Albert Ball

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Albert Ball
Albert Ball portrait.jpg  *
Albert Ball pred letalom Caudron G.3
Rojstvo 14. avgust 1896({{padleft:1896|4|0}}-{{padleft:8|2|0}}-{{padleft:14|2|0}})
Nottingham, Anglija  *
Smrt 7. maj 1917({{padleft:1917|4|0}}-{{padleft:5|2|0}}-{{padleft:7|2|0}})[1] (20 let)
Annœullin, Francija  *
Pripadnost Zastava Združenega kraljestva Velika Britanija
Rod/služba Kraljevi letalski korpus
Aktivna leta 1914–1917
Čin Stotnik
Enota No.56 Squadron RFC
Oboroženi
konflikti
Prva svetovna vojna
Odlikovanja Viktorijin križec
DSO s dvema ploščicama
Vojaški križec
Legija časti

Albert Ball, britanski častnik, vojaški pilot in letalski as, * 14. avgust 1896, Nottingham, † 7. maj 1917, Annœullin, Francija.

Ball je bil dne 8. junija 1917 posmrtno odlikovan z Viktorijinim križcem za zasluge, najvišje angleško vojno odlikovanje. Prejel je tudi najvišje francosko odlikovanje, Legijo časti. V bojih je sestrelil 25 nemških letal, 3 poškodoval v boju in 19 prisilil pristati, kar je zneslo 47 skupnih zmag (nekateri poškodovana letala ne prištevajo k številu zračnih zmag). Ob času smrti je bil vodilni antantni letalski as prve svetovne vojne in prvi angleški letalski junak. Osebno je bil dokaj plah mladenič, ki je dobro igral violino in ga je bilo groza vojne. Kaj natančno je 7. maja 1917 po osmi uri zvečer na nebu pri mestu Annoeullin povzročilo njegovo smrt, nikoli ne bo znano. Priče so povedale, da je njegovo letalo, z negibnim propelerjem in črno kadečim se motorjem, povsem celo priletelo iz nevihtnega oblaka, obrnjeno s trebuhom navzgor in z višine kakih 60 metrov treščilo na tla. Po smrti na obdukciji nemški zdravnik ni našel nobene strelne rane, prav tako njegov SE-5a ni imel, razen tistih ob udarcu ob tla, nobenih drugih poškodb. Cecille Deloffre, mlademu francoskemu dekletu iz Annoeullina, ki je prihitelo na mesto padca letala, je Ball umrl v naročju. Na dan smrti ni bil star niti 21 let (natanko tri mesece in en teden manj). Danes se po njem v Annoeullinu imenuje gimnazija, še prej pa osnovna šola, po njem so poimenovali tudi ulico Rue du Capitaine Ball. Mourir pour la liberte, mourir pour la France. Per ardua ad astra.

Rad je letal sam, brez čelade, da mu je "veter mršil lase", kot je sam opravičujoče dejal. Nekega dne je osramotil pet nemških letalcev, ki so ga dobili v precep. Junaško se je boril do konca, ko pa mu je zmanjkalo streliva, je skoval mojstrsko ukano. Odsvedral je proti tlom, kot da so ga Nemci zadeli in nerodno pristal na polju, a s še delujočim motorjem. Trije Nemci so odleteli na njihovo letališče sporočit, da so ujeli največjega angleškega asa. Dva Nemca pa sta pristala blizu njegovega letala, zlezla iz kabin ter se mu približala. Tedaj je Ball le dodal plin, vzletel in odletel živ in zdrav nazaj na domače letališče. Ta dogodek je omenjen tudi v spominih tistih zbeganih in popolnoma osramočenih nemških pilotov. Nazadnje je Albert Ball letel na angleškem letalu SE-5a. Pokopan je na nemškem vojaškem pokopališču v Annoeullinu. Svojci Cecile Deloffre še vedno skrbno urejajo njegov prerani grob. Ballov oče, tudi Albert, je odkupil zemljišče na kraju, kjer je umrl njegov sin. Tudi tam je še zmeraj skromno obeležje, čeprav ga je malce težje najti, je pa kar blizu pokopališča, kjer je Albert Ball pokopan. V rodnem Nottinghamu je oče postavil spomenik vsem padlim vojakom v 1. SV iz tega mesta pred nottinghamsko univerzo, kip na njem pa je njegov sin Albert Ball.

Ko so mu posthumno podelili Viktorijin križec, je neki njegov pilot dejal: "Dali so mu le en V. C., zaslužil pa si jih je vsaj ducat. To ve cela eskadrilja".

Navkljub temu, da je preteklo skoraj sto let po koncu 1. SV, in da je to pokopališče samih nemških vojakov, razen Alberta Balla, Francozi vzorno skrbijo zanj.

Odlikovanja[uredi | uredi kodo]

Ballov grob

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]  1. ^ Bibliothèque nationale de France Pridobljeno dne 10 oktober 2015.