Iskra (podjetje)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Iskrini izdelki na sejmu Sodobna elektronika v Ljubljani leta 1961

Podjetje ISKRA d.d. je slovensko podjetje s sedežem v Ljubljani. Iskra je globalni ponudnik industrijskih in elektrotehničnih izdelkov. Je največje nacionalno podjetje na področju avtomatizacije procesov, komunikacijskih in varnostnih sistemov za distribucijo električne energije, prenosnih in omrežnih sistemov, komunikacij preko visokonapetostnih linij, avtomatizacije železniškega in cestnega prometa ter programskih rešitev s področij energetike in logistike. Ukvarja se s proizvodnjo energetskih, elektronskih kondenzatorjev, elementov za odpravo motenj, stikalne tehnike, električnih merilnih instrumentov, baterij, anten, jeder in potenciometrov ter ponuja storitve galvanizacije, orodjarne, električnega merilnega laboratorija ter upravljanja in vzdrževanja objektov.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Prvi začetki Iskre segajo v leto 1946, ko je bilo 8. marca za delo na področju elektrotehnike in mehanike z aktom tedanje vlade ustanovljeno podjetje Iskra.

Na področju sistemskih rešitev najpomembnejši zgodovinski mejnik predstavlja leto 1964, ko je bil v okviru Iskre ustanovljen Biro za avtomatizacijo železnic - BAŽ, ki se je nato večkrat preoblikoval in je dolga leta glede na število zaposlenih pomenil osrednje jedro družbe. Iskra nadaljuje tudi tradicijo proizvodnih podjetij s področja elektrotehnike, katerih začetki segajo v leto 1947, ko je bilo v Kranju razvito prvo stikalo. Od ustanovitve do danes je bilo veliko organizacijskih in drugih sprememb, ki jih je narekovalo družbeno in politično okolje, naprej v nekdanji Jugoslaviji, nato pa v osamosvojeni Sloveniji.

Poslovna področja[uredi | uredi kodo]

  1. Energetika
  2. Komponente za vgradnjo
  3. Učinkovite inštalacije
  4. Promet
  5. Telekomunikacije
  6. Varovanje, oskrba in upravljanje

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

https://www.dnevnik.si/1042341238/posel/novice/1042341238 http://www.primorske.si/Primorska/Istra/Bodo-predor-opremili-Iskra-sistemi-.aspx revolucija.blog.siol.net/2010/06/30/kaj-je-ostalo-od-iskre/

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Uradna stran