László Német

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Ladislav Nemet)
prevzvišeni gospod Ladislav Nemet SVD
škof v Zrenjaninu
nadškof v Beogradu
Ladislav Nemet, zrenjaninski škof na prvi birmi v Mužlji (Vojvodina, Srbija)
Ladislav Nemet, zrenjaninski škof na prvi birmi v Mužlji (Vojvodina, Srbija)
Domače imeNémet László
Cerkevkatoliška Cerkev
ŠkofijaRimskokatoliška škofija Zrenjanin
Imenovan23. april 2008
Začetek službovanja5. julij 2008
PredhodnikLászló Huzsvár
Redovi
Duhovniško posvečenje17. april 1983 v Pieniężnem
Škofovsko posvečenje5. julij 2008
posvečevalec
kardinal Péter Erdő
Osebni podatki
Rojstvo7. september 1956({{padleft:1956|4|0}}-{{padleft:9|2|0}}-{{padleft:7|2|0}}) (67 let)
Odžaci
NarodnostMadžar
Insignije
Grb osebe László Német
Benedicite, omnia opera Domini, Domino!
Slavite Gospoda vsa Gospodova dela![1]
Catholic-hierarchy.org

Ladislav Nemet, (madžarsko Német László) madžarski rimskokatoliški duhovnik, verbit in beograjski nadškof, * 7. september 1956, Odžaci (Vojvodina, Srbija; tedaj: FLR Jugoslavija).

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Ladislav se je rodil 7. septembra 1956 v Odžacih v Bački (Vojvodina), kjer je hodil v osnovno šolo. Srednjo šolo je obiskoval v Subotici, a gimnazijo v škofijskem semenišču "Paulinum".

Nato je vstopil k redovnikom verbitom ter odšel na študij filozofije in teologije. Študiral je na Poljskem v Pieniężnem.

Večne zaobljube je napravil v istem mestu 8. septembra 1982, a v duhovnika je bil posvečen 17. aprila 1983.

Doktoriral je iz dogmatike na Gregoriani v Rimu.

Služboval je kot vseučeliščni kaplan na Filipinih 1987, nakar je poučeval na Poljskem. Potem je odšel v Avstrijo, kjer je predaval dogmatiko v Mödlingu. Bil je predstojnik pri Sv. Gabrijelu in pomočnik v bližnji župniji. [2]

Od 1996 je predaval na Filozofski fakulteti Družbe Jezusove Avgustin Bea v Zagrebu bogoslovje stvarjenja. Od 2002 je predaval misijologijo.

Delal je tudi v diplomaciji. Na Dunaju je bil 2000-2004 sodelavec poslanstva Svetega sedeža pri uradu Združenih narodov.

Od 2004 do 2007 je bil provincijal madžarske verbitske pokrajine. Od 15. julija 2006 je bil tajnik Madžarske škofijske konference. V Budimpešti je duhovno oskrboval vernike in načeloval pri mašah v hrvaščini.

Škofovsko posvečenje[uredi | uredi kodo]

23. aprila 2008 ga je Benedikt XVI. imenoval, a v četrtek, na praznik svetega Cirila in Metoda – 5. junija 2008 – je bil posvečen za zrenjaninskega škofa. Prvi posvečevalec je bil Péter Erdő, estergomsko-budimpeštanski nadškof in madžarski primas; soposvečevalca sta bila Janusz, ki je bil takrat apostolski nuncij na Madžarskem – od 2011 do 2018 pa v Sloveniji –, ter upokojeni zrenjaninski škof Huzsvár. Maša in obred sta potekala v latinščini, madžarščini in srbohrvaščini; evangelij pa so brali v madžarščini, srbohrvaščini, nemščini in bolgarski paljčanščini (banatska bolgarščina).

Delovanje[uredi | uredi kodo]

Kot škof Ladislav rad deli zakrament svete birme - obvezno in vedno z botrom; tukaj prvič v Mužlji 2009

Nemet govori veliko jezikov: med drugimi madžarsko, srbohrvaško, angleško, nemško, poljsko, latinsko, špansko in italijansko. Napisal je tudi nekaj knjig. Med njimi je najbolj znana Bogoslovje stvarjenja. [3]

18. maja 2016 je bila duhovna obnova za duhovnike in redovnike ter slovesno odprtje izrednega svetega leta Božjega usmiljenja v božjepotni cerkvi v Bački v Doroslovem, ki ga je napovedal papež Frančišek. Slovesno odpiranje svetih vrat je vodil subotiški škof Ivan Penzeš, pridigal je banatski škof Ladislav Nemet, mašo je vodil novi apostolski nuncij v Srbiji Luciano Suriani, poleg 80 duhovnikov sta bila navzoča tudi grkokatoliški egzarh Jurij (Đura) Džudžar in rimskokatoliški škof za Srem Jurij (Đuro) Gašparovič.

Sedaj (od 2016) je László Német tudi predsednik Mednarodne škofovske konference svetega Cirila in Metoda.

Roosov odstop in nov nastop[uredi | uredi kodo]

Papež Frančišek je v skladu s smernicami Drugega vatikanskega koncila sprejel 16. maja 2018 odstop temišvarskega škofa Martina Roosa, ki ga je ponudil, ker je napolnil predpisanih 75 let starosti. [4]

Papež Frančišek pa ga je z odlokom št. 337 z dne 6. marca 2020 po Kongregaciji za škofe imenoval za apostolskega upravitelja "pleno titulo" škofije Zrenjanin v okviru trenutnega zdravstvenega stanja škofa Németa. Novico je 12. marca 2020 objavila uradna spletna stran zrenjaninske škofije (Becicherecul Mare). 11. marca je škof Martin Roos imel prvo srečanje z duhovščino sestrske škofije na škofijskem ordinarijatu v Zrenjaninu v navzočnosti apostolskega nuncija v Srbiji Surianija. Naslednji dan je Roos opravil bratski obisk pri bolnem škofu Németu.

Zaradi uvedbe izrednega stanja, ki je bilo uvedeno 15. marca 2020 v zvezi s korono ter je trajalo vse do 6. maja istega leta,[5] se iz Romunije, kjer se je tedaj nahajal, ni mogerl vrniti v Banat vse do konca tega stanja, 6. maja 2020. V naslednjem času je opravil pastirske obiske po vseh banatskih farah in se srečal tako z duhovniki kot verniki - opravil je tudi nekaj birm.

Po okrevanju je nadaljeval službo zrenjaninskega škofa dr. Ladislav Nemet.

Ladislav Nemet - beograjski nadškof in metropolit[uredi | uredi kodo]

Dne 5. decenbra 2022 ga je papež Frančišek kot naslednika Stanislava Hočevarja imenoval za beograjskega nadškofa in metropolita.

Slovesno umeščenje je bilo v beograjski sostolnici Blažene Device Marije na Vračarju 10. decembra 2022 ob navzočnosti in sodelovanju številnih škofov, duhovnikov, redovnikov in vernikov.

Nadaljnje branje[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Dan 2, 57
  2. »Missionshaus St. Gabriel«. Steyler. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 12. januarja 2018. Pridobljeno 27. oktobra 2019.
  3. »Ladislav Nemet, Teologija stvaranja – recenzija, prikaz«. Hrčak. Pridobljeno 29. oktobra 2019.
  4. »Rinuncia del Vescovo di Timişoara (Romania) e nomina del successore«. Tägliches Bulletin (v italijanščini). Presseamt des Heiligen Stuhls. 16. maj 2018. Pridobljeno 16. maja 2018.
  5. (A.T.) (6. maj 2020). »Srbija kroz 8 nedelja vanrednog stanja: Od najdužeg policijskog časa do "najcrnjeg dana" za zemlju. Vanredno stanje u Srbiji uvedeno je 15. marta zbog sprečavanja daljeg širenja kovida-19«. Telegraf. Pridobljeno 15. februarja 2023.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

(srbohrvaško)
(angleško)
(madžarsko)
(romunsko)