Nieuport 17

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Nieuport 17
Nieuport 23 at Festival of History 07.jpg
Obnovljen Nieuport 17
Tip: lovsko letalo
Posadka: 1
Prvi polet: december 1916
Uvedeno v službo: junij 1917
Proizvajalec: Nieuport, Francija
Dolžina: 5,8 m
Razpon kril: 8,2 m
Višina: 2,4 m
Površina kril: 14,75 m²
Teža praznega letala: 375 kg
MTOW: 560 kg
Motor: zračnohlajeni radialen 9 valjni motor Le Rhône 9J, 82kW (110 KM)
Največja hitrost: 164 km/h
Bojni dolet: 249 km
Operativna višina: 5.300 m
Hitrost vzpona: 11,5 min na 3,000 m
Obremenitev kril: 37,9 kg/m²
Mitraljezi: 1 × Vickers ali Lewis
Uporaba: prva svetovna vojna

Nieuport 17 je bilo francosko dvokrilno lovsko letalo prve svetovne vojne, ki ga je izdelovalo francosko podjetje Nieuport.

Razvoj in opis[uredi | uredi kodo]

Letalo je bilo povečana različica letala Nieuport 11 Bebe, opremljena z močnejšim motorjem, večjimi krili in boljšo zasnovo. Sprva je bilo opremljeno z rotacijskim motorjem Le Rhône 9J moči 110 KM, kasneje pa z močnejšim rotacijskim motorjem enake znamke moči 130 KM (97 kW). Letalo je imelo izredne manevrske sposobnosti in se je odlično vzpenjalo. Zaradi znatno ožjega spodnjega krila in opore z zgornjim krilom le na eni točki (V-opornik) pa je imelo letalo veliko slabost. Pri velikih hitrostih v ostrih zavojih in pri strmoglavljenjih je zaradi take konstrukcije spodnje krilo lahko razpadlo. Konstruktor Nieuportov Gustave Delage (ni v sorodu z istoimensko avtomobilsko tovarno) je pri kasnejših modelih opustil V-opornike in jih nadomestil z običajnimi dvojnimi I-oporniki. Zanimivo je tudi, da se je Gustave Delage prej ukvarjal s konstruiranjem ladij![1].

Sprva je bil Nieuport 17 opremljen z eno strojnico Lewis gun, nameščeno na zgornjem krilu, ki pa so jo kasneje zamenjali s sinhronizirano strojnico Vickers, ki je streljala skozi polje propelerja. Občasno so se pojavljala tudi letala, ki so imela nameščeni dve sinhronizirani strojnici Vickers, vendar so bili ti lovci bolj redki na bojišču.

Operativna zgodovina[uredi | uredi kodo]

Letalo je prišlo na bojišče marca 1916 in je kmalu v francoskih vrstah nadomestilo letalo Nieuport 11. Letalo so v uporabo sprejeli tudi v Royal Flying Corps ter Royal Naval Air Service, saj je bilo precej boljše od dotedanjih britanskih lovcev. Bilo je izjemno okretno in se je zelo hitro dvigalo in bilo zelo priljubljeno med piloti. Le strmoglavljati z njim ni bilo preveč zdravo, kaj lahko se je odtrgalo spodnje krilo. O kakovosti tega letala ob prihodu na bojišče priča tudi dejstvo, da je bila del leta 1916 vsaka eskadrilja Aviation Militaire opremljena s tem tipom lovcev. Tudi podatek o tem, da so Nemci zasežene lovce Nieuport 17 dostavili nekaterim svojim konstrukcijskim podjetjem, da bi jih kopirali zgovorno govori o kvaliteti teh letal. Rezultat tega je bilo nemško letalo Siemens-Schuckert D.I, ki je bilo skoraj identično Nieuportu. Od njega se je razlikovalo le po namestitvi motorja in je celo prišlo v serijsko proizvodnjo, a ni bilo nikoli uporabljeno na Zahodni fronti.

Do začetka leta 1917 je bil Nieuport 17 v primerjavi z novo generacijo nemških lovcev že zastarel, v želji obdržati enakovrednost nad bojišči pa sta iz tovarne že prišla modela Nieuport 24 ter 27. Kljub temu so v veliko francoskih eskadriljah do sredine leta 1917 Nieuportova letala zamenjali lovci SPAD S.VII.

Na tem modelu je letelo mnogo letalskih asov, med katerimi je bil tudi kanadski as William A. Bishop z 72 (precej sumljivimi) zmagami, prejemnik Viktorijinega križca ter eden največjih zavezniških letalskih asov Albert Ball, posthumno odlikovan z V.C., ki pa se je 7. maja 1917 ubil s SE5a.

Podobno kot ostala Nieuportova letala, je bil model 17 tudi po tem, ko je bil umaknjen iz aktivne službe, še uporabljan za šolanje perspektivnih lovskih pilotov.

Uporabniki[uredi | uredi kodo]

Nieuport 17 C.1 French First World War single seat fighter colourized drawing.jpg
Zastava Belgije Belgija
Zastava Čila Čile
Zastava Kolumbije Kolumbija
Zastava Češkoslovaške Češkoslovaška (po vojni)
Zastava Estonije Estonija
Flag of Finland.svg Finska
Zastava Francije Francija
Zastava Madžarske Madžarska
Zastava Italije Italija
Zastava Nizozemske Nizozemska
Zastava Poljske Poljska
Zastava Romunije Romunija
Zastava Rusije Rusko cesarstvo
Zastava Tajske Siam (Tajska)
Flag of the Soviet Union Sovjetska zveza
Ukrajina
Zastava Velike Britanije Združeno kraljestvo
Flag of the United States Združene države Amerike

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Reference[uredi | uredi kodo]

Bibliografija[uredi | uredi kodo]

  • Cheesman E.F., ed. Fighter Aircraft of the 1914-1918 War. Letchworth, UK: Harleyford Publications, 1960.
  • Cooksley, Peter. Nieuport Fighters in Action. Carrollton, Texas: Squadron/Signal Publications, 1997. ISBN 0-89747-377-9.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]