Krščanski socialisti Slovenije

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Krščanski socialisti Slovenije
Predsednik: Andrej Magajna
Predsednik programskega sveta:
Ustanovitev: 12. september 2007
Politična ideologija: krščanski socializem
Spletna stran: http://www.krscanski-socialisti.si

Krščanski socialisti Slovenije je slovenska politična stranka, ki temelji na idejah krščanskega socializma.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Idejna zgodovina[uredi | uredi kodo]

Krščanski socializem izhaja idejno iz krščanskega socialnega gibanja, ki ga je na Slovenskem začel dr. Janez Evangelist Krek. Njegov izjemni pomen se kaže tudi v tem, da je naredil sintezo med socialističnimi idejami, praktičnim socialnim delovanjem in etiko krščanstva.

Z izrazom »krščanski« v svojem nazivu poudarjajo navezavo na slovensko krščansko-socialno izročilo ter sodobna spoznanja in prakso socialno usmerjenih kristjanov po svetu, združenih v gibanjih in strankah, katere krovno mednarodno organizacijo predstavlja Mednarodna zveza vernih socialistov (International League of Religious Socialists).

Zgodovina na slovenskem[uredi | uredi kodo]

Idejno in strokovno sta na Slovenskem krščansko socialno misel razvijala Andrej Gosar in Edvard Kocbek. Med obema vojnama je deloval v tem duhu tudi krščansko-socialistični sindikat Jugoslovanska strokovna zveza. Do druge svetovne vojne se je uveljavil kot nosilec sodobne gospodarske, socialne in kulturne preobrazbe slovenskega naroda. Leta 1939 je skupaj z Alešem Stanovnikom in dr.Tomažem Furlanom organiziral odbor za ustanovitev stranke.

V narodnoosvobodilni boj so se krščanski socialisti vključili z namenom izbojevati osvoboditev in polno politično suverenost slovenskega naroda ter mu zagotoviti, socialni in kulturni razvoj na ravni razvitih evropskih držav. Po vojni se je krog krščanskega socialnega gibanja ohranjal in širil okrog slovenskih izobražencev, zbranih okrog revije 2000. Med slovenskimi škofi ima posebno mesto teološka misel dr. Vekoslava Grmiča.

Leta 1991 so se krščanski socialisti tudi politično organizirali in začeli ponovno delovati kot stranka. Ker se le-ta ni (do)registrirala po novem zakonu, so se po letu 1995 posamezniki iz jedra stranke angažirali v družbenem socialnem gibanju. Sodelovali so z različnimi političnimi organizacijami in civilnimi združenji. Leta 2007 je gibanje zopet preraslo v organizirano politično akcijo z registracijo stranke Krščanski socialisti Slovenije.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]