj potencialno spornega, se najbrž spodobi, da nas predhodno seznaniš Pod lipo. :) Preden redakcijo shraniš, seveda ne pozabi pogledati, kaj je program spremenil. --matijap | pogovor 21:17, 27 avgust 2006 (CEST)

Z Wine ne dela. Z Monom pa so problemi, ker ni združljiv z Debiannom, si bom moral naložiti, SuSe. --Miha 11:15, 28 avgust 2006 (CEST)

Hoj. Se ti zdi, da glede na trenutno situacijo na Kubi Fidel ne zasluži predloge trenutno? Na en: http://en.wikipedia.org/wiki/Fidel_Castro jo npr. imajo. Se nam ne zdi aktualna morebitna menjava oblasti? lp., --Ziga 22:26, 27 avgust 2006 (CEST)

Odstranil sem jo zgolj iz razloga, ker v članku ne piše niti besede o trenutnem stanju Castra in kubanske oblasti. --matijap | pogovor 22:30, 27 avgust 2006 (CEST)

Škrbinske predloge

Sem videl opozorilo. Za glasovanje nisem vedel. Če je tako bo treba cel seznam Wikipedija:Seznam škrbinskih predlog. Prav zaradi njega sem sem spomnil, da bi predlogo poenotil - pa sem naredil ravno obratno. Skrata, veselo na delo. --Miha 14:53, 28 avgust 2006 (CEST)

Predlagam, da seznam izbrišemo in ohranimo le Wikipedija:Škrbina. --matijap | pogovor 20:34, 28 avgust 2006 (CEST)

Samo naj bo na strani Wikipedija:Škrbina seznam vseh škrbinskih predlog in kratek opis uporabe. Npr.: --Miha 19:56, 29 avgust 2006 (CEST)

Lahko pogledaš članek, če se ti prikaže ok, kadar si neprijavljen? Meni se ne: piše, da ne zna razčleniti izhodne mape za matematiko. Znaš popraviti? Sicer sem menjal slike. --Eleassar pogovor 16:37, 29 avgust 2006 (CEST)

Ah, nekako sem že popravil. Ne vem, kaj je bilo narobe. Lahko preveriš še sam, če je zdaj ok. --Eleassar pogovor 16:59, 29 avgust 2006 (CEST)

Izgleda v redu. --matijap | pogovor 23:54, 29 avgust 2006 (CEST)

Vmesnik

Nekaj stvari, ki jih je treba nujno opraviti:

Nate sem se obrnil, ker se pogosto ukvarjaš z vmesnikom. Če imaš čas, lahko to popraviš, sicer pa bi te prosil, da skopiraš na stran za administratorje. Hvala vnaprej.

Menim tudi, da bi moral nekdo od administratorjev nujno spremljati en:WP:SIGN (Technology report) in meta:Wikizine, da ne bo treba opozarjati na pomanjkljivosti meni. Morda bi bil pripravljen prevzeti to delo. --Eleassar pogovor 14:20, 6 september 2006 (CEST)

Storjeno. Razločitev ne najdem prav veliko, če sam veš še za kakšno, jo, prosim, sporoči, da jo bomo vnesli. Ne morem obljubiti, da bom stoodstotno redno spremljal novosti, vendar se bom vsekakor poskušal potruditi. --matijap | pogovor 00:48, 7 september 2006 (CEST)

Hvala za razumevanje in pripravljenost koristno uporabiti svoj status. Ti podeljujem medaljo. --Eleassar pogovor 13:18, 7 september 2006 (CEST)

Hvala lepa zanjo. --matijap | pogovor 23:07, 7 september 2006 (CEST)

Gumbi v orodni vrstici

Živjo, Matija, spet sem jaz! Opazil sem, da se v orodni vrstici ne prikažejo slike gumbov, ker so jih iz fr: skopirali na commons. Zadeva se nahaja v MediaWiki:Monobook.js. Treba je zamenjati naslove tipa:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/fr/3/30/Btn_toolbar_rayer.png

s

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/30/Btn_toolbar_rayer.png

Boš popravil?

Če imaš čas in jezik ne bo prevelika ovira, lahko tudi preneseš gumb ktgr v orodno vrstico, kot so to naredili na fr:MediaWiki:Monobook.js (razdelek Barre d'outil). Imajo zelo lepo ikono. Hvala za trud in lepo se imej! --Eleassar pogovor 17:08, 8 september 2006 (CEST) Kategorija:ime kategorije

Mislim, da bo. --matijap | pogovor 23:39, 8 september 2006 (CEST)

Wikiprojekt taksonomija

Prosil bi te za komentar glede zadnjih dveh tem (Hadžijev sistem, ležeče/neležeče) na pogovorni strani projekta. Hvala. --Eleassar pogovor 16:08, 12 september 2006 (CEST)

Zdaj sem si vzel čas in odgovoril malo bolj podrobno na pomisleke, ki si jih navedel. Druga stvar, ki jo omenjaš, je slog lisice in položaj imena. Mislim, da ima tak slog več prednosti:
  • znanstvena imena so enotna in nedvoumna in imajo zato med strokovnjaki prednost
  • številne sistematske enote sploh nimajo slovenskega imena (prim. Limona)
Zato mislim, da bi morali navajati najprej znanstveno ime in šele potem slovenski prevod, kjer obstaja. Ne pa tako, kot je bilo pri limoni prej. Malo latinsko, malo slovensko ... --Eleassar pogovor 16:31, 19 september 2006 (CEST)
Sam še vedno ne vidim razloga, zakaj bi bilo potrebno karkoli spreminjati - razen, če ni vzrok temu estetika. Tako v starem kot v novem zapisu sta jasno razvidni obe obliki imena; latinsko je zapisano vedno, slovensko pa, če ga poznamo oziroma če obstaja. Malce bolj bi razumel tvojo vnemo, če bi po novem povezovali na latinska imena gesel, vendar tu še ostajajo slovenski nazivi. Kar se tiče mene, lahko spremeniš, prosim pa te za doslednost. Verjetno je iz napisanega razumljivo, da se sam s tem ne nameravam ukvarjati.

PS: strokovnjaki PMM ne berejo dosti Wikipedije. Imajo dovolj boljših virov. :) --matijap (p) 22:23, 19 september 2006 (CEST)

Vzrok je predvsem večja preglednost taksonomskih polj, estetika pa tudi ni zanemarljiv vidik. Povezovanje na slovenska imena ostaja, ker ne vpliva na preglednost in menim, da ne gre povezovati prek preusmeritev. Se strinjam, da strokovnjaki uporabljajo boljše vire, to pa ni razlog, da pri pisanju ne bi poskušali dosegati čim višjih standardov. --Eleassar pogovor 00:33, 20 september 2006 (CEST)
P.S.:Ni mi čisto jasno, s čim se ne nameravaš ukvarjati. S taksonomijo v Wikipediji ali samo s prehodom na novi slog?
S prehodom. --matijap (p) 21:07, 20 september 2006 (CEST)

Prevajanje vmesnika

Kot lahko vidiš na strani Kategorija:Vzdrževanje Wikipedije, če klikneš na kateri plusek, pod njim piše no subcategories. Prevedi, prosim :-). --Domen 21:27, 12 september 2006 (CEST)

Blokiranje (to meni prikaže): The action you have requested is limited to users in the group "Administratorji".. --Domen 22:31, 14 september 2006 (CEST)
Hvala za opozorilo. --matijap | pogovor 22:34, 14 september 2006 (CEST)
Ko si blokiral Pravopisca, sem opazil: MediaWiki:Ipboptions. --Domen 11:22, 24 september 2006 (CEST)

Zlatovranka in kolegi

Je tako v redu: lisica? --Eleassar pogovor 21:38, 12 september 2006 (CEST)

Poglej, zdaj sem v članek živali dodal oba sistema razvrščanja. Se ti zdi v redu ali še kaj popravimo? --Eleassar pogovor 00:11, 13 september 2006 (CEST)
Zelo lepo. --matijap | pogovor 20:34, 13 september 2006 (CEST)

Peskovnik

Lahko pogledaš, kaj je narobe z Wikipedija:Peskovnik? Najbolje, da blokiraš prestavljanje. --Eleassar pogovor 20:45, 13 september 2006 (CEST)

Tabele pri Uranu

Lahko pogledaš poglavje Uran (planet)#Uranove lune in preveri, kaj je narobe s tabelo, skopirano in prirejeno z angleške strani. (tega poglavja ne nameravam več obdelovati) --Keber 00:01, 16 september 2006 (CEST)

Urejeno. Če v tabeli uporabljaš |, ga moraš zapisati s predlogo {{!}}, ker ga drugače programje razume kot del zapisa za obliko tabele. --matijap | pogovor 11:13, 16 september 2006 (CEST)
Ni še čisto dobro. Piše, da je teža lun po 19 in 20 kg in prikaže dva zavita zaklepaja. --Eleassar pogovor 11:55, 16 september 2006 (CEST)
Pa res. Skopiral sem tabelo neposredno iz :en, pa se ravno tako ne prikaže pravilno. Morda naša WP uporablja kako starejšo različico programja? No, kakorkoli, zadevo sem rešil tako, da sem ročno vstavil eksponentni zapis. --matijap | pogovor 14:09, 16 september 2006 (CEST)
Imamo nekaj različnih hooks: primerjaj Special:Version in en:Special:Version. Napišemo kakšno poročilo o hrošču? Samo se mi zdi, da to ni tisto, kar vpliva. Verjetno bi bilo spet treba posodobiti MediaWiki:Monobook.css in MediaWiki:Common.css. Sicer pa hvala. --Eleassar pogovor 14:14, 16 september 2006 (CEST)
Jaz pa mislim, da bo prej prvo. .css, namreč - kolikor vem - vpliva samo na izgled. --matijap | pogovor 14:19, 16 september 2006 (CEST)
Meni se zdi, da je vredno poskusiti s prenovo: css namreč vsebuje tudi /* Content in columns with CSS instead of tables Template:Columns */ ipd. --Eleassar pogovor 14:26, 16 september 2006 (CEST)
Našel sem razlog, zakaj ni bilo mogoče oblikovati tabele, kot smo hoteli. Glej tukaj. --Eleassar pogovor 18:54, 20 september 2006 (CEST)
Dobro. Sicer si uporabil ×; pri nas imamo za množenje ·. No, najbrž to ne vpliva na prikaz. --matijap (p) 21:13, 20 september 2006 (CEST)
Hvala, da si ugotovil to napako. --Eleassar pogovor 11:52, 21 september 2006 (CEST)

Lahko prosim pogledaš, kaj je narobe s to predlogo? Hvala. --Eleassar pogovor 21:00, 16 september 2006 (CEST)

Težavo sem rešil. Manjkalo je nekaj predlog. Zdaj vem, da je v slovenski Wikipediji izbrani članek približno 1 članek na 970 člankov. To pomeni, da smo (statistično gledano) na boljšem kot Angleži, kjer imajo 1 izbrani članek na 1240. --Eleassar pogovor 02:37, 17 september 2006 (CEST)
Prosil bi te tudi, če lahko popraviš imena dni v tednu in imena mesecev v Special:Allmessages tako, da se bodo začela z veliko. Potem lahko prikažemo {{CURRENTDAYNAME}} z veliko začetnico, s samimi malimi črkami (lc:) ali s samimi velikimi črkami (uc:), sicer pa ne. To bi rabil za svojo uporabniško stran, pa za predloge za brisanje. Hvala vnaprej. --Eleassar pogovor 22:32, 16 september 2006 (CEST)
Si prepričan, da je to dobra ideja? Bomo potem iskali vse predloge in druge strani, ki vsebujejo sklic na {{CURRENTDAYNAME}}, da bomo vanje dodali ustrezno oznako za malo začetnico? Predlagam ti, da namesto tega narediš predloge tipa {{vz ponedeljek}}, na katere se nato sklicuješ takole: {{vz {{CURRENTDAYNAME}}}}. --matijap (p) 10:43, 17 september 2006 (CEST)
Sem poskusil z {{ucfirst:{{CURRENTDAYNAME}}}}, pa ne deluje, kot bi moralo. Nič nimam proti, če znaš ustvariti tako predlogo, ti bom hvaležen. --Eleassar pogovor 11:41, 17 september 2006 (CEST)
Aha, vidim, da si že popravil vmesnik. Zdaj torej deluje in lahko ustvarimo take predloge, če je treba. --Eleassar pogovor 11:42, 17 september 2006 (CEST)

Ne, nisem spreminjal vmesnika. Poskusil sem samo z nedeljo, potem pa sem spremembo vrnil. Ampak vseeno deluje: Petek, April. --matijap (p) 11:47, 17 september 2006 (CEST)

Dobro. Včeraj sem poskušal, pa ni delovalo. Ne vem, zakaj. Morda sem se kaj zatipkal. --Eleassar pogovor 11:50, 17 september 2006 (CEST)

Seznam strani v imenskem prostoru

Ali obstaja kakšna posebna stran, na kateri je seznam vseh strani v določenem imenskem prosturu. Lp --Miha 12:11, 24 september 2006 (CEST)

Misliš mogoče to: Wikipedija:Hitri seznam? --Domen 12:13, 24 september 2006 (CEST)

Ne. Želim sezam strani v imenskih prostorih, kot je Wikipedija:; Predloga: ... --Miha 18:55, 24 september 2006 (CEST)

Mi pa je pomagalo najti to kar želim: [[Posebno:Allpages]. LP, --Miha 18:59, 24 september 2006 (CEST)

Mitja, prosim te, da podaš svoje mnenje o tem kdo ali kaj sodi v slovensko Wikipedijo → tukaj. Upam, da bomo tako temu končno prišli do dna. --Igor 14:19, 7 oktober 2006 (CEST)

Živjo, Matija. Prosim, bi lahko posodobil MediaWiki:Common.css po en:MediaWiki:Common.css? Treba je vnesti vse relevantne spremembe od 11. junija 2006. To bi potreboval zaradi pravilnega prikaza predloge {{Infopolje Država}}. Vnaprej hvala. --Eleassar pogovor 17:52, 10 oktober 2006 (CEST)

Nimam ravno preveč časa; mislim tudi, da bi ti delo opravil hitreje, saj bolje od mene poznaš ustroj te datoteke in veš, kaj točno potrebuješ. Kaj, ko bi na uporabniško podstran shranil popravljeno datoteko, nato pa bi nekdo od administratorjev z njo le osvežil vmesnik? --matijap (p) 22:19, 10 oktober 2006 (CEST)

Dobra ideja. Datoteki sem že pripravil:

Prosim, posodobi (samo skopiraj čez) ali pa skopiraj na Wikipedija:Prošnje za administratorsko pomoč. Hvala. --Eleassar pogovor 12:55, 11 oktober 2006 (CEST)

Bom jaz. LP, --Miha 16:45, 11 oktober 2006 (CEST)

Šajerska

Pri članku Šajerska si me popravil (westron na zahodščino). Lahko prosim pomagaš pri prevodu ; Its name in Westron was Sûza "Shire" or Sûzat "The Shire". Nimam namreč pojma, kako bi lahko "Shire" in "The Shire" prevajal drugače. Hvala in LP --Rok Bastl 20:57, 1 november 2006 (CET)

Westron ali Common Speech (slovensko zahodščina oziroma sogovorščina) je eden mnogih Tolkienovih umetno ustvarjenih jezikov, ki ga prebivalci Srednjega sveta uporabljajo v pogovoru s pripadniki drugih ras. Kot pove že ime (Common Speech), je torej nekakšen univerzalni jezik. V Gospodarju prstanov je vse besedilo v zahodščini prevedeno v angleščino. Ne vem ničesar oprijemljivega o tem jeziku, sklepam pa, da v danem primeru končnica -t pomeni enako kot v nemščini določni člen der/die/das oziroma angleški the. V slovenščini tega, kot veš, posebej ne ločujemo. Po drugi strani je zanimivo, da govorimo o členih pred imenom točno določene dežele. Shire v angleščini seveda pomeni še grofijo, oziroma deželo, kot bi bil približen domači ustreznik (dežele Kranjska, Koroška, Štajerska, ...) Najbrž Sûza tudi v zahodščini pomeni "grofijo" na splošno, torej katerokoli deželo, Sûzat pa prav tisto, v kateri žive Frodo in tovariši. Se pravi, da bi se to pri prevajanju morda lahko rešilo z malo in veliko začetnico, seveda pa "šajerska" ne pomeni nič, tako kot tudi "štajerska" ne. Moje osebno mnenje je, da je tukaj Gradišnik usekal mimo. --matijap (p) 21:54, 1 november 2006 (CET)

Po naključju sem opazil, da si zaradi kršitve AP izbrisal tole geslo. Toda če se prav spomim, je nekdo (Miha?) pred časom priskrbel dovoljenje za objavo (menda sem opazil Pod lipo). Boš preveril? --IP 213 09:01, 16 november 2006 (CET)

Najlepša hvala, nisem vedel. Dovoljenje je objavljeno na Wikipedija:Pod lipo/Arhiv-2006-10-21#Agencija_RS_za_okolje. --matijap (p) 16:11, 16 november 2006 (CET)

Za vsak slučaj sem povezavo dodal na pogovorno stran članka. --IP 213 17:44, 16 november 2006 (CET)

Zanimiv pogovor

Tukaj: Pogovor o sliki:STO.png.--Andrejj 17:44, 5 januar 2007 (CET)

Slike, ki potrebujejo imena gora

Glej commons:Category:Vrata valley. Hvala v naprej. lp, --Miha 19:29, 6 januar 2007 (CET)

Omenjeno sliko sem posnel iz Aljaževega doma v Vratih. Stal sem za infotablo. PMM je eden izmed Stenarjev (Slika). lp, --Miha 16:46, 7 januar 2007 (CET)

kolikšen je gravitacjski pospešek ko gremo proti središču zemlje ?

Srecko Sorli Amrit Scientific Research centre Bistra, Ptuj, Slovenia sorli.bistra@gmail.com


In Scientific American of November 2005 I read article “The Illusion of Gravity” written by Juan Maldacena. His basic question is about do we really live in four dimensional spacetime: “Three spatial dimensions are visible all round us – up/down, left/right, forward/backward. Add time to the mix, and the result is fourdimensional blending of space and time known as spacetime. Thus, we live in a four-dimensional universe. Or do we ? Amazingly, some new theories of physics predict that one of the three dimensions of space could be a kind of an illusion”. Our research indicates that four dimensions of spacetime are real, but one of dimension we experience wrongly. To be more precise we have to distinguish between physical time and time as a mind concept. With clocks we measure duration of material change that run into space. This is what physical time is: stream of material change into space. Time does not run into space on its own, it runs into space only as a material change. Space itself is a-temporal. We experience this permanent stream of material change (physical time) that run into a-temporal space through linear time that is a concept of the mind. Because of that we experience irreversible stream of material change into past, present and future, but stream itself runs into a-temporal space. In the universe there is no past, present and future, there is only a-temporal space into which material change (physical time) runs.

material change---perception(eyes)----experience through the linear concept of time(mind)

Four-dimensional spacetime exists only as a math model, not as a physical reality. Time as a fourth dimension of spacetime as we experience it is an illusion. We project our mind concept of linear time into stream of material change (physical time) that runs into three dimensional a-temporal space. We are not aware of the difference between physical time and time as a mind concept. This creates an illusion that we live into four-dimensional spacetime. Actually we live into four-dimensional a-temporal space and physical time is material change that runs into this space. We get older into four dimensional a-temporal space only and not in time. Our getting older is time itself. Universe is an a-temporal phenomenon that we humans experience in linear time that is a mind concept. Speed of material change (of physical time) depends on the curvature of four dimensional a-temporal space. More space is curved, slower is the speed of material change. Experiment confirms that clock mechanisms run slower at the sea side near by Venice as clock mechanism on the top of the mountain Monte Rosa near by. Four-dimensional a-temporal space is more curved at the sea as on the top of the mountain near by. Gravity force is generated by the curvature of four-dimensional a-temporal space and is a-temporal as well. »A-Temporal Gravitation« means that no material change (no motion of particles) is needed for gravity to exist. Gravity force is the result of the four-dimensional a-temporal space geometry that has a granular structure. A-temporal four-dimensional space is made out of »quanta of space« that have a size of a »Planck Volume«. Gravity force exists between quanta of space. We can imagine four-dimensional a-temporal space made out of small bricks. Gravity is a connecting force between bricks. Curvature of space is defined by the granular structure of the space. Mass curves space and so changes granular structure of space. Gravity exists into space and not between stellar objects; gravity is a non propagating force. Imagination of gravity as a curvature of a soft surface with iron bowls is exact. Smaller bowls are attracted by the biggest bawl in the centre because of the curvature of the surface. Same is in the universe. Stellar objects curve four-dimensional space and this creates gravity force between them, but no »graviton« is moving from one stellar object to another in order to keep them together. Gravitons are bricks (quanta of space) of a-temporal space itself.


I have published several articles about the subject and would kindly ask you to publish my letter.

Yours Sincerely, Srecko Sorli Amrit


-Sorl A. Sorli I. (2005) From Space-time to A-Temporal Physical Space, Frontier Perspectives, Philadelphia, Vol 14, Num 1

- Sorli A. (2004). Physical Time And Psychological Time, Frontier Perspectives, Philadelphia, Vol 13, Num 1

- Sorli A. Sorli K. (2003), Conscious Experience Of Time And Space. Spacetime & Substance, International Physical Journal, Vol 4, Num 5 (20) p. 235-238 http://spacetime.narod.ru/5-20-2003.html

- Sorli A. (2004). Time Is Change. Episteme, Perugia, Italy, Number 8 http://www.dipmat.unipg.it/~bartocci/ep8/ep8.htm

- Sorli A. (2004), Timeless Space. Scientific and Medical Network http://www.datadiwan.de/SciMedNet/Leadarts/sorli_space.htm

- Sorli A. A-Temporal Universe (2005) Scientific And Medical Network http://www.datadiwan.de/SciMedNet/Leadarts/Sorli_atemporal.htm

Brisanje redirectov

Redirect Theodor W. Adorno, ki si ga izbrisal, je bil uporabljen v članku Razsvetljenstvo, ki ima zdaj rdečo povezavo. Predlagam, da, če brišemo redirecte, popravimo povezavo v članku, ali pa jih ne brišemo. Konec koncev, če je bila vprašljiva kratica (druga inicialka) imena, moramo izbrisati še zelo mnogo redirectov in korigirati ogromno člankov. Nekatere članke pa bi morali po tem ključu tudi izbrisati: npr. George W. Bush, ki se trenutno nahaja pod geslom s kratico. lp., Ziga 21:46, 10 marec 2007 (CET)

Preusmeritev sem izbrisal zato, ker članek, na katerega je kazala, ni obstajal. --matijap (p) 10:36, 11 marec 2007 (CET)

Človeška ribica

S člankom sem zdaj kolikor toliko zadovoljen. Ker si dejaven tudi na področju taksonomije, si vabljen, da ga pred objavo še pregledaš (nahaja se v mojem peskovniku) in komentiraš na moji pogovorni strani. Razmišljam, da bi dodal še nekaj o izvoru imena. Kar se pa slik oz. pomanjkanja njih tiče, sem pravkar poslal e-mail Arnetu Hodaliču, če bi bil pripravljen odstopiti v prosto uporabo kakšno svojo. V nasprotnem primeru bom prosil prof. Buloga z oddelka za biologijo če lahko prispeva kakšno, samo on ni ravno fotograf (zato mi je tudi predlagal da pišem Arnetu). lp, Yerpo 21:00, 8 april 2007 (CEST)

PS: članek o črnem močerilu še sledi. Po premisleku sem se odločil, da bo ločen od članka o človeški ribici.

Na hitro sem pogledal, članek se mi zdi zelo kvaliteten, primeren za izbranega. Na področju taksonomije pa nisem (več) aktiven. Moram se odstraniti iz seznama. :) --matijap (p) 22:22, 11 april 2007 (CEST)

Wikiprojekt Taksonomija: osnutek

Zdravo, Matija! Zanima me tvoje mnenje glede osnutka za wikiprojekt Taksonomija. Soglašaš z zamenjavo ali bi še kaj popravil? Poleg razširitve je bistvena razlika predvsem v tem, da bi sestavljanje in branje taksonomk namesto na glavni strani projekta podrobneje obravnavali na posebni strani, kot imajo to urejeno tudi v en:. --Eleassar pogovor 12:00, 10 april 2007 (CEST)

MMG, poglej si tudi Wikipedija:Pregled izbranih člankov/Antarktika. Mislim, da članek trenutno ne ustreza merilom za izbrane članke in bi ga bilo treba bistveno dopolniti. --Eleassar pogovor 15:27, 10 april 2007 (CEST)

Glede taksonomije nimam mnenja, glede izbranega članka pa se strinjam. --matijap (p) 22:25, 11 april 2007 (CEST)

Lepo

... te je spet brati! --Andrejj 16:58, 26. avgust 2007 (CEST)[odgovori]

Pozdravljen! :) --matijap (p) 21:33, 26. avgust 2007 (CEST)[odgovori]

Pozdravljen nazaj. MMG ali prideš na srečanje, da nas ne bo premalo. --Miha 13:35, 27. avgust 2007 (CEST)[odgovori]

Matija, pridi na srečanje wikipedistov na ljubljanski magistrat v četrtek ob 18h. Več najdeš tu ali na moji pogovorni strani, kjer mi lahko potrdiš udeležbo. Pridi, srečanje bo trajalo dobri dve uri, in še vedno komot prideš nazaj do doma:)--Amazone7 13:44, 27. avgust 2007 (CEST)[odgovori]

Hvala obema za prijazno povabilo. Nisem prepričan, če mi bodo druge obveznosti dopuščale udeležbo (ni preveč odvisno od mene), ampak morda je vseeno kar verjetno, da pridem. :) --matijap (p) 20:16, 28. avgust 2007 (CEST)[odgovori]

Matija, če je možno bi rada dobila tvoj kontakt.--Amazone7 00:47, 31. avgust 2007 (CEST)[odgovori]

Slovene at Betawiki

Hi Matijap. You have done some translation work on the MediaWiki messages at Betawiki[13]. I was wondering if you were still going to work on them and if we should maybe commit the currently changed messages to Subversion so they will be used everywhere. Please let us know at Process/tasks at Betawiki. Cheers! Siebrand 16:09, 3. september 2007 (CEST)

Samozadovoljevanje

Sliko preneseta angleška in nemška wikipedija, pa jo bo še slovenska. Če te moti beseda deček, jo zamenjaj z moškim. Jaz sem pač (morda nerodno) prevedel nemško besedno zvezo junger Mann. LP --Marko3 01:49, 20. september 2007 (CEST)[odgovori]

Meni se oseba na sliki ne zdi ravno odrasel moški, ne glede na to, kaj napišemo zraven. Res se mi ne zdi primerno, da bi na WP objavljali slike, ki bi jih morda kdo, pa četudi le od daleč, lahko povezoval z otroško pornografijo. --matijap (p) 02:01, 20. september 2007 (CEST)[odgovori]

Meni se zdi mlad odrasel moški, poleg tega je slika uporabljena vsepovsod in ni treba, da se gremo ravno Slovenci po nepotrebnem cenzuro. Lahko pa za interpretacijo vprašamo še avtorja. ;) --Eleassar pogovor 11:18, 20. september 2007 (CEST)[odgovori]

Kakorkoli že, kar sem nameraval, sem povedal, drugih argumentov nimam. --matijap (p) 11:35, 20. september 2007 (CEST)[odgovori]

Polna imena

Živijo Matija. Na wp. ne želim sodelovati s polnim imenom, kar sem že povedal na svoji pogovorni strani. Torej, prosim, da ne posiljuješ. lp., Ziga 22:22, 4. november 2007 (CET)[odgovori]

Nisem videl. Sicer nisem prepričan, ali je čisto fer, da potem to predlogo sploh uporabljamo (če bi jo nekdo odstranil Alexu Bassu, bi verjetno prejel cel kup pritožb :), vendar, konec koncev, tvoja stvar. Kot praviš, brez posiljevanja, vsaj z moje strani. :) --matijap (p) 22:31, 4. november 2007 (CET)[odgovori]

Bass se je sam deklariral. Meni to ni bilo nikoli v interesu, niti nisem nikoli urejal svojega članka, tako kot so to počeli vsi, ki imajo predlogo. http://www.uradni-list.si/1/ulonline.jsp?urlid=199959&dhid=18564 lp., Ziga 22:41, 4. november 2007 (CET)[odgovori]

V redu, imaš point :) lp, --matijap (p) 10:13, 5. november 2007 (CET)[odgovori]

Prešeren

Glede na zgodovino članka si odstranil/razveljavil vnos, ki je bil dodan s strani študentskega projekta od tu France Prešeren/Delovna verzija. Sam nisem imel pri tem nič azen, da sem prestavil vsebino. Sedaj pa se je na moji up. strani pojavilo tole vprašanje. Začasno sem vrnil samo delovno verzijo, tebe pa prosim če lahko urediš glavni članek tako, da bo v redu in po možnosti poveš točno kaj je bilo narobe, da si se odločil za vračanje urejanja uporabnici Tjasagale. lp, --Miha 17:55, 15. januar 2008 (CET)[odgovori]

Če bi bolje pogledal, bi videl, da sem spremembe takoj vrnil [14], zamenjal sem le Avstrijsko cesarstvo s Habsburško monarhijo, ker je to zgodovinsko točnejši izraz (oglej si razlago nekje drugje na WP, sem pozabil, kje točno). :) Vsebino je nato znova odstranil IP213. Se pa strinjam z njegovim posegom, saj tudi sam menim, da takšno besedilo ne sodi v članek, oziroma sodi v precej okrnjeni obliki. No, kakorkoli, sam sem ga vrnil (tudi zaradi projekta, ker sam ne bi ravno želel biti vzrok za slabe ocene drugih kolegov študentov ... :) --matijap (p) 11:57, 16. januar 2008 (CET)[odgovori]

Slika:Veteran 6.png

Matija, lahko prosim po zgledu Slika:Veteran 5.png izdelaš (vsaj) še Slika:Veteran 6.png - xJaM bi jo naj dobil konec februarja; lahko pa na zalogo narediš še n=7, 8, 9, ... --Andrejj 00:29, 8. februar 2008 (CET)[odgovori]

Moram poiskati in dati na prenosnik, bom uredil po izpitih. lp, --matijap (p) 19:15, 10. februar 2008 (CET)[odgovori]
Sem naredil. lp, --matijap (p) 15:59, 11. februar 2008 (CET)[odgovori]

Hvala. --Andrejj 16:24, 20. februar 2008 (CET)[odgovori]

2. srečanje Wikipedistov (26. junij 2008)

Pozdravljen!

Lepo si vabljen na 2. srečanje Wikipedistov, ki bo po vsej verjetnosti v Grosupljem, v četrtek, 26. junija 2008. Prosim, da na Wikipedija:V živo/junij 2008 potrdiš/zavrneš svojo prisotnost glede na ponujene termine (lahko dodaš tudi novega). Če bo dovolj prijavljenih bom nadaljnja obvestila posredoval pod lipo. Koordinator Miha, 18:55, 3. junij 2008 (CEST)[odgovori]

Slike

Trenutno se ukvarjam s čiščenjem kategorije pomanjkljivo opremljenih slik, pa sem naletel na eno tvojo. Prosil bi te, če opremiš sliko občine Žirovnica z ustrezno licenco da bo ustrezala pravilom za nalaganje slik. --Yerpo Ha? 11:10, 16. junij 2008 (CEST)[odgovori]

Še ena. Škoda bi se mi jih zdelo brisati, no... --Yerpo Ha? 13:36, 23. junij 2008 (CEST)[odgovori]

PIČ

Kot enega izmed trenutno bolj aktivnih WP, bi te prosil, če lahko dodaš predloge za IČ oz. glasuješ za predlagane. LP, --Klemen »Kocjo« Kocjančič (Pog. - Talk) 16:31, 16. september 2009 (CEST)[odgovori]

Fundraising 2010_Translation & Localization

Greetings Matijap, my name is Sam and I am working for the Wikimedia Foundation during the 2010 Fundraiser as the liaison between the Slovene community and the Foundation. This year's fundraiser is intended to be a collaborative and global effort; we recognize that banner messages that perform well in the United States don't necessarily translate well, or appeal to international audiences. I'm contacting you as I am currently looking for translators who are willing to contribute to this project, helping to translate and localize messages and suggesting messages that would appeal to Slovenian readers on the Fundraising Meta Page. Please let me know if you'd be interested in helping with this project, and add your feedback to the proposed messages as well! I look forward to working with you during this year's fundraiser. Schapman