Rumpler C.VII

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Rumpler C.VII
Rumpler C.VII
Vloga Izvidniško letalo
Izvor Nemčija
Proizvajalec/-ci Rumpler
Oblikovalec Edmund Rumpler
Krstni polet 1917
Glavni uporabnik Nemško cesarstvo v 1. SV
Različice Rumpler C.IV
Rumpler C.IX

Rumpler C.VII je bilo dvosedežno izvidniško letalo nemškega proizvajalca Rumpler iz časa prve svetovne vojne. Nastalo je na podlagi nadaljnjega razvoja že tako uspešnega modela Rumpler C.IV.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Razvoj[uredi | uredi kodo]

C.VII je nastal na podlagi uspešnega modela C.IV. Razvili so ga zaradi novonastale potrebe po izvidniku, ki bi opravljal patrulje v večjih višinah od takrat standardnih ter bi s tem bil manj dovzeten za nasprotnikovo zračno obrambo. Tako so modelu C.IV vgradili motor Maybach Mb.IVa, ki je bil sicer šibkejši od motorja Mercedes D.IVa v območju treh, štirih km višine, vendar je nato v večjih višinah bil nekoliko močnejši in je bil zaradi tega najprimernejši pogonski agregat za to vrsto letal. Modelu C.VII so tudi nekoliko povečali razpon kril, iz 12,6 na 13,9 m, kar je tudi narekovala potreba za letalo, ki mu je cilj leteti v večjih višinah, saj z večjimi krili ustvarja več vzgona, ki je potreben za dosego velikih vrhuncev.

Rumpler je letalo C.VII izdeloval v dveh različicah, ogledniški opremljeni z radijskim aparatom ter fotografski, tako imenovani Rubild verziji, ki je imela na boku trupa nameščeno snemalno napravo za delanje posnetkov ciljev na tleh.

Bojna uporaba[uredi | uredi kodo]

Letalo je prišlo v uporabo na zahodno fronto konec leta 1917. V prvi polovici leta 1918 je število letal v uporabi počasi naraščalo in doseglo vrhunec konec junija, ko jih je bilo na voljo 112. Potem se je njihovo število počasi zmanjševalo. V popisu inventarja z dnem 31. avgust 1918 jih je bilo naštetih 85.[1]

Specifikacija: Rumpler C.VII[2][uredi | uredi kodo]

Karakteristike:

Zmogljivosti:

Oborožitev:

Viri[uredi | uredi kodo]

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Grosz, Peter (1992). Rumpler C.IV. Albatros productions, Ltd. str. 36. ISBN 0 948414 43 X.
  2. »Rumpler C.VII«. luftfahrtmuseum.com (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 3. marca 2016. Pridobljeno 23. decembra 2015.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

(Angleščina)