Jonatan Vinkler

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jonatan Vinkler
Jonatan Vinkler (foto: Aleksander Lilik)
Rojstvo30. julij 1975({{padleft:1975|4|0}}-{{padleft:7|2|0}}-{{padleft:30|2|0}}) (48 let)
Celje
NarodnostSlovenija Slovenec
Alma materKarlova univerza v Pragi, Univerza v Ljubljani
Pomembne nagradePrešernova nagrada za študente FF (1999)

Priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju, Ustanova Slovenska znanstvena fundacija (2017) Trubarjeva plaketa, Evangeličanska cerkev Augsburške veroizpovedi v Republiki Sloveniji (2017)

Zlata plaketa, Univerza na Primorskem (2020)

Jonatan Vinkler, kulturni in literarni zgodovinar, urednik ter univerzitetni učitelj, * 30. julij 1975, Celje, Slovenija.

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Po končani Srednji tehniški šoli v Celju se je vpisal na dodiplomski študij slovenskega jezika in književnosti ter primerjalnega slovanskega jezikoslovja na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Bil je Zoisov štipendist, za diplomo o Slovanskem narodopisu Pavla Josefa Šafaříka pa je leta 2000 prejel Prešernovo nagrado Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani za leto 1999. Že med študijem v Ljubljani se je s področja češke književnosti, slavistike in editologije večkrat izpopolnjeval na Filozofski fakulteti Karlove univerze v Pragi, kjer je 2001. je na Oddelku za vzhodnoslovanske študije in slavistiko uspešno opravil rigorozne izpite ter obranil doktorsko disertacijo (rigorozní práce) z naslovom Pavel Josef Šafařík, Slovanský národopis a slovinská kultura, Karlova univerza pa ga je še isto leto promovirala v univerzitetni naziv doctor philosophiae (PhDr.). Konec leta 2004 je na Filozofski fakulteti v Ljubljani uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo Češko-slovenski in slovensko-češki slovstveni stiki v 19. stoletju in bil nato leta 2005 promoviran v naziv doktorja znanosti s področja literarnih ved.

Kot vabljeni predavatelj je nastopil na več znanstvenih konferencah doma in v tujini, poleg raziskovalnega dela se je uveljavil kot projektni vodja, lektor, urednik in občasni oblikovalec knjižnih izdaj. Med ostalim je doslej delal za Slovensko filharmonijo, Založbo Novo revijo, Društvo slovenskih skladateljev, SIGIC, Rokus in Pedagoški inštitut v Ljubljani. Je glavni urednik Zbranih del Primoža Trubarja. Je zaposlen na Univerzi na Primorskem v Kopru, kjer je opravil podoktorski študij s področja starejše slovenske književnosti (slovensko protestantsko slovstvo 16. stoletja) in je izvoljen v naziv izrednega profesorja za književnost na Fakulteti za humanistične študije; le-tam še vedno tudi predava. Raziskovalno ga priteguje predvsem kulturna, slovstvena in intelektualna zgodovina Srednje Evrope od 16. do 19. stoletja. Je glavni urednik Založbe Univerze na Primorskem in direktor Univerzitetne knjižnice Univerze na Primorskem.

V letu 2009 je ob infrastrukturni podpori Pedagoškega inštituta razvil izvirno platformo za digitalno izdajanje najzahtevnejših knjižnih projektov Digitalno knjižnico, ki jo uredniško in oblikovalsko oskrbuje skupaj z Igorjem Ž. Žagarjem (glavni urednik).

V prostem času posveča svojo pozornost klasični glasbi; študiral je solopetje pri znanem slovenskem opernem in koncertnem tenoristu ter pedagogu Marjanu Trčku.

Pomembnejše objave[uredi | uredi kodo]

Monografije[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]