Osnutek:Boris Selan

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
  • Komentar: Osnutek je brez sprotnik sklicev in virov. Tudi na novo dodane zunanje povezave niso zadostljive, saj je izmed njih uporabna mogoče le ena. — GeographieMan[~MSG~] 15:46, 19. februar 2024 (CET)

Boris Selan
Portret
Rojstvo3. julij 1940({{padleft:1940|4|0}}-{{padleft:7|2|0}}-{{padleft:3|2|0}}) (83 let)
Brezovica pri Ljubljani, Slovenija
Poklickipar
Poznan poslikar in oblikovalec

Boris Selan, slovenski slikar in kipar, * 3. julij 1940, Brezovica pri Ljublani, Ljubljana.

Uvod[uredi | uredi kodo]

Življenjska in umetniška pot Borisa Selana – slikarja, kiparja in oblikovalca

Biografija[uredi | uredi kodo]

Začetki njegove umetniške poti segajo v zgodnje otroštvo, kjer je že kazal interes za risanje in oblikovanje. Boris Selan je rojen 3. julija 1940 na Brezovici pri Ljubljani, Slovenija, kot drugi sin družini s petimi otroki.

Osnovno šolo je obiskoval v rojstnem kraju, nato pa šolanje nadaljeval na tedanji Šubičevi gimnaziji v Ljubljani. Z velikim umetniškim zanosom in željo po ustvarjanju, se je zatem vpisal na Šolo za umetno obrt, ki je na umetniku pustila svojevrsten pečat.

Tehnična in likovna znanja, ki jih je Boris Selan prejel že v srednji šoli, so poleg grafičnega in industrijskega oblikovanja zaobjela tudi slikarstvo in kiparstvo. Takratna izobraževalna ustanova s petletnim programom, ki je imela priznane likovne pedagoge in umetnike: Zoran Didek, Niko Kralj, Pršin, Žnidaršič ( grafik ), Marjan Pogačnik ( slikar, grafik), Zelenko, Gizela Šuklje ( asist. Plečnikova učenka ), Božo Pengov ( kipar )…, predhodnica današnje Sredne šole za Oblikovanje in fotografijo ter Akademije za Likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, je bila v tistem času na področju oblikovanja edina tovrstna izobraževalna ustanova v Sloveniji.

Boris Selan je opozoril nase že v času šolanja in kasneje tudi z najboljšo diplomsko nalogo, ki jo je izbralo Društvo likovnih umetnikov uporabne umetnosti Slovenije in mu zanjo podelilo priznanje in nagrado sklada prof. ing. arh. Jožeta Plečnika. V procesu šolanja pridobljena raznolika teoretična in praktična znanja so bila koristna za njegovo kasnejše poklicno ustvarjanje.

Kot industrijski oblikovalec je bil zaposlen dve leti v podjetju Iskra. V času zaposlitve v Iskri je samostojno oblikoval: Iskrin telefonski aparat in Kinoprojektor 8 mm ( leta 1964 ), ki je sedaj razstavljen v galeriji MOMA v New Yorku, ventilator, gospodinjski mešalec, radioaparati…

Po dveh letih službovanja, se je odločil za poklic Svobodnega kulturnega delavca in ta status imel do upokojitve 2003. V tem času je oblikoval tudi celostne grafične podobe podjetij, oblikovanje modnih katalogov in slikovnih, reklamnih sporočil za eminentna podjetja: Rašica, Labod, Elan, Kroj, Ilirija 90 let, Ilirija Light…V njegovem opusu se srečamo tudi s projektiranjem stanovanjske hiše, načrtom za gostinski objekt s pripadajočo opremo, z načrtovanjem razstavnih sejemskih paviljonov, notranjih oprem trgovin in modno fotografijo…

Selan Boris je ustvarjalna oseba, ki mu je nadgrajevanje in osvajanje dodatnih znanj zaradi specifičnih poklicnih naročil pomenilo svojevrsten izziv in navdih hkrati. Kako bi se sicer lotil oblikovanja Catamarana Tajfun (1984), za katerega mu je mednarodna žirija Bio10 podelila častno pohvalo ali Catamarana 550S (1986) za katerega je prav tako po izboru mednarodne žirije Bio12 prejel zlato medaljo, če se ne bi prej seznanil s tehničnimi posebnostmi in sodobno tehnologijo? Kot je zapisal umetnostni zgodovinar Franc Zalar, je Catamaran Borisa Selana estetsko in funkcionalno dovršen izdelek oz. plovilo.

Čeprav je bila in je risba pri delu Borisa Selana osnovno » orodje « in vedno prisotna, ga je od nekdaj navdihovalo tudi slikanje, ki se mu je lahko v celoti posvetil šele ob upokojitvi. Prvo večjo likovno razstavo je pripravil že leta 1980 ob 400- letnici obstoja Kobilarne v Lipici, kjer se je predstavil s skulpturami in motivi konj v risbi s tušem in v pastelu. Voluminozne likovne predstavitve, ki jih je že takrat kontrastiral in kombiniral s ploskovitostjo v risbi, slikarstvu in kiparstvu, ostajajo značilne zanj skozi celoten likovni opus, čeprav so se njegova dela skozi čas razvijala in slogovno modificirala.

Njegova dela so bila razstavljena tudi preko meja Avstrije, v Celovcu, Dunaju, New Yorku…večinoma pa v Sloveniji. Samostojno je razstavljal v domačem kraju, Občinah pri Trstu, v Lipici ob njeni 400-letnici, Šentvid Sv. Stanislav, Vrhnika, Metlika, Novo Mesto, Sežana in drugod…, na Sečoveljskih Solinah, nad katerimi zadnja leta tudi stanuje in ustvarja.

Skupna nit v karieri Borisa Selana je strast do ustvarjanja, ki je presegala meje do posameznih umetniških področij in ga naredila za izjemno raznolikega in priznanega umetnika.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

https://razume.mg-lj.si/umetnik.php?id=22782

https://www.moma.org/artists/74371

https://www.artis.si/BorisSelan/BorisSelan.html

http://www.witness.gallery-worldwide.com/cmItem.jsp?item=43664&album_select=add&id=44244

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Kategorija:Živeči ljudje Kategorija:Slovenski slikarji Kategorija:Slovenski kiparji