Galska skupina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Nepravilni sateliti Saturna. Horizontalna os pomeni oddaljenost od planeta, vertikalna pa naklon tirnice. Sateliti z naklonom večjim od 90° so retrogradni.

Galska skupina Saturnovih naravnih satelitov je skupina štirih nepravilnih progradnih satelitov, ki imajo podobne tirnice.

Galska skupina
Osnovni elementi tirnic
Parametri
tirnice
najmanj največ
Velika polos 16 Gm 19 Gm
Naklon tira 35° 40°
Izsrednost 0,52 0,55

Članice Galske skupine so:

Lastnosti članic Galske skupine[uredi | uredi kodo]

Velike polosi njihovih tirnic zavzemajo vrednosti od 16 in 19 Gm. Nakloni tirnic skupine so med 35 in 40°, izsrednosti pa med 0,52 in 0,55. Skupina je precej homogena po lastnostih. Vsu lune kažejo svetlordečo bravo (barvni indeks B – V = 0,91, V – R = 0,48) [1] in imajo tudi podobne značilnosti v infardečem spektru [2]. Prvotna opazovanja so kazala, da ima največja članica skupine Albioriks dve barvi: prva je podobna barvi lun Eriapo in Tarvos, druga barva pa je manj rdeča. To niso razlagali s skupnim izvorom ampak, da sta Tarvos in Eriap nastala iz Albioriksa, kjer je ostal velik manj rdeč krater [3]. Tako velik krater (polmer 12 km) je lahko naredilo samo telo s premerom 1 km in s hitrostjo okoli 5 km/s. Veliko število kraterjev na luni Feba kaže na to da so bili v preteklosti takšni trki nejkaj običajnega.

Mednarodna astronomska zveza (IAU) je za članice te skupine naravnih satelitov rezervirala imena iz galske mitologije.

Opombe in reference[uredi | uredi kodo]

  1. Grav, Tommy; Holman, Matthew J.; Gladman, Brett J.; Aksnes, Kaare Photometric survey of the irregular satellites, Icarus, 166,(2003), pp. 33-45. Preprint
  2. Tommy Grav and Matthew J. Holman Near-Infrared Photometry of the Irregular Satellites of Jupiter and Saturn,The Astrophysical Journal, 605, (2004), pp. L141–L144 Preprint
  3. Tommy Grav and James Bauer A deeper look at the colors of Saturnian irregular satellites, Preprint